Konya Ovasinda Kavun Hasadi Zamani

Konya’nin Çumra ilçesinin en büyük gelir kaynaklarindan biri olan ve bu yil cografi isaretle isaretlenerek tescillenen Çumra kavununun üretim agi her geçen yil artiyor. Konya ZMO Konya Sube Baskani Burak Kirkgöz, "Kavundaki aromayi ve lezzeti arttiran en büyük unsurlardan bir tanesi Konya ikliminden kaynaklandigini belirtirken, üreticiler ise desteklerin arttirilmasiyla üretim aginin daha yüksek seviyelere çikacagini söyledi.

Konya Ovasinda Kavun Hasadi Zamani
Kavun, Çumra bölgesinde farkli tat ve aromasiyla bu yil cografi isaretle isaretlenip tescil edilmis bir ürün oldu. Konya bölgesinde 15 bin dekar alanda kavun üretim yapilirken, çiftçiler tarafindan yaklasik olarak dekar basina 5 ile 6 ton civari verim aliniyor. Nisan ayi basinda ekimi baslayan kavununda hasat, Agustos ayi sonlarina kadar kademeli olarak devam ediyor. Çiftçiler ise, ekiminden hasat zamanina kadar olan sürede kavuna gözü gibi bakiyor. Hasatta sabahin ilk isiklarinda sapi kesilmeye baslayan kavunlar, insan gücüyle tek tek tarladan toplaniyor. Üç kademeli olarak hasat isleminden geçirildikten sonra kavunlar, Türkiye’nin dört bir yanina gönderiliyor.

"Küçük bir bebege bakar gibi bakiyoruz"

Çumra bölgesinde kavun üretiminin son yillarda artmaya basladigini anlatan çiftçi Ramazan Akyol, "Ekim önceden bu bölgede çok azdi ve 10 yildir senedir artmaya basladi ama yine de az üretim. Çumra bölgesinde 5 veya 6 çiftçi var kavun ve karpuzla ugrasan, baska yok. Öbür mahsullerimize bakildiginda zahmetli is oldugu için ekim çok az. Kavun karpuz üretiminde el emegi çok. Ben bu yil 30 dönüm üretim yaptim. Ben bunu 60 dönüm de yapmak isterim. Ama maliyet geçen seneye baktigin zaman artiyor. Maliyetler biraz daha asagi olsa ben bu üretim alanini daha çok arttiririm. Bizden çikis fiyati yeterli sükür ama biraz daha olsa iyi olur. Yani fiyatimiz su an normal. Mesela bu sene kilosunu 4 liradan çikartiyoruz tarlada. Küçük bir bebege bakar gibi bakiyoruz. Zahmetli bir is alani her gün tarladayiz. Hastaligina, suyuna, ilacina verimine kalitesine her gün her seyiyle ilgileniyoruz. Hasat zamanina kadar tarladan hiç çikmiyoruz" dedi.



"Kavundaki aromayi ve lezzeti arttiran en büyük unsurlardan bir tanesi Konya iklimi"

Kavunun lezzetinin bölgesel iklimden kaynaklandigini aktaran Ziraat Mühendisleri Odasi (ZMO) Konya Sube Baskani Burak Kirkgöz, "Satis fiyatlari da bekledikleri fiyat bandinda gidiyor. Yani su an tarlada hasat edilen kavunlar, çiftçilerin istedikleri fiyatlarda hallere satisi yapiliyor. Tabii biraz daha arttirilmasi gerekiyor bu fiyatlarin ama son tüketiciye ulasana kadar maliyetleri de göz önünde bulundurdugu zaman su anki fiyatlar makul gözüküyor. Kavun üretimi çok mesakkatli bir is, bugday ve arpa üretimi gibi degil. Yani bir fiil tarlada isçiyle toplaniyor, ciddi emeklerin harcandigi bir meslek aslinda. Biraz mesakkatli oldugu için bu is arttirma yolunda gidersek, makinelesme biraz daha bu isin ekim alanlarinin artirilmasi yönündeki çalismalari tetikleyecek gibi duruyor. Onun disinda çiftçilerin bunu yavas yavas ögrendiklerini gördük. Çünkü, hiç bilinmedigi bir dönemde kavun sonradan ekilip birden yayginlasmaya daha sonrasinda da tüm Türkiye genelinde bilinir hale gelmeye basladi.

Tabii buranin Iklimi ve toprak sartlari bunun en büyük etkenler arasinda. Kavundaki aromayi ve lezzeti arttiran en büyük unsurlardan bir tanesi de tabii ki Konya bölgesinin iklimi. Bu bölgede bunun yayginlastirilmasi için tesviklerin biraz daha arttirilmasi gerekiyor" diye konustu.

Kaynak: İHA