Yunanistan'in S-300 Füze Sisteminden Türk Jetlerine 'Taciz'

Ege ve Dogu Akdeniz’de görev uçusu gerçeklestiren Türk jetlerine, Yunanistan’a ait S-300 Hava Savunma Sistemi tarafindan radar kilidi atildi. Bu türdeki hareketler NATO Angajman Kurallari’nda “düsmanca hareket” olarak nitelendirilirken, taciz, bir süre devam etti. Uçaklar bu düsmanca harekete ragmen planli görevlerini tamamlayarak üslerine emniyetle döndü.

Milli Savunma Bakanligi kaynaklarindan alinan bilgiye göre, Hava Kuvvetleri Komutanligina bagli F-16’larin 23 Agustos’ta Ege ve Dogu Akdeniz’de uluslararasi hava sahasinda gerçeklestirdigi görev uçuslari sirasinda müttefiklik ruhuyla bagdasmayan büyük bir olay yasandi.

Görevdeki Türk jetleri, Girit Adasi’nda konuslu Yunanistan’a ait Rus yapimi S-300 Hava Savunma Sistemi tarafindan taciz edildi. S-300 sistemine ait hedef takip ve füze güdüm radari Rodos Adasi batisinda 10 bin feet irtifada kesif görevindeki F-16 ‘ya yerden havaya füze kilidi atti.

Taciz bir süre devam ederken yasanan olay, Yunanistan’in söz konusu bataryalari aktif olarak kullandigini da ortaya çikardi. Uçaklar bu düsmanca harekete ragmen planli görevlerini tamamlayarak üslerine emniyetle döndü.

Füze radar kilidi atilmasina yönelik olaylarin NATO Angajman Kurallari sistemine göre “düsmanca hareket” olarak ifade edildigi vurgusu yapan güvenlik kaynaklari, Türkiye’nin bölgesel hava savunmasini ve güvenligini daha etkin hale getirmek maksadiyla S-400 sistemi tedarik etmesinin ardindan bazi NATO ülkeleri ve ABD tarafindan gösterilen tavri hatirlatti.

Yunanistan’in söz konusu sistemin bir önceki versiyonunu 23 sene önce tedarik ettigine dikkati çeken kaynaklar, NATO müttefiki bir ülkenin savas uçaklarina Rus yapimi S-300 sistemi ile kilit atmasinin NATO’nun müttefiklik ilkelerine aykirili oldugu ve bati ülkelerinin bu konuda çift tarafli bir politika sergiledigi degerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan ilk denemeyi 2013’te yapti

Rus yapimi S-300 sistemi 1997-1998 yillarinda Güney Kibris Rum Yönetimi tarafindan Kibris’a konuslandirilmak istenmis ancak Türkiye’nin itirazlari sonrasinda 1999 yilinda Yunanistan’in Girit Adasi’na konuslandirilmisti.

Yunanistan’a ait S-300 Hava Savunma Sistemi, 4 sistem ve 8 firlatma rampasindan teskil edilmis olup füze menzili yaklasik 80 mildir. Yunanistan, sistemin ilk denemesini 2013’teki “White Eagle” tatbikatinda yapmisti.
Kaynak: İHA