Eskisehir Türkiye'de En Çok Helva Tüketilen Sehirlerarasinda

Eskisehir’in Türkiye’de en çok helva tüketilen sehirlerarasinda oldugunu ifade eden çarsi esnafi Mehmet Uzungel, “Sofralardan sonra tatli niyetine tercih edilen helva, bu kentin çok eskilere dayanan bir kültürüdür” dedi.

Eskisehir Türkiye'de En Çok Helva Tüketilen Sehirlerarasinda
Eskisehir’de çesit çesit helva tüketimi diger illere göre hayli yüksek. Yaz sicaklarin dolayi kislik tahinli helva satislarinin bir miktar düstügünden bahseden esnaf Mehmet Uzungel, ayni sekilde yaz helvasinda bir hareketlilik oldugundan söz etti. Sehir disindan Eskisehir’e gelenlerin çogunun özellikle Met helvasina yogun ilgi gösterdiklerini belirten Uzungel, dönemine göre helva çesitlere olan taleplerin degiskenlik gösterdigini dile getirdi. Yazlik tahinli helvanin kilosunun 74 ve kislik tahinli helvanin ise 70 lira oldugunu ifade eden Uzungel, “Eskisehir insaninin dolabindan dört mevsim helva çesidi eksik olmaz” seklinde konustu.



“Kisin kislik helva, yazin da yazlik helva satiliyor”

Eskisehir halkinin helvaya düskünlügünü ve bu kentin helva kültürünün çok eskilere dayandigini aktaran Çarsi esnafi Uzungel, konu ile alakali olarak sözlerini su sekilde sürdürdü:

“Sofralarda, yemeklerden sonra genellikle helva tüketilir. Eskisehir’in diger illere göre helva tüketim orani, kiyaslanamaz derecede yüksektir. Helvanin faydalarini saymak ile bitmez. Enerji verir, kansizligi giderir ve en önemlisi de çok iyi bir protein kaynagidir. Kisin, kislik helva yenir. Yazin ise daha hafif oldugundan kaynakli, yazlik helva tercih edilir. Çünkü helvayi yedikten sonra vücut bir tepkimeye girip kizisiyor. Yazin ise insanlarin hararetleri yüksek oldugu için dogal olarak pek ragbet edilmiyor ve bu dogrultuda da satislar kisa göre daha az seviyede devam ediyor.”
Kaynak: İHA