Buca Metro'sunda Ilk Tünel Kazisi General Asim Gündüz Istasyonu'nda

Izmir tarihinin en büyük yatirimlarindan Buca Metrosu’nda Üçyol-Sirinyer baglantisini saglayacak tünel kazisi General Asim Gündüz Istasyonu’nda basliyor. Insaat çalismalarindan önce istasyonun yer alacagi Muammer Yasar Bostanci Parki ile Selale Parki’nin bulundugu alandaki agaçlar tasinarak korunacak. Insaat tamamlandiginda ise agaçlar eski yerlerine dikilecek.

Buca Metro'sunda Ilk Tünel Kazisi General Asim Gündüz Istasyonu'nda
Izmir’de rayli sistem atagi hiz kesmeden devam ediyor. Buca Metrosu hattinda insaat çalismalari, yaklasik 21 buçuk milyon euro tutarindaki ilk kaynagin Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) ve Fransiz Kalkinma Ajansi’ndan (AFD) saglanmasinin ardindan hiz kazaniyor. Ilk etapta Karabaglar General Asim Gündüz Mahallesi’nde yer alacak istasyonun insaati ve tünel kazilarinin baslayabilmesi için alanda düzenleme çalismalari yapiliyor.

Ergenekon: “Agaçlarin tamamini kurtariyoruz”

Tünel kazilarina baslanabilmesi ve General Asim Gündüz Istasyonu’nun insa edilebilmesi için Muammer Yasar Bostanci Parki ile Selale Parki’nda bulunan agaçlar özel teknik ve ekipman kullanilarak tasinacak. Agaçlar Izmir Büyüksehir Belediyesi’ne ait fidanliklarda bakima alinarak korunacak.

Alanda üç-dört aylik çalisma yaptiklarini ve agaçlari tek tek incelediklerini belirten Izmir Büyüksehir Belediyesi Rayli Sistem Dairesi Baskani Mehmet Oguz Ergenekon, “Agaçlarin tamamini kurtaracak sekilde bir çalisma yaptik. Mevcut agaçlarimizi özel makinelerle fidanligimiza nakledecegiz. Istasyonumuz bittiginde yani bir buçuk, iki sene sonra bu alanda daha çok miktarda agaç olacak. Tasiyip bakimini yaptigimiz agaçlarin yani sira yeni agaçlar da dikecegiz. Gönül isterdi ki bos arazilerimiz olsun ve santiye alanlari olusturalim. Ama Izmir’de böyle alanlar bulmak çok zor, neredeyse imkansiz. Hedefimiz her zaman baskanimizin da çevreci vizyonu dogrultusunda mevcutta aldigimiz araziyi eskisinden daha yesil, kentlinin kullanimina daha uygun olacak sekilde teslim etmektir. Bu hedef dogrultusunda da çalisiyoruz” dedi.



Tünel açma makineleri Izmir’e geldi

Buca Metrosu’nun startini verdiklerini vurgulayan Ergenekon, "Bu istasyon bölgesinden Buca yönüne kazilarimiz devam edecek. Su an üç tünel açma makinemiz Izmir’e ulasmis durumda. Bakimlari yapiliyor. Makinelerimiz kaziya baslayacak. Buca yönünden de kazi çalismalari baslayacak. Yaklasik dört, dört buçuk yil içinde de Bucalilara metroyu kullandirmayi hedefliyoruz. Izmir’in gelmis geçmis en büyük yatirimlarindan birisi. Baskanimiz sürekli takip etti, yönlendirdi. Baskanimizin söyledigi gibi ’O metro Buca’ya gelecek’ ve gelmeye basliyor" açiklamasini yapti.

Baskan Soyer’e tesekkür

Konak Zafertepe Mahallesi Muhtari Nuran Dursun da, “Metronun aktarma istasyonu bizim mahallemizden basladigi için mutluyuz. Agaçlarimizda bir sikinti olmayacak. Agaçlar metro çalismasi bittikten sonra parkimiza geri getirilecek. Buca Metrosu mahallemize deger katacak ve ulasim sorunumuzu çözecek. Tunç Soyer baskanima böylesi önemli bir yatirimi ilçemize kazandirdigi için çok tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Buca’nin trafik sorunu çözülüyor

Buca Metrosu’nun tünel ve istasyonlarin yapim isi 3 milyar 921 milyon 498 bin TL tutarindaki sözlesme bedeliyle tamamlanacak ve hatta çalisacak trenlerle 765 milyon Euro’ya mal olacak.

Buca Metrosu hizmete alindiginda Buca ile Üçyol arasinda ulasim kolaylasacak. Üniversite ögrencilerinin Dokuz Eylül Üniversitesi Tinaztepe Kampüsü’ne erisimi rahatlayacak. Buca Metrosu Izmir trafigine de soluk aldiracak.

Sürücüsüz hizmet verecek

Izmir Hafif Rayli Sistemi’nin 5. asamasini olusturan hat, Üçyol Istasyonu - Dokuz Eylül Üniversitesi Tinaztepe Kampüsü - Çamlikule arasinda hizmet verecek. TBM makinesi kullanilarak derin tünelle geçilecek hattin uzunlugu 13,5 kilometre olacak ve 11 istasyondan olusacak. Üçyol ile baslayan hatta sirasiyla Zafertepe, Bozyaka, General Asim Gündüz, Sirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanaga Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlikule istasyonlari yer alacak. Buca hatti, Fahrettin Altay ile Evka-3 arasinda çalisan mevcut metro hatti ile Üçyol Istasyonu’nda, IZBAN hatti ile de Sirinyer Istasyonu’nda entegre olacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek. Proje çerçevesinde 80 bin metrekarelik kapali alanda bakim atölyesi ve depo binasi da yapilacak.

Buca Metrosu süreci nasil isledi?

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Üçyol - Buca Metro hatti için Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) ve Fransiz Kalkinma Ajansi (AFD) ile toplam 250 milyon euroluk dis finansman sözlesmesi imzalamisti. Asya Altyapi Yatirim Bankasi (AIIB) ile 125 milyon Euro, Karadeniz Ticaret ve Kalkinma Bankasi (BSTDB) ile de 115 milyon Euro tutarinda bir yetkilendirme anlasmasina imza atilmisti. Böylelikle 490 milyon euro tutarinda uluslararasi yatirim kente kazandirilmisti. Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin kendi imkanlariyla buldugu kaynaklarla insa edecegi Üçyol - Buca Hatti yapim isinin sözlesmesi 4 Ocak 2022 tarihinde imzalanmisti. 21 Ocak 2022 tarihindeki yer tesliminden sonra 14 Subat 2022’de Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun katilimiyla temel atma töreni yapilarak çalismalara baslanmisti.
Kaynak: İHA