Basinci Kontrol Edilmeyen Lastikler Sicak Asfaltta Tehlike Olusturuyor

Hava sicakliklarinin yüksek oldugu su günlerde araçlari ile uzun yola çikacak sürücüleri uyaran lastikçi Ali Curu, “Asfalt sicakligiyla birlikte düsük basinçli plastigin isinma miktari artar. Bu da lastigin patlamasina veya yarilmasina sebep olabilir” dedi.

Basinci Kontrol Edilmeyen Lastikler Sicak Asfaltta Tehlike Olusturuyor
Içinde bulundugumuz yaz aylarinda hava sicakliklarinin mevsim normallerinin üstünde seyretmesiyle fazla isinan asfaltlar, otomobil lastikleri için tehlike olusturuyor. Araç lastiklerinin basinç kontrolünü yapmadan uzun yola çikan sürücüler, kaza riskiyle karsi karsiya kalabiliyor. Normalinden fazla isinan asfalt zemin, düsük veya yüksek basinçli araç lastiklerinin patlama veya yarilma riskini artiriyor.

“Düsük basinçli lastiklerin sicak asfaltta patlama riski artiyor”

Eskisehir’de oto lastik isletmesi sorumlusu Ali Curu, vatandaslari özellikle yaz aylarinda lastiklerin hava basincini kontrol etmeden uzun yola çikmamalari konusunda uyardi. Kullanim tarihi geçmis olan lastiklerin de sicak asfalt üzerinde büyük risk tasidigini belirten Curu, su ifadeleri kullandi:

“Yaz aylarinda hava sicakliklari yüksek oldugu için sehirlerarasi uzun yolculuklarda araç lastikleri en önemli olan ve dikkat edilmesi gereken hususlardan biri oluyor. Araç sürücülerinin lastikleri mutlaka kontrol etmesi gerekiyor. Lastiklerin kullanim tarihinin geçmemis olmasina çok önemli etkiye sahip. Bir lastigin raf ömrü bile bes yildir. Bes yildan sonra kauçugun çatlama riski yükseliyor. Bu da risk teskil ediyor. Sürücüler özellikle uzun yola çikmadan önce mutlaka en yakin lastikçide kontrol yaptirmalidir. Lastiklerin basinçlarinin ve tarihinin kontrol edilmesi, iç ve dis yüzeyleri ile yanaklarinin kontrol edilmesi gerekiyor. Bu kontroller yolculugun daha güvenli hale gelmesini saglar. Lastik basincinin fazla veya düsük olmasi da tehlike olusturur. Asfalt sicakligiyla birlikte düsük basinçli plastigin isinma miktari artar. Bu da lastigin patlamasina veya yarilmasina sebep olabilir.”
Kaynak: İHA