Kayserililer Perseid Yagmurunu 2 Bin 650 Metreden Gözlemledi

Kayseri Büyüksehir Belediyesi Bilim Merkezi ve Erciyes A.S. isbirligiyle düzenlenen etkinlik ile Kayserililer gerçeklesen Perseid meteor yagmurunu 2 bin 650 metreden gözlemledi.

Kayserililer Perseid Yagmurunu 2 Bin 650 Metreden Gözlemledi
Hacilar Erciyes Kapi’da düzenlenen etkinlikte meteor yagmurunu gözlemlemek isteyen vatandaslar için alan olusturuldu. Alanda gökyüzünü incelemek için kurulan teleskoplardan Ay ile Satürn ve Mars gezegenlerinin görüntüleri dev ekrana yansitilarak bilgilendirme yapildi. Düzenlenen etkinlige binlerce vatandas ilgi gösterirken, gözlem alanina çikan teleferiklerde uzun kuyruklar olustu.

ERÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Ögretim Üyesi Doç. Dr. Inci Akkaya Oralhan, Perseid meteor yagmuru ile ilgili yaptigi açiklamasinda, “Bugün burada güzel bir atmosferde hep birlikte halkin da katilimiyla Perseid meteor yagmurunu gözlemeye çalisacagiz. Bu aslinda Swift Kuyruklu Yildizi’ndan arta kalan bir maddenin atmosferimize girip çikmasi sonucu ortaya çikan bir olay. Aslinda her yil bu olayi gözlemliyoruz. Bu 20 gün süren bir olay. Yaklasik Temmuz’un sonunda basliyor ve Agustos’un ortalarina kadar devam eden bir olay. Bugün burada bu tarihte toplanmamizin nedeni de 12 Agustos’u 13’üne baglayan gece maksimum sayida Perseid yagmurunu görmeyi hedefliyoruz. Su anda bizler günes sistemi etrafinda dolasirken aslinda biz Perseid yagmurunun oldugu bölgeye girdigimiz için atmosferimizde bu tür güzel olaylari görüyoruz” dedi.

Kayserililerin Erciyes’te yapilan etkinliklerden istifade etmelerini istediklerini söyleyen Erciyes A.S. Yönetim Kurulu Baskani Murat Cahid Cingi da, “Bugün çok farkli bir maksatla Erciyes’te toplandik. Genelde Erciyes’e insanlar kayak yapmak için ve ya sportif maksatlarla geliyorlar ama bugün çok ilginç bir gökyüzü hadisesi için Erciyes’teyiz. Perseid meteor yagmurunu halkimizin Erciyes’in 2 bin 650 metresinde Hacilar Kapi’da isik kirliliginden uzakta ideal görebilecekleri bir noktadan seyretmesi için bu faaliyeti düzenledik Erciyes A.S. olarak. Büyüksehir Belediyesi Bilim Merkezi burada teknik altyapiyi olusturdu. Muhtesem bir atmosferde keyifli bir ortamda ve de halkimizin çok yogun ilgi göstermesi ve bekledigimizin çok ötesinde bir alakayla karsilastigimiz, yaklasik 10 bin kisinin gecenin bu vaktinde Erciyes Kayak Merkezi’nde bulundugu bir ortamda seyrediyoruz bu güzel gökyüzü hadisesini. Erciyes’in sunmus oldugu bu imkanlardan, Büyüksehir Belediyesi’nin yatirimlarini degerlendirerek her firsatta faydalanmaya çalisiyoruz. Burasi sadece bir kayak merkezi degil. Ayni zamanda spor, gözlem ve gökyüzü merkezi. Dolayisiyla bu güzelliklerden de her firsatta halkimizi istifade etmeye davet ve gayret ediyoruz. Insallah bundan sonraki yillarda çok daha güçlü ve büyük organizasyonlarla, çok daha farkli maksatlarla Erciyes’te çok sayida faaliyet yürütmeye de gayret edecegiz” ifadelerine yer verdi.

Etkinlige katilan vatandaslar gece saatlerine kadar Perseid meteor yagmuru gözlemleme firsati buldu.
Kaynak: İHA