Hobi Sektöre Dönüstü, Birçok Aile Bundan Geçimini Sagliyor

Sivas’ta adeta hobiden sektör haline dönüsen Sivas güvercini birçok ailenin ekmek kapisi oldu.

Hobi Sektöre Dönüstü, Birçok Aile Bundan Geçimini Sagliyor
Adeta hobiden sektör haline dönüsen Sivas Güvercini vatandaslarin geçim kapisi oldu. Yurtiçi ve yurtdisindan yogun talep gören Sivas güvercinine kentte bacasiz fabrika olarak bakiliyor. Yaklasik 150 hane Sivas güvercininden elde ettigi gelirle geçimini sagliyor. Kendine has özellikleriyle dikkat çeken Sivas güvercini fiyatlariyla da adindan söz ettiriyor. Sivas Güvercinleri Arastirma Gelistirme ve Koruma Dernegi Baskani Haluk Karyagdi, güvercinin hobinin yani sira sektöre dönüstügünü söyledi.



“Ilimizde büyük bir güvercin turizmi var”

Haluk Karyagdi, kentte büyük bir güvercin turizminin oldugunu söyleyerek, “ Özellikle bu taklaci güvercinde ülkemizde Urfa, Mardin ve Sivas olmak üzere 3 yörenin kendine özgü güvercini var. Sivas güvercini bunlarin içerisinde en önde geleni, en güçlüsü en dayaniklisi ve en güzel hareket yapanidir. Zaten güvercin camiasinda bizleri cezbeden bu özelliklerdir. Bir Urfa güvercinin renk tonlari açiktir. Bizim kuslarimiz mat ve pastel renklerdedir. Bütün güvercin camiasinda Sivas göz dedigin zaman sari göz yada misir göz diyor. Özellikle yurt disinda Sivas güvercinine çok yogun bir talep var. En büyük özelliklerinden sarigöz pancar göz dediginizde kime sorarsaniz sorun otomatik olarak Sivas güvercini der” dedi.



“Ilimizde bulunan bacasiz bir fabrika diyebiliriz”

Karyagdi, Sivas güvercininin bacasiz bir fabrika olduguna deginerek, “Sivas’ta eskiden her iki evin birinde güvercin vardi. Önceden güvercin besleyenlere çok hos gözle bakilmiyordu fakat günümüzde güvercin tamamen hobiden çikarak sektöre dönüstü. Ilimizde bulunan bacasiz bir fabrika diyebiliriz. Sivas’ta güvercin besleyen arkadaslarin tamamina yakinini tanirim ve sohbet ederim. Suanda 150’ye yakin arkadasimiz sadece güvercinden elde ettigi gelir ile evini geçindiriyor. Yakin zamanda bir arkadasim bir tane güvercini 25 bin liraya satti. Bir arkadasimizda yurt disindan gelen bir kardesimize 40 bin liralik kus satti. Benim güvercinlerimde 40 yilin birikimi ve emegi var. Insallah ihtiyacim olmaz fakat satarsam da ben bir kusumu 50 bin liradan asagiya satamam. Bu fiyatlara da yurt disindan isteyenlerde var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA