Bayburt'un En Yasli Berberi Mesaiye Radyonun Dügmesine Basarak Basliyor

Kentin en eski berberi olan Mustafa Atayeter, meslege 11 yasindayken babasinin çirak vermesiyle adim atti. Simdilerde ise 81 yasinda olan usta berber meslekte 70’nci yilini geride biraktigini belirtti. Isini çok severek yapan Atayeter, "Allah ömür verdikçe berberlige devam edecegim" dedi.

Bayburt'un En Yasli Berberi Mesaiye Radyonun Dügmesine Basarak Basliyor
Sabahin erken saatlerinde dükkani açan Atayeter yillardir dükkani açar açmaz radyonun dügmesine bastigini vurgulayarak, bu nedenle çevredekilerin, tirasa gelenlerin kendisine ’radyolu berber’ adini verdiklerini söyledi.



"81 yasindayim, 11 yasinda basladim bu meslege, 70 senedir berberim"

Çeyrek asri askin süredir berberlik meslegini askla yapan Atayeter, "Meslegimden memnunum, Allah canima saglik verdigi müddetçe berberlige devam edecegim" diyerek konustu.

Bayburt’taki en eski berber olduguna deginen Atayeter, "Eskiden çok berber arkadaslarimiz vardi, bazilari rahmetli oldu, bazilari isi birakti ama ben hala devam ediyorum. Su an Bayburt’ta en eski berber benim" dedi.

Çirak yetistiren usta su an çiraksiz tek basina çalisiyor

Yaklasik 20 çirak yetistirdigini söyleyen Atayeter, su an tek olarak çalistigini kaydederek, "Benimle su an çalisan hiç kimse yok. Asagi-yukari 20 tane çirak yetistirdim memlekette, daha çirak falan da almiyorum kendi kendime çalisiyorum. Zaten pek müsteri de kalmadi, berber gençlik meslegi ben yaslandigim için yaslilari, 50-60 senelik eski arkadaslarimi, tanidiklarimi tiras ediyorum" sözlerini kullandi.

"Ben eski zanaatkar oldugumdan dolayi benim takimlar da hemen hemen eski sayilir"

Gelisen teknolojiyle birlikte berberlik mesleginde birçok seyin degistigini aktaran Atayeter, elektronik cihazlarin yani sira jiletle birlikte orijinal usturalarin da artik kullanilmadigini belirtti.

Günümüzde kullanmadigi el makinelerinden birini eline alan Atayeter, “Bu elimde gördügünüz makine yaklasik 50 senelik el makinesi. Bunu herkes çalistiramaz. Simdiki berberler bunu çalistiramaz, bu makineler eller çalisiyor. Bu usturalar da su anki berberlerde yok, bunlar antika sayiliyor. Bu usturalari bilemek de maharet isteyen bir isti, simdiki gençler bunlarla ugrasmamak için bunlarin ne oldugunu pek bilmezler, simdiki meslek sahipleri hep hazirci, tak jileti, tiras et" seklinde konusarak gülerek olaya sakayla yaklasti.

"Dükkanda radyo hiç susmaz, ancak dükkan kapaninca radyo kapanir"

Kendisine radyolu berber denmesinin nedenini açiklayan Atayeter, "Benim dükkanda radyo hiç susmaz, dükkani açtigim anda radyonun dügmeye basar dükkanla birlikte radyoyu da açarim, aksam dükkani kapattigim zaman radyo kapanir. O nedenle bana radyolu berber derler" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA