Türkiye Boga Güresleri Sampiyonasi Kafkasör Yaylasinda Nefes Kesti

Artvin’in Kafkasör yaylasinda düzenlenen Türkiye Boga Güresleri Sampiyonasi renkli görüntülere sahne oldu.

Türkiye Boga Güresleri Sampiyonasi Kafkasör Yaylasinda Nefes Kesti
Artvin ve ilçeleri basta olmak üzere Aydin, Mugla ve Erzurum illerinde her yil geleneksel olarak düzenlenen boga güresleri, 2017 yili itibariyle ‘Türkiye Boga Güresleri Sampiyonasi’ adi altinda Kafkasör yaylasinda düzenlenmeye baslandi.

Bu yil 5’incisi gerçeklestirilen güreslerde kendi illerinde sampiyon olan bogalar özel davet üzerine Kafkasör arenada boy gösterdi.

Artvin Bogacilar Spor Kulübü tarafindan, bin 200 rakimli Kafkasör yaylasinda düzenlenen 200 yillik gelenege sahip boga güreslerine Izmir, Aydin, Mugla, Denizli, Rize, Erzurum ve Artvin’den toplam 68 boga katildi.

Iki gün süren güreslerde kilolarina göre Pehlivanlar Bas, Basalti, Büyükorta, Küçükorta, Ayak ve Yildizlar; Bas, Basalti, Büyükorta, Küçükorta olmak üzere 9 kategoride gerçeklesen güresler nefes kesti. Türkiye sampiyonu olan boga sahibine 40 bin lira ödül verilirken, Karayer, Çapraz, Yamaç gibi ilginç isimler dikkat çekti.

Bogalar boynuz ve doping testine tabi tutuldu

Artvin’de 10 gündür güresler için kampa giren Ege’den gelen bogalar ve sahipleri siki bir hazirlik dönemi geçirdi. Sabah yürüyüs ve kosu ile spor yaptirilan bogalar pekmez, üzüm kurusu, arpa, yumurta, misir gibi özel besinlerle beslendi. Bogalar arenaya çikmadan öncede boynuz ve doping kontrolünden geçirildi. Sivri boynuzlari törpülenen bogalar doping kontrolünde ise idrar testine tabi tutuldu.

Ege’nin efeleri, Karadeniz’in horonu arenada sahne aldi

Geleneksel boga güresleri için farkli illerden gelen bogacilar, bogalari kazaninca arenaya çikarak kendi kültürlerinde halk oyunlari gösterilerini sergilediler. Karadeniz’in usaklari horon teperken, Ege’nin efeleri ise harmandali oynadi.

9 yasindaki minik Azra, bogasi yenilince duygu dolu anlar yasadi

Küçükorta kategorinde boy gösteren ‘Raskov’ isimli bogayi tribünden destekleyen 9 yasindaki Azra Aydin, bogasi yenilince büyük üzüntü yasadi. "Bogam güresince içimde baska bir duygu oluyor" diyen minik bogaci Azra, “Bogam kaybedince çok üzülüyorum. Bas diyorum bizi dinliyor, basiyor ama bizimkinden büyük bogalar vardi” dedi.



"Sehirler arasi kültür kaynasmasi olusturuyoruz"

Festivale katilan Ömer Faruk Yavuz burada yaptigi açiklamada, “Bu yil Türkiye sampiyonasinin 5’incisini düzenliyoruz. Aydin’dan Mugla’dan bogalarimiz geldi. Artvin’in pehlivan bogalariyla kiyasiya mücadele edecek. Bir kültür kaynasmasi olusturuyoruz. Sehirler arasinda güçlü bir bag olusturuyoruz. Bu kültürün yasamasi için elimizden gelen destegi veriyoruz, emegi gecen katkida bulunan herkese tesekkürlerimi sunuyorum.

Bu yaylada iki kültürün dayanismasi yasaniyor

Aydin’in Akça bölgesinden güreslere katilan Hakan Demirtas ise, “Karadeniz ve Ege bölgemizden bogalarimiz var. Bu arenada iki farkli kültürün dayanismasi yasaniyor. Iki bölgede çok güzel etkinlikler oluyor. Burada bogalar serin havayi seviyor bizim orada sicak hayayi. Etkinligimiz çok güzel, insanlarimiz çok güzel, dogamiz çok güzel insallah seneye 6’ncisini düzenleriz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA