BM Genel Sekreteri Guterres Açiklamasi 'Zaporijya Nükleer Santrali'ne Verilen Herhangi Bir Zarar Intihar Olur'

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Zaporijya Nükleer Santrali’nin silahsizlandirilmasi gerektigine dikkat çekerek, "Zaporijya Nükleer Santrali’ne verilen herhangi bir zarar, intihar olur" dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres Açiklamasi 'Zaporijya Nükleer Santrali'ne Verilen Herhangi Bir Zarar Intihar Olur'
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Ukrayna-Rusya savasini diplomatik yollarla sona erdirmek için atilabilecek adimlari, Ukrayna tahilinin dünya pazarlarina ihracati ve Zaporijya Nükleer Santrali’nin güvenligi gibi konulari görüsmek üzere, Ukrayna’nin Lviv kentinde bir araya geldi. Guterres, Cumhurbaskani Erdogan ve Zelenskiy ile katildigi üçlü görüsmenin ardindan düzenlenen basin toplantisinda, Rusya’nin kontrolü altinda tuttugu Ukrayna’nin Zaporijya Nükleer Santrali konusunda duydugu endiseyi dile getirdi. Guterres, santralin silahsizlandirilmasi için çagrida bulunarak, Zaporijya Nükleer Santraline verilen herhangi bir zararin "intihar" olacagini söyledi.



"Tüm taraflari basarinin devamini saglamaya çagiriyorum"

Rus kuvvetlerinin askeri teçhizatini ve personelini tesisten geri çekmesi gerektigini söyleyen Guterres, "Tesis herhangi bir askeri operasyonun parçasi olarak kullanilmamalidir. Bunun yerine Zaporijya’nin tamamen sivil altyapisinin yeniden kurulmasi ve bölgenin güvenliginin saglanmasi için acilen anlasmaya ihtiyaç var. Bunu söylemeliyiz ki, Zaporijya’ya gelebilecek herhangi bir potansiyel zarar intihar olur" seklinde konustu.

Guterres ayrica Rusya’yi "uzlasma ruhu" göstermeye ve Ukrayna’dan tahil ihracatinin yeniden baslamasini saglayan tahil anlasmasinin basarisinin devamini saglamaya çagirdi. Guterres, anlasma kapsaminda 1 aydan kisa bir süre içinde 21 geminin Ukrayna limanindan ayrildigini ve 15 geminin Ukrayna’ya tahil ve diger mallari yüklemek üzere Istanbul’dan yola çiktigini söyledi.

Guterres ayrica, "Ancak bu sadece baslangiç. Tüm taraflari basarinin devamini saglamaya çagiriyorum. Taraflar ilk günden itibaren gida akisini saglamak için profesyonelce ve iyi niyetle çalistilar. Bunun devam etmesini ve tüm engelleri uzlasma ruhu içinde asmalarini ve tüm zorluklari kalici olarak çözmelerini istiyorum" ifadelerini kullandi.

Guterres, Odessa ve Istanbul’a gidecek

Bugün liderlerin Ukrayna’nin Lviv kentine bir araya gelmesinin ardindan, BM Genel Sekreteri Guterres, yarin tahil sevkiyatini görmek için Ukrayna’nin liman kenti Odesa’yi ziyaret edecek. Guterres, cumartesi günü ise Istanbul’daki Ortak Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret edecek. Türkiye, BM, Rusya ve Ukrayna, Rusya-Ukrayna savasi nedeniyle Ukrayna’dan sevk edilemeyen tahilin ihraç edilmesi üzerine 22 Temmuz’da Istanbul’da bir anlasma imzalamisti. Süreci denetlemek için, ticari gida maddelerinin ve gübrelerin gemiler tarafindan güvenli bir sekilde tasinmasini saglamak amaciyla, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM’den temsilcilerden olusan Istanbul’daki Ortak Koordinasyon Merkezi 27 Temmuz’da faaliyete geçmisti.
Kaynak: İHA