Antantros Antik Kenti'nde 21. Dönem Kazi Çalismalari Basladi

Antandros Antik Kenti’ndeki arkeoloji kazi çalismalari, Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Polat baskanliginda Kültür ve Turizm Bakanligi ile Ege Üniversitesi tarafindan Balikesir Büyüksehir Belediyesinin destegiyle 21.sezonda tekrar basladi.

Antantros Antik Kenti'nde 21. Dönem Kazi Çalismalari Basladi
Kazi Baskan Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Polat, kazi çalismalarinin 21. yilina girildigini hatirlatarak, “Bu sene Antandors kazilarinin 21 yili. 2000 yilinda yüzey arastirmasina basladiktan sonra oradaki veriler isiginda 2001 yilinda sistemli kazi çalismalarina basladik ve demin de söyledigim gibi 21 yilimiz bu yil" dedi.

Polat kazi çalismalarinin bu sezon iki ayri sektörde devam edecegini vurgulayarak, “Iki farkli sektörde çalisiyoruz. Bunlardan ilki Roma villasi ya da yamaç ev sektörü olarak isimlendirdigimiz alan. Buradaki çalismalarin bu seneki hedefi Roma villasinin bütün plani ki; bunun eksik kalan bölümü de en alt yamaç ve terastaki dükkanlar. Daha önceki bes dükkani açiga çikarmistik. Bu sene toplamda zaten orada 7 dükkan oldugunu biliyoruz. Onlarin da açarak evin güney sinirini da net bir sekilde ortaya koymak. Bizim açimizdan bu çalisma çok önemli. Çünkü bunu yaptiktan sonra evin tam planini elde etmis olacagiz ve kalici koruma çatisini bu sekilde planlama sansini yakalayacagiz. Bu planlamada gerçeklestigi takdirde ziyaretçilerin çok daha net bir sekilde ve kültür varliklarinda çok daha güvenli bir sekilde ziyarete açilmasi saglanmis olacak" dedi.

Nekropol alaninda 549 mezarin açiga çikarildigini ifade eden Polat, “Ikinci çalisma alanimiz ise su an içinde bulundugumuz nekropolis. Yine yamaç evi gibi çalismalari da 2001 yilindan beri devam etmekte. Bugüne kadar yapmis oldugumuz çalismalarda 549 mezari açiga çikardik. Bunlar milattan önce sekizinci yüzyildan baslayip milattan sonra birinci yüzyila kadar devam etmekte. Onun sonrasinda bir bosluk var. Milattan sonra dördüncü yüzyilda alan bu kez kentin endüstri alanina dönüsüyor ve mezarlarin üstüne cam atölyesi, sarap atölyesi gibi çesitli mimarinin oturdugunu görüyoruz. Bu seneki çalismalar yeni basladigi için daha henüz yogun bir buluntu söz konusu degil. Ancak bir ure yani yakarak gömülmüs, kemikleri muhafaza eden bir kap; bunun yani sira da ne yazik ki geç Roma döneminde tahrip edildigini anladigimiz iki tane lahit açilmakta. Ama onlarin içerisinden çok fazla bir buluntu beklemiyoruz. Çünkü demin de söyledigim gibi Roma döneminde tahrip edilmis” dedi.

Antandros Antik Kenti’nin gelecek kusaklara aktarilmasi için de çalismalarin devam ettigine deginen Prof. Dr. Gürcan Polat, “Tabii ki buradaki çalismalarimiz yalnizca kazilarla sinirli degil. Büyüksehir Balikesir Büyüksehir Belediyesi’nin destegi ile bu yil bir nekropol alaninin üst kapama çati proje yarismasi açilmasi planlaniyor. Bu çerçevede nekropol alaninin çok daha modern bir çati örtüsüyle içerisinde de canlandirmalarla ziyarete açilmasinin planinin baslangicini vermis olacagiz" dedi.

Kaynak: İHA