Kültür Ve Turizm Bakani Ersoy Açiklamasi 'Barbarlik Müzesi'ni Aslina Uygun Olarak Restore Ettik'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, "Barbarlik Müzesi’ni aslina uygun olarak restore ettik" dedi.

Kültür Ve Turizm Bakani Ersoy Açiklamasi 'Barbarlik Müzesi'ni Aslina Uygun Olarak Restore Ettik'
Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Kibris’in baskenti Lefkosa’da Barbarlik Müzesi’nin açilisina katildi.

Kibris Cumhurbaskani Ersin Tatar’in da katildigi törende konusma yapan Ersoy, insanlik tarihinin en acimasiz katliamlarindan biri olan Kanli Noel Katliami’nda sehit olanlari rahmetle andiklarini söyleyerek, "Inaniyorum ki bu hadise üzerine konusmak hiçbirimiz için kolay bir durum degildir. Üzerinde 59 yil geçmesine ragmen bu katliamin acisini yüregimizde hissediyoruz ve bu öyle büyük bir aci ki yasamimiz boyunca bir an bile unutacagimiza ihtimal vermiyorum. Unutmayacagiz Rum çetelerin, bir saglik görevlisi olarak tek derdi insanlari yasatmak olan Kibris alayindaki doktor olarak görev yapan Binbasi Nihat Ilhan’i esi ve üç çocugunu gözlerini kirpmadan vahsice katletmelerini unutmayacagiz. 1963 yilinda gerçeklesen bu aci olayi her zaman, her sartta ve her platformda tüm dünyaya anlatmaya devam edecegiz. Kadinlarin, çocuklarin, yaslilarin Rum terör örgütleri tarafindan nasil elleri baglanarak, katledilip toplu mezarlara gömüldügünü, çocuklarin vuruldugunu, en barbar saldirilara maruz kaldigini herkese her firsatta anlatacagiz. Bu bizim sehitlerimize, tarihimize karsi en büyük sorumluluklarimizdan biri" ifadelerini kullandi.

Ersoy Kibris davasinin tarihimizde büyük bir yeri oldugunu söyleyerek, "Kibris davasi bizim kalbimizde, vicdanimizda, tarihimizde çok büyük bir yeri olan milli bir davadir. Bu dava, tarihiyle büyük, vicdaniyla büyük, mücadelesiyle büyük, 1974’te yazdigi kahramanlik destaniyla büyük bir milletin davasidir. Bu davanin sahibi olan büyük Türk Milleti olarak Kibris Türkü’nün huzuru, güvenligi ve dünyadaki konumu için gece gündüz demeden çalismaya devam edecegiz. Rumlar büyük bir hukuksuzluga imza atarak evlatlarimiz hedef aldilar. Ancak devletimizin çok büyük oldugunu ve bu yasananlari hem unutmayip hem de unutturmayacagini düsünemediler. Milletimiz öyle bir millettir ki ne tek bir seyi unutur ne de tek bir karis topragina göz diktirir. Murat Ilhan’in, Kutsi Ilhan’in, Hakan Ilhan, adlari sadece Kibris’ta degil, Türk milletinin yüreginde, Dogu Akdeniz’de, mavi vatan sinirlarinda dolasiyor" dedi.

90’li yillarda Saraybosna’da tarihin en büyük insanlik suçunun islendigine de deginen Ersoy, " Binlerce Bosnak soykirima ugramisti. 1974 Kibris Baris Harekati’nin hemen ardindan Barbarlik Müzesi’nin kurulmasi, yasananlarin unutulmamasi ve dünya kamuoyuna anlatilmasi açisindan çok önemli. Ancak süreç içerisinde iklimsel ve kentsel döngünün etkisiyle müzede bazi sorunlar ortaya çikti. Bu çerçevede Kültür ve Turizm Bakanligi olarak Kibris’ta son derece basarili islere imza atan TIKA ile Barbarlik Müzesi’nin restorasyonunun gerçeklestirilmesine karar verdik. Müzeyi aslina uygun olarak tamamladik" seklinde konustu.



Kibris Cumhurbaskani Ersin Tatar ise Türkiye Cumhuriyeti’ne, Mehmet Nuri Ersoy’a ve TIKA’ya tesekkürlerini sunarak, "Bu önemli müzeyi tekrar en iyi sekilde çagdas uygulamalarla restore ettikleri için ve bu müzenin daha fazla ziyaretçi alabilmesi için yapilan bütün detayli ve ince çalismalari kutluyorum ve tesekkür ediyorum" dedi.

Kaynak: İHA