TZOB Genel Baskani Bayraktar'dan Ayçiçegi Alim Fiyati Açiklamasi

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, “Bu yil açiklanacak alim fiyatiyla ayçiçegi üreticisinin emeginin karsiligini almasi gerekiyor. Üretimini artiran üreticilerimiz alin terinin karsiligini alarak ödüllendirilmelidir” dedi.

TZOB Genel Baskani Bayraktar'dan Ayçiçegi Alim Fiyati Açiklamasi
TZOB Genel Baskani Semsi Bayraktar, ayçiçegi alim fiyatlariyla ilgili bir açiklama yapti. Birlikler tarafindan açiklanan alim fiyatlarinin üreticilerin beklentilerini karsilamadigini belirten Bayraktar, fiyatlari açiklarken üreticilerin durumunun göz önüne alinmasi gerektigine vurgu yapti.

“Açiklanacak alim fiyatiyla ayçiçegi üreticisinin emeginin karsiligini almasi gerekiyor”

Bayraktar, söyle devam etti:

“Bu yil açiklanacak alim fiyatiyla ayçiçegi üreticisinin emeginin karsiligini almasi gerekiyor. Ithalatçi ülkelerdeki kriz ve savas nedeniyle ithalat tehlikeye girmis, fiyatlar yükselmis, bu gelismeler üzerine üreticiler ayçiçegi ekimi için tesvik edilmis ve üretilen ürünün tamaminin üreticiyi magdur etmeyecek bir sekilde degerlendirilecegi yetkililer tarafindan ifade edilmisti. Bu nedenle ayçiçegi üreticisi uygun buldugu alanlara ayçiçegi ekti. Üretimini artiran üreticilerimiz alin terinin karsiligini alarak ödüllendirilmelidir. Ayçiçegini ve ayçiçek yagini bulamadigimiz ve fiyatini kontrol altina alamadigimiz dönemleri unutmayalim.”

Ayçiçeginin Türkiye ekonomisi açisindan oldukça önemli bir yere sahip oldugunu hatirlatan TZOB Genel Baskani Bayraktar, sivi yag tüketiminin yüzde 76’sinin ayçiçeginden elde edildigini belirtti.



“Üretim açigi ithalat yoluyla karsilaniyor”

Ayçiçeginin her noktada kullanildigini dile getiren Bayraktar, Türkiye’nin ayçiçeginde baslica ithalatçi ülkeler arasinda yer aldigini kaydederek, “Ayçiçegi üretimimizin ülke ihtiyacini karsilamada yetersiz kalmasi nedeniyle söz konusu üretim açigi ithalat yoluyla karsilaniyor. Ülkemiz ayçiçeginde baslica ithalatçi ülkeler arasinda yer aliyor. Tüketimdeki artis nedeniyle ithalata bagimlilik devam ediyor. Ithalatimiz geçmis yillarda çogunlukla ayçiçegi yagi seklinde yapilmaktayken son yillarda ayçiçegi ithalati daha fazla yapiliyor” ifadelerini kullandi.

Türkiye Istatistik Kurumu’nun (TÜIK) bitkisel ürün denge tablosuna göre, 2020-2021 sezonunda Türkiye’nin ayçiçeginde yeterlilik oraninin yüzde 62,5 oldugunu hatirlatan Bayraktar, 2021 yilinda ayçiçegi tohumu yagi ve küspesinin dis ticaretinde 942 milyon dolar açik verildigini belirtti.



“Üreticilerimizin alin terinin karsiligini aldigi bir sezon olmasi en büyük temennimizdir”

Ayçiçeginin stratejik bir ürün oldugunu, ekin alanlarinin artirilmasi gerektigini ifade eden Bayraktar, “Fiyat ve alim garantisi, ayçiçeginde ekim alanlarinin artmasindaki önemli etkenlerdir. Ayçiçegi fiyatlari üreticinin yeterli gelir elde edecegi seviyede tutulmalidir. Ayçiçegi Toprak Mahsulleri Ofisi vasitasiyla devlet müdahale alimi çerçevesine alinmalidir. Prim, mazot ve gübre desteklerinin artirilarak devam ettirilmesi, üreticilerimizin ayçiçegi üretiminde kalmasi için uygulanmasi gereken en önemli fiyat politika aracidir. Desteklerin en az girdi enflasyonu oraninda artirilmasi gerekiyor. Ithalata harcanan milyarlarca lira, akilci politikalara dayanan, dise dokunur desteklerle ayçiçegi üreticilerimize aktarilirsa kisa vadede kendimize yeter hale gelecegiz. Üreticilerimizin alin terinin karsiligini aldigi bir sezon olmasi en büyük temennimizdir” dedi.

Kaynak: İHA