Seçer Açiklamasi 'En Düsük Isçi Ücretini 7 Bin 268 TL'ye Çikardik'

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, toplu is sözlesmesini imzaladiklarini belirterek, "En düsük isçi ücreti 7 bin 268 TL’ye çikardik. Isçilerimizin günlük yevmiyelerini Haziran ayina göre yüzde 50 oraninda artirdik. Toplu is sözlesmemiz hayirli olsun” dedi.

Seçer Açiklamasi 'En Düsük Isçi Ücretini 7 Bin 268 TL'ye Çikardik'
İçel Büyüksehir Belediye Meclisinin 2022 Yili Agustos Ayi 2. Birlesim Toplantisi, Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer baskanliginda gerçeklestirildi.

Meclis Toplantisinda idareden gelen 9, komisyonlara havale edilen 2, gündem disi 1 olmak üzere 12 madde görüsüldü. Baskan Seçer, Büyüksehir Belediyesi ile MESKi’de toplu is sözlesmesi imzalandigini belirterek, “Belediyemiz ile belediyemize bagli MESKI’DE toplu is sözlesmemizi imzaladik. Isçilerimizin günlük yevmiyelerini haziran ayina göre yüzde 50 oraninda artirdik. En düsük isçi ücretini de 7 bin 268 TL’ye çikardik. Ne kadar yüksek ücret verilirse verilsin, hayat pahaliligi devam ettigi ve alim gücü düstügü sürece ülkemizde ne yazik ki emegiyle çalisan insanlarin yasam standardi geriye dogru gidiyor. Bu gerçegin de farkinda olarak, isçilerimize 6 ayda bir enflasyon farkini da verecegiz. Belediye olarak bir tarafta kamu kaynaklarini dogru sekilde halka hizmet olarak sunmak zorundayiz ama bir taraftan da hizmetleri yapan belediye çalisanlarimizin haklarini vermek durumundayiz” diye konustu.

Kadrolu isçilerle ilgili de konusan Seçer, "Bir de toplamda 850 civarinda kadrolu isçimiz var. Onlarin durumunu da bir ek protokolle düzeltmek için, bu toplu sözlesmenin bitmesini bekliyorduk. Normalde onlarin sözlesmesi 2023 Mart ayinda. Simdi bu toplu sözlesmeden sonra bir referans çikti karsimiza. Makul bir sey yapacagiz” ifadelerini kullandi.

“Okan Merzeci ve 18. Cadde kesisimindeki noktada çalismalarimizi baslattik”

Okan Merzeci ve 18. Cadde kesisimindeki noktada, dikenli yol olarak anilan bölgede trafigi rahatlatmak amaci tasiyan çalismalari baslattiklarini duyuran Seçer, "8 Agustos itibari ile orada çalisma baslattik. Bir tünel geçis projelendirmistik. Proje uzunlugu toplam 636 metre, kapali kesit uzunlugu 56 metre olacak. Yapilan programa göre de 75 günde tamamlayacagiz. Çünkü projemizin zamaninda tamamlanmasi için önümüzdeki ay itibari ile okullarin da açilacagini düsünürsek, arkadaslarimiz 24 saat esasina dayali olarak çalismalarini sürdürüyorlar” seklinde konustu.

Mezitli içme suyu sebeke hatti için kent adina sevindirici gelismelerin oldugunun altini çizen Seçer, "Sehrimiz adina önemli, degerli ve sevindirici bir haber var. Mezitli Içme Suyu projesi için, Fransiz Kalkinma Ajansi ile Iller Bankasi arasinda Belediye Hizmetleri projesi 1 çerçevesinde saglanan yatirim hibe destegi 17 milyon 150 bin avro tutarinda ve buna iliskin alt hibe anlasmasi Iller Bankasi ile MESKI arasinda 1 Eylül 2020 tarihinde imzalanmisti. Bu dogrultuda Mezitli Içme Suyu projesinin yapimina ait standart ihale dokümanlari, teknik sartnameler ve yaklasik maliyet çalismalari tamamlandi. Fransiz Kalkinma Ajansi tarafindan ‘ihale dokümani ve eklerine itiraz yoktur’ görüs yazisi MESKI’ye 8 Agustos tarihinde bildirildi.

Yani her sey tamamlanmis oldu. Burada emegi geçen herkese tesekkür ediyoruz” dedi.



Seçer’den yayladaki vatandaslara su kullanimi konusunda çagri

Hafta sonlari özellikle yayla bölgelerindeki vatandaslardan, su kesintisi ile ilgili sikayetlerin geldigini belirten Seçer, “Aslinda sikayet gelen bölgelerde yaptigimiz içme suyu sebekeleri projeleri, tamamen oradaki nüfus yogunlugu talepleri dogrultusunda ve teknik olarak dogru projeler. Ancak yaylalik bölgeler bayram günleri, tatil günleri, hafta sonlari beklenenin çok üstünde misafir agirladigi zaman sorunlar oluyor. Biz vatandaslarimizdan sunu bekliyoruz. Hafta sonlari en azindan bahçe sulamasina ara versinler. Zaten yasal olarak MESKI’nin vatandasimiza sagladigi içme suyunu bahçe sulanmasi için kullanma haklari yok, yasal olarak bu mümkün degil” diye konustu.

Seçer, sahil bölgelerinde, plajlarda yasanan temizlik sorunu ile ilgili de yaptigi konusmada, "Bu konu tipki yol sikayet ve taleplerinde oldugu gibi ilçe belediyeleri ile Büyüksehir Belediyesini ve diger kurumlari karsi karsiya getiriyor. Bizim TEKSIN çagri merkezimize bu sikayetler geliyor. Burasi sahil kenti ve 320 kilometre sahili olan bir kent. Burada deniz denetimine yetkilendirilmis kurumlar var. Bir tanesi belli koordinatlar içinde Büyüksehir Belediyesi, digeri Sahil Güvenlik ve genel anlamda da Il Çevre Müdürlügü. Biz, kendi alanimiz içerisinde çok siki denetim yapiyoruz ve çok yüksek de cezalar kesildigini biliyorsunuz. Zaman zaman bunlar basina da yansiyor. Tabiri caizse hiç affetmiyoruz” ifadelerini kullandi.

"Deniz kirliligi olmasi gerekenin çok üstünde"

İçel’in kiyi seridinde deniz kirliliginin, olmasi gereken düzeyin çok üstünde olduguna dikkat çeken Seçer, “Denizde gördügünüz bütün deniz tasitlari bu kirlilige neden olabiliyor, bu birincisi. Ikincisi dereler vasitasiyla karalardan evsel atiklarin dere yoluyla denize ulasmasindan kaynakli bir deniz kirliligi oluyor. Peki derelerin denetimi kime ait, yetki kime ait? Kurum belli, DSI’nin. Dereler kirleniyorsa, bunun temizleme görevi kime ait? Çevre temizlik vergisi alan ilçe belediyelerine ait. Vergiyi MESKI topluyor, ama ilçe belediyesinin hesabina yatiriyor. Simdi görüyorum ki bu kirlilikleri kurumlar, maalesef görevini yapmak yerine birbirinin üzerine atma yönüne gidiyor. Bu da korkunç bir çevre kirliligi olusturuyor. Biz Büyüksehir Belediyesi olarak ilçe belediyesi ile ya da DSI ile is birligine haziriz. Bu atiklarin denize ulasmamasi gerekiyor. Denize ulastigi noktada bunlarin temizlenmesi de büyük bir sorun haline geliyor. Bu konuda dikkatinizi çekmek istiyorum” seklinde konustu.

Sahillerin halkin mali olduguna vurgu yapan Seçer, "Peki, buranin sorumluluklari nerede? İçel genelinde 48 plaj belirlemis Çevre Bakanligi. Demis ki 39 tanesinin temizligi ve çöplerinin alinmasi ilçe belediyelerinin, 9 tanesinin temizligi ise Deniz Kizi Sirketi tarafindan düzenli olarak yapilacaktir. Bizim kira ödeyip, plaj olarak Deniz Kizi Sirketi marifetiyle vatandasin hizmetine sundugumuz bölgeleri temizleme görevi Deniz Kizi Sirketi’ne ait. Ama diger kalan 39 halk plajinin temizleme görevi ilçe belediyelerinde. Herhalde bu yaptigimiz degerlendirmeler bugün gelinen deniz kirliligi, kiyi kirliligi konusunun ne derece önemli oldugunu ve nerelerden kaynaklandigini açiklayan önemli açiklamalar olmustur" dedi.

Vatandaslardan Teksin’e ve Alo 185’e, Anamur ve Erdemli’deki isletmelerden gelen gürültü konusundaki sikayetleri de Meclis toplantisinda dile getiren Seçer, “Anamur ve Erdemli sahil bölgelerinden yogun sikayetler aliyoruz. Bu belediyelerin sinirlari içerisinde canli müzik izni belgeleri olmadan faaliyet gösteren isletmelerle ilgili bize sikayet geliyor. Oysa ki bu isletmeleri ilçe belediyeleri zorlayip, izin belgelerini almalarini saglamalari gerekiyor. Ilçe belediyelerimizin buralara yasal islem yapmalari gerekmektedir. Gerekirse vatandaslarimizin huzuru için kapatma islemleri uygulanmalidir” diye konustu.



“Hem farkindayiz olayin hem de çözüm için çok gayret sarf ediyoruz”

Aritma konusunda da çalismalara devam ettiklerini belirten Seçer, sözlerini söyle tamamladi: "Aritma konusunu daha önce zaten gündeme getirdik. Ama zorlugumuz tamamen finansmanla ilgili. Su an bizim en büyük sorun alanimiz Limonlu. Orada kanalizasyonu Iller Bankasi yapmis, ama sistem çökmüs. Simdi onu ayaga kaldirmaya çalisiyoruz. Geriden gelen bir sorun. Bizle hiçbir alakasi yok. Silifke, finans sorunu. Atakent, Arkum, Atayurt o bölgeler tamamen finansmanla ilgili konular. Yine Yesilovacik. Bakin biz orada finansman beklentisi olmadan ihaleye çiktik. 5 Agustos’ta en son iki kez ihaleye çikmisiz. Ihaleye giren olmadi. Simdi bu fiyat dalgalanmalari, döviz kurlari, insanlarin önünü görememe meselesi ve endisesi bizi sikintiya sokuyor. Finansman bulmakta zorlaniyorsun; varsin diyorsun öz kaynaklarla yapariz bir seyler, bu sefer de yüklenici bulamiyoruz. Bunlar büyük paralar. Ama emin olabilirsiniz ki olayin hem farkindayiz, hem de çözüm için çok gayret sarf ediyoruz."
Kaynak: İHA