Istanbul Ihracatçisi Ocak-Temmuz Döneminde 6,2 Milyar Dolarlik Ihracat Gerçeklestirdi

Istanbul Ihracatçi Birlikleri, yilin ilk yedi ayinda 196 ülkeye 6 milyar 200 milyon dolar tutarinda ihracat yapti.

Istanbul Ihracatçi Birlikleri (IIB), 2022 yili Ocak-Temmuz, geçtigimiz yilin ayni dönemine kiyasla, ihracatini yüzde 20.7 oraninda artirarak, bünyesinde bulunan yedi ihracatçi birligi ile toplamda 6 milyar 200 milyon dolar tutarinda ihracat yapti. Istanbul Ihracatçilari, bir önceki yilin ayini dönemine kiyasla, yilin ilk yedi ayinda, ihracat yaptigi ülke sayisini artirarak 196 ülke pazarina ürün satti ve ülke ihracatindaki payi yüzde 4.8 oldu.

En çok ihracat Irak’a

Yilin ilk yedi ayinda, deger bazinda en fazla ihracati 492 milyon dolar ile Irak’a gerçeklestirildi.

Irak’a en fazla kümes hayvanlari, hayvansal mamuller ile mobilya, kagit ve orman ürünleri satildi. Irak’in ardindan deger bazinda en fazla Amerika Birlesik Devletleri, Almanya, Norveç ve Birlesik Krallik’a ihracat yapildi. Ihracatta ABD’ye hububat, bakliyat, yagli tohumlar, mobilya, kagit, orman ürünleri; Almanya’ya findik ve mamulleri ile mobilya, kagit ve orman ürünleri; Norveç’e gemi ve yat; Birlesik Krallik’a ise mobilya, kagit ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri ön plana çikti. Ülke gruplari baz alindiginda ise IIB’nin en fazla ihracat yaptigi bölge, 1 milyar 318 milyon dolar ile Ortadogu ülkeleri oldu. Ortadogu ülkelerine yapilan ihracat, yilin ilk yedi ayinda, bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 40.5 oraninda artti.

Istanbul Ihracatçi Birlikleri, temmuz ayinda ise yaklasik 715 milyon dolar tutarinda ihracat yapti. Birlik, temmuzda en fazla ihracati Irak, Birlesik Devletler ile Rusya’ya gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA