Kadiköy'de Muhtemel Depreme Hazirlik Süreci Devam Ediyor

Beklenen büyük Istanbul depremi dogrultusunda, Kadiköy Belediyesi yatirim ve projelerini büyütmeye devam ediyor. Beton ve Zemin Test Laboratuvari, Tam Donanimli Arama Kurtarma Takimi, Her Binaya Afete Karsi Karekod, BAK’san Yasatirsin, Afet Egitim ve Bilinçlendirme Parki, Gezici Asevi gibi birçok projeyle depreme karsi hazirliklar sürüyor.

Kadiköy'de Muhtemel Depreme Hazirlik Süreci Devam Ediyor


17 Agustos 1999’daki Marmara depreminin üzerinden 23 yil geçti. Depremin üzerinden yillar geçmesine ragmen muhatelel bir depreme karsi ne kadar haziriz? Kadiköy Belediyesi, ilçenin deprem bölgesinde yer almasindan dolayi muhtemel bir afet sonrasinda yasanabilecek can ve mal kaybini en aza indirmek amaciyla deprem farkindalik projelerini bir bir hayata geçirmeye devam ediyor.

Beton ve Zemin Test Laboratuvari

Kadiköy Belediyesi, güvenli kentlerin olusmasi için öncelikli olarak alt yapi çalismalarinin yapilmasini, yerlesim alanlarinda zemin özelliklerine uygun depreme dayanikli yapilar insa edilmesini ve deprem gibi dogal afetlere karsi hazirlikli olmasini saglamak için kurmustur.

Kadiköy’ün gurur kaynagi: BAK Kadiköy

Kisa adi BAK Kadiköy olan Kadiköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takimi, 2005 yilinda tamami belediye çalisanlarindan seçilen bir ekiple kuruldu. Ekip bugüne kadar Istanbul Valiligi Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü’nün görevlendirmesi ile bölge tatbikatlarinda kayip arama, yangin ve sel gibi çesitli operasyonlarda görev aldi. BAK Kadiköy Izmir depreminde Riza Bey Apartmani’nda 4 yasindaki Ayda bebege ulasan ilk ekip olmustu. BAK Kadiköy 22 Mart 2022’de AFAD tarafindan düzenlenen Orta Seviye Arama Kurtarma Akreditasyonu sinavini basariyla geçti ve Kadiköy Belediyesi yerel yönetimler arasinda bu akreditasyona sahip ilk ve tek kamu kurumu olmaya hak kazandi.

BAK’san Yasatirsin

Kadiköy Belediyesi, Kadiköy’ün 21 mahallesinde afetlerde hizli müdahale yapabilecek gönüllü ekipleri kurmak için ‘Mahalle Afet Gönüllüsü’ egitimleri de veriyor. BAK Kadiköy öncülügünde “BAK’san Yasatirsin” sloganiyla düzenlenen egitimlere katilan Kadiköylü gönüllüler bireysel olarak afetler konusunda egitim aliyor, mahallesini afetlere karsi dirençli hale getiriyor, afet öncesi risk ve kapasite analizi yapabiliyor, muhtemel afetler için insani yardim ve müdahale kapasitesini yükseltmek amaci ile yapilacak çalismalara gönüllü olarak katilabiliyor.

Afet Egitim ve Bilinçlendirme Parki

Türkiye’nin afet ve depremler konusunda egitim veren ilk ve tek afet temali parki olan Kadiköy Belediyesi Afet Egitim ve Bilinçlendirme Parki’nda 7’den 77’ye her yas grubu için afet bilinçlendirme egitimleri gerçeklestiriliyor. Parkin ziyaretçileri egitimlerin ardindan Deprem Deneyim Odasi, 5 Boyutlu Sinema, Portatif Yangin Söndürme Simülasyonu gibi uygulamalari deneyimleyerek egitimini pekistiriyor. Belediyenin konusunda uzman egitmenleri tarafindan gerçeklestirilen programlarda ayrica çocuklar için de Bir Afet Masali Müzikali, Afet Çantam Hazir Esini Bul, Afet Çantami Topluyorum Tombala, Afet için 24 saat Parktayiz gibi açik alan etkinlikleriyle de egitimler verilmekte.

Kadiköy’de her binaya afete karsi karekod levhalari asildi

Kadiköy Belediyesi, muhtemel afetlere karsi Kadiköylülerin toplanma alanina gidebilecekleri noktaya en kisa güzergâhtan ulasmayi gösteren karekod levhalarini ilçede bulunan 18 bin 300 binaya asti. Karekod uygulamasi, yerel yönetimler tarafindan yapilan en genis çalisma olma özelligi tasiyor.

Gezici asevi

Kadiköy Belediyesi, ilçeyi muhtemel afetlere hazirlamak için yaptigi çalismalar çerçevesinde bünyesine Gezici Asevi aracini da katti. Tek seferde 3 bin kisilik sicak yemek yapma kapasitesine sahip 13 metre uzunlugundaki araçta 5 adet yemek pisirme kazani, 2 adet soguk hava deposu, firin, yemek dagitma tezgâhi ve mutfak el aletleri bulunuyor. Gezici Asevi ve Mobil Ikram araçlarina sahip sayili belediyeler arasinda bulunan Kadiköy Belediyesi sadece afetler için degil gündelik yasamda da bu hizmetini sürdürmekte.
Kaynak: İHA