Oder Nehri'ndeki Balik Ölümlerinin Nedeni Henüz Netlik Kazanmadi

Polonya Çevre Bakani Anna Moskwa, Oder Nehrin’deki toplu balik ölümlerinde zehirli maddelerin göz ardi edilmedigini belirterek, simdiye kadar yapilan testlerde toksik maddeye rastlanmadigini aktardi.



Polonya’nin Almanya sinirindaki Oder Nehri’nde temmuz ayinin sonundan bu yanan tonlarca balik telef olmus, Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki dün yaptigi açiklamada, Oder Nehri’ne kasitli olarak “büyük miktarda kimyasal atik” döküldügünü ve bu durumun çevre felaketine yol açtigini ifade etmisti. Polonya Çevre Bakani Anna Moskwa yaptigi açiklamada, Oder Nehrin’deki toplu balik ölümlerinin nedeni olarak zehirli maddelerin göz ardi edilmedigini ancak, simdiye kadar yapilan testlerde toksik maddeye rastlanmadigini aktardi. Moskwa, "Bugün itibariyle, bu (su) testlerinin hiçbiri toksik maddelerin varligini dogrulamadi. Ayni zamanda baliklar üzerinde testler yapiyoruz. Baliklarda civa ve agir metal testlerini tamamladik. Toplanan örneklerde civa ve agir metallere rastlanmadi" dedi.



Örneklerin su anda tarimsal ilaç varligi için test edildigini ve önümüzdeki saatlerde yaklasik 300 maddenin daha kontrol edilecegini aktaran Moskwa, "Zehirli maddelerin hiçbirini hariç tutmuyoruz. Bu yüzden failin derhal tanimlanmasiyla ilgileniyoruz. Nehir boyunca ticari ve endüstriyel faaliyetler yürüten kuruluslari kontrol ediyoruz" dedi.

Alman ve Polonya hükümetleri, kitlesel balik ölümlerinin büyük bir çevresel felaket oldugunu ve nehrin normale dönmesinin yillar alabilecegini ifade etti.

Kaynak: İHA