Osmanli Döneminden Kalan Demirci Dükkani, Internet Satisiyla Çaga Ayak Uydurdu

Osmanli döneminden kalan demirci dükkaninin 2 bin derecelik atesi, babadan ogula geçen zanaat ile birleserek çelige hayat veriyor. Ömer ve Ali Akdemir kardesler, tarihi Kemeralti Çarsisi’nin son sicak demirci ustalari olarak öne çikiyor. Kamp baltasi, av biçagi, sef biçagi gibi ürünlerin yani sira müzelerde sergilenecek çesitli aletleri de üreten kardesler, bu eski dükkanda çaga ayak uydurarak ürünlerini internet üzerinden yurt disina da satmaya basladi.

Osmanli Döneminden Kalan Demirci Dükkani, Internet Satisiyla Çaga Ayak Uydurdu
Izmir’de yasayan Ömer ve Ali Akdemir kardesler, babalarindan devraldiklari Osmanli döneminden kalma demirci dükkaninda Kamp baltasi, av biçagi, sef biçagi gibi ürünlere hayat veriyor. 2 bin derecelik ateste zanaatlarini sergileyen kardesler, yaptiklari ürünleri yurt içi ve yurt disina satiyor. Ömer Akdemir’in oglu Süleyman Akdemir, yapilan ürünlerin fotograflarini internet üzerinden paylasiyor, yurt disina kisiye özel ürünler yollaniyor. Tarihi Kemeralti Çarsisi’nin son sicak demirci ustalari olan Akdemir Ailesi, müzelerde sergilenmek üzere eski dönem aletlerini de üretiyor.

“Çaga ayak uydurmasaydik yok olabilirdik”

Dükkanin Osmanli döneminden bu yana açik oldugunu söyleyen Ömer Akdemir, “Babamin ustasinin ustasi burada çalismis. Babamin ustasi, Yunan isgalinde burada çirakmis. Belki de çarsidaki en eski dükkan burasi. 15 sene önce zirai aletler ve ayakkabi kaliplari imal ediyorduk. Simdilerde daha çok kamp baltasi, av biçagi, sef biçagi üretiyoruz. Yurt disi ve yurt içinden birçok müsterimiz var. Eski bir meslek, eski bir dükkan ama çaga da ayak uydurarak internet üzerinden satis yapiyoruz. Çaga ayak uydurmasaydik yok olabilirdik. Internet satislarimizi da oglum baslatti. Yurt disina satisimiz, genelde yurt içinden siparis verilip yurt disina götürülmesi seklinde oluyor. Daha çok Avrupa’daki gurbetçi vatandaslar aliyor. Bizden alip yurt disina satanlar da oluyor. Biz direkt yurt disina satmak için ugrastik ancak prosedürler bizi zorladi. Aletleri kör sekilde istiyorlar. Örnegin kör baltanin gittikten sonra bilenmesini istiyorlar” dedi.



"Kruvaziyer gemilerden gelen turistlerin ilgisini çekiyor"

Yaptiklari ürünlerin, kruvaziyer gemilerden gelen turistlerin de ilgisini çektigini ifade eden Akdemir, “Yurt disinda internette görüp buraya almaya gelen turistler oluyor. Onlar en çok kamp baltasi almayi tercih ediyor. Türkiye ve yurt disindan müsterilerimiz internetten bulduklari modelleri bize iletiyorlar. Ne istiyorlarsa aynisini yapabiliyoruz. En dekoratif ürünümüz bile kullanilabilir durumdadir. Oyma isi için, kampta kullanmak için çesitli aletler üretiyoruz. Müzede sergilenmek üzere bile is yapiyoruz. Mesela yaptigimiz gürz ve teber, Tire’deki müzede yer almasi için yaptik. Onlarin isçiligi çok uzun sürdü” diye konustu.



Izmir’in kavurucu sicaginda 2 bin derecelik ateste ürün yapan Akdemir kardesler, bu tarihi dükkani ileride Ömer Akdemir’in oglu Süleyman Akdemir’e devretmeyi düsünüyor.
Kaynak: İHA