Erzincan'da Vatandaslarin Kis Hazirligi

Erzincan’in Tercan ilçesinde geçimini hayvancilikla saglayan vatandaslar, biçerler ve tirpanlarla biçtikleri otlari sicak havalara aldiris etmeden toplayarak kisin hayvanlarin ihtiyaçlarini karsiliyor.

Erzincan'da Vatandaslarin Kis Hazirligi
Tercan’in köylerinde geçimini hayvancilikla saglayan çiftçilerin hummali çalismalari sürüyor. 7’den 70’e sabahin erken saatlerinde tarla ve bahçelerinde çalismaya baslayan köylüler kavurucu sicaklara aldiris etmeden aksam saatlerine kadar çalisiyorlar. Daglik alanlarda tirpanla ot biçen vatandaslar düzlük arazilerde modern tarim araçlari olarak bilinen biçer ve traktörlerle biçtikleri otlari tirmiklarla topluyorlar.

Dere kenarinda biçtigi otu toplayan Kenan Yavuz adli vatandas, büyükbas ve küçükbas hayvanlarin yazin merada otladigini, kar yagdiktan sonra hayvanlari ahirda ilkbahara kadar beslediklerini söyledi.

Hayvanlarin kisin yiyecekleri için tarlalari biçip otlari köye traktörlerle tasidiklarini vurgulayan Yavuz, kis mevsiminde zorluk çekmemek için Agustos ayi itibariyle tarla ve bahçeleri biçtiklerini ifade etti.

Havalarin çok sicak oldugunu ancak mecburen çalismak zorunda olduklarini anlatan Yavuz, “Köyde çiftçilik yapiyorum. Suan ot biçiyoruz, biçtigimiz otlari daha sonra baliye makinesi ile baliye yaptiktan sonra traktörlerle köye tasiyip üst üste yigiyoruz. Kendi hayvanlarimizin temini için asagi yukari 15-20 traktör ot topluyoruz. Bu biraz kuraklik oldugu için ot biraz pahalidir, piyasada tam belli degildir, bakalim nasil oluyor” dedi.

Kaynak: İHA