'Nükleer Savas Çikarsa 5 Milyar Insan Ölebilir'

ABD’de bulunan Rutgers Üniversitesindeki arastirmacilar, ABD ile Rusya arasinda çikabilecek bir nükleer savas sonrasindaki yillarda, arz kesintisi yasandiginda büyük yikim yasanabilecegini belirtti. Arastirmacilar tarafindan, yanan sehirlerden gelen kül ve kurumlarin atmosfere girip günes isigini engelledigi için 5 milyardan fazla insanin ölebilecegi ifade edildi.

Nature Food dergisinde yayimlanan arastirmaya göre; yerel altyapinin tahribati, nükleer etkisinde yasanacak kisin, gida ürünleri üzerindeki etkisini daha da artacak. Yanan sehirlerden gelen külün atmosfere girdiginde olusturdugu sogutma etkisi bir veya iki yil içinde zirve yapacak, fakat sicakliktaki düsüs on yildan fazla sürecek ve yagislar azalacak.

Arastirmacilar; ABD, Çin, Almanya ve Birlesik Krallik gibi büyük gida üreticilerinin üzerindeki duman ve kül bulutlari, dünyanin gida arzinda yüzde 90’lik bir düsüse sebep olacagini ifade etti.

ABD ve Rusya, nükleer savasta yok olmasa bile, gida üretim kapasiteleri bozulacak. Gida ithalatina bel baglayan ülkeler için durum iki kat yikici olacak.

Ayrica arastirmacilar, nükleer etkisi altinda geçecek kisin 2 milyar insanin açligina yol açabilecegini belirtti.

Kaynak: İHA