Kosmayi Beklerken Dar Gelen Proteziyle Yürümekte Zorlaniyor

Antalya’da 13 günlükken sol bacagi kesilen ve alüminyum dograma ustasi babasinin evin tavanina 150 lira maliyetle kurdugu düzenekle yürümeyi ögrenen Özge’ye (8), mevcut protezi de dar gelmeye basladi. Baba Eli Ihsan Yildirim, yeni protez için destek istedi.

Kosmayi Beklerken Dar Gelen Proteziyle Yürümekte Zorlaniyor
Kepez ilçesinde yasayan alüminyum dograma ustasi Ali Ihsan ile Ilknur Yildirim çiftinin ’Özge’ ismindeki bebekleri 1 Ocak 2013 tarihinde 6,5 aylik olarak dünyaya geldi. Iddiaya göre, özel bir hastanede kuvözde bacagina takilan kateter nedeniyle sol bacagini diz kapagindan kaybeden minik Özge, babasinin evin tavanina 150 TL harcayarak kurdugu düzenekle yürümeye basladi.

Makara sistemiyle evde yürümeye çalisirken gündeme gelen küçük Özge için daha önce Antalya Büyüksehir Belediyesi devreye girerek küçük kizin fizik tedavi ve protez ihtiyaçlarini karsiladi. Istanbul’da yaklasik 20 gün süren çalismalar sonunda Özge yeni proteziyle taburcu oldu. Antalya’da kullandigi protezden daha gelismis özelliklere sahip proteziyle alistirma yürüyüsleri yapan Özge tek basina yürüyüp merdivenleri de çikabilir hale geldi.

Kizinin hayalleri için ugrasti

Daha önce kizinin kosabilmesi için bir arkadasindan hediye olarak aldigi protez parçalarini tamir ederek kosmasi için çabalayan Yildirim, dograma atölyesine kiziyla birlikte gelip parçalari birlestirdi. Kizinin bacak ölçüsünü alan Yildirim, proteze kosmayi kolaylastiracak yay eklentisi gibi ek parçalar da ekleyip kullanilabilir hale getirdi. Esnek yapisiyla dikkat çeken protezi kizinin bacagina takan Yildirim, ardindan ilk test yürüyüsünü kiziyla birlikte sokakta gerçeklestirdi. Baba ile kizi kosma hayalleri kurarken ilerleyen zaman ve Özge’nin boyunun uzamasi protezin degisme ihtiyacini dogurdu.

Yaklasik 1,5 yil önce Özge’nin kosmak istedigine yönelik haber sonrasi aileye vatandaslar ve ismini açiklamak istemeyen özel bir dernek maddi yardimda bulundu. Baba Yildirim, yardimlar sonrasi alinan ve yaklasik 50 bin lira maliyeti bulan yeni protezi alarak uyum süreci için Istanbul’a gitti. Fatih’te özel bir protez merkezinde yeni protezi takilan Özge, 3 hafta sürecek uyum sürecinde uzmanlarla birlikte yürüme egitimi aldi.

"Protezi dar gelmeye basladi"

Aradan geçen sürede Özge’nin protezi, boyunun ve vücudunun gelismesiyle yetersiz kalmaya basladi.

Baba Ali Ihsan Yildirim, protezin degisimi için maddi durumunun iyi olmadigini belirterek yardim talebinde bulundu. Protezin artik ufak geldigini aktaran Yildirim, “Normalde 1 ya da 1,5 yilda bir degismesi gerekiyor. Degisim zamani geldi. Protezi kestim, biçtim 1-2 ay daha fazla kullanabildik ancak su an olmuyor. Ses yapiyor ve çocugun bacagini acitiyor. Devletimiz 3 bin lirasini karsiliyor, geri kalanini cebimizden karsilamak zorundayiz fakat 45 bin lirayi bulan maliyeti karsilamaya gücümüz yok. Makinemi 5 bin liraya sattim, çalisip 10 bin lira da birikimim var. Kalani için de destek bekliyorum. Hedefim Özge’yi kosturmakti, suan Özge yürümeye muhtaç hale geldi” diye konustu.



“Ayakkabi almaya gittigimde hüzünleniyorum”

Baba Yildirim, kizina her ayakkabi almaya gittiginde hüzünlendigini de sözlerine ekleyip, “Ayakkabiciya gittigimde kizimin bir bacaginin olmadigi aklima geliyor. Ayakkabinin tekini saglam ayagina göre seçiyorum, protezini de diger çiftine göre ayarliyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA