Türkiye'nin 1 Numarali Cerrahi Alet Üretim Merkezinden 100'Den Fazla Ülkeye Ihracat

Türkiye’de cerrahi alet üretiminde bir numarali merkez haline gelen Samsun’da 40 firma tarafindan üretilen 35 bin kalem ürün 100’den fazla ülkeye ihraç ediliyor.

Türkiye'nin 1 Numarali Cerrahi Alet Üretim Merkezinden 100'Den Fazla Ülkeye Ihracat
Almanya ve Pakistan’dan sonra dünyada 3’üncü üretim merkezi olan Samsun’da cerrahi alet üretimi artiyor. Her geçen gün gelisen sektör Samsun’u su anda Türkiye’de bir numarali merkez konumuna getirdi. Üretim çesitliligini arttiran firmalar; ortopedik protezler, isitme cihazlari, cerrahi aletler, cerrahi aspiratörler, röntgen cihazlari, ameliyat masalari, ameliyat lambalari, tibbi gaz sistemleri, anestezi cihazlari, ortopedik onarim malzemeleri, kalp ve damar cerrahisinde kullanilan tubing set, kardiyopleji setleri ve kanülleri, buhar ve kuru hava sterilizatörleri, stent, kateter ve sondalar, siringalar, igneler, tibbi maskeler, oksijen verme cihazlari, odyometri cihazlari, ameliyat ve muayene eldivenleri, ameliyat iplikleri, ameliyat örtüleri, dis hekimligi onarim malzemeleri gibi birçok malzemenin üretimini yapiyor.

35 bin kalem ürün

Samsun’daki cerrahi alet üretimi hakkinda bilgi veren Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Dernegi (MEDIKÜM) Baskani Dr. Ahmet Aydemir, "Samsun yaklasik 40 senedir Türkiye’de cerrahi alet üreten bir merkez konumda. Bu konumuyla beraber firma sayisi da yillar içerisinde artti. Tabii, sadece cerrahi alet degil, cerrahi aletle baslayan bu serüven su anda ortopedik implantlar, sterilizasyon konteynirlari, cerrahi motorlar, ameliyat lambalari, ameliyat masalari, paslanmaz ameliyathane ekipmanlari, ortopedik enstrüman konteynirlari, isitme cihazlari, ameliyathane gaz sistemleri, siterifarmosetik ampul, röntgen cihazlari gibi birçok konuda üretimle devam etmektedir. Samsun’da tibbi cihaz endüstrisiyle iliskilendirilmis ve imalat yapan yaklasik 40 civari firma vardir. Bu firmalarimizi yaklasik 11 sene önce bir kümelenme dernegi MEDIKÜM adi altinda topladik. MEDIKÜM haricinde Istanbul’da ve Ankara’da kümelenme dernekleri vardir. Bu derneklerle de irtibat halindeyiz. Ayrica bu derneklerle de üst kümeler platformunu olusturmus durumdayiz. Ancak cerrahi alet ve diger konularda Samsun bir merkez konumunda diyebiliriz. Samsun’daki firmalarin pazar payina baktigimizda yüzde 70’e yakini ihracattir. Özellikle son yillarda da biraz daha fazla artis oldu. 35 bin kalem ürün yapiliyor. Bu ürünler yüzden fazla ülkeye ihraç ediliyor" dedi.

Kaynak: İHA