Egitimciler, Ögretim Yilina Hazirlik Ödeneginin Artirilmasini Istedi

Memur-Sen Manisa Il Temsilcisi ve Egitim-Bir-Sen Manisa Sube Baskani Mesut Öner, 2022-2023 egitim-ögretim yilina hazirlik ödeneginin artirilmasi gerektigini söyledi.

Egitimciler, Ögretim Yilina Hazirlik Ödeneginin Artirilmasini Istedi
Egitim-Bir-Sen olarak Cumhurbaskanligi, Milli Egitim Bakanligi, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi ile Hazine ve Maliye Bakanligi’na basvurarak, ögretim yilina hazirlik ödeneginin en az yillik TÜFE degisim oranina tekabül eden tutarda artirilmasini talep ettiklerini vurgulayan Öner, “2022 ve 2023 yillarina münhasir ögretim yilina hazirlik ödeneginin en az yillik TÜFE degisim oranina tekabül eden tutarda artirilmasi ve bu amaçla ilgili toplu sözlesme metninde degisiklik yapilmasi elzemdir.” dedi.

Her egitim ögretim yilinin basinda yilda sadece bir kez verilen ödenegin içinde bulunulan kosullarda artirilmasinin elzem oldugunu kaydeden Öner, “657 sayili Devlet Memurlari Kanunu’nun ek 32. maddesinde, ‘Egitim ve ögretim hizmetleri sinifina dahil ögretmen unvanli kadrolarda görevli olup; fiilen ögretmenlik yapanlara (ilkögretim ve okul müdürleri ile yardimcilari, cezaevi okullarinda çalisan ögretmenler, yönetici, egitim uzmani ve egitim uzmani yardimcilari dahil) her ögretim yilinda bir defaya mahsus olmak üzere ve ögretim yilinin basladigi ay içinde Milli Egitim Bakani tarafindan belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, ögretim yilina hazirlik ödenegi ödenir’ hükmü yer almaktadir. Diger taraftan, 2022 ve 2023 yillarini kapsayan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarina Yönelik Mali ve Sosyal Haklara Iliskin 6. Dönem Toplu Sözlesme’nin ‘Egitim, Ögretim ve Bilim Hizmet Koluna Iliskin Toplu Sözlesme’ bölümünün ‘Ögretim Yilina Hazirlik Ödenegi’ baslikli 11. maddesinde, ‘657 sayili Kanunun ek 32’nci maddesinde öngörülen ögretim yilina hazirlik ödenegi; 2022 yilinda 1.325 TL, 2023 yilinda 1.400 TL olarak ödenir’ hükmü bulunmaktadir. Danistay 2. Dairesi’nin 24.09.20212 karar tarihli ve 2012/7631 Esas 2012/5556 Karar sayili kararinda da ifade edildigi üzere, 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu’nun Ek 32. maddesine göre ögretim yilina hazirlik ödenegi, ögretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin geregi olarak ögretim yili boyunca ortaya çikabilecek ders araç ve gereçleri ile sahsi ihtiyaçlarinin teminine katkida bulunmak, böylece etkin ve verimli çalismalarina olanak saglamak amaciyla ödenmektedir. Ancak toplu sözlesmenin akdedildigi 2021 Agustos ayindan bu yana TÜIK Temmuz 2022 verilerine göre TÜFE degisim oranlari 2021 aralik ayina göre yüzde 45,72, 2021 yilinin ayni ayina göre yüzde 79,60, on iki aylik ortalamalara göre yüzde 49,65 oraninda artmis bulunmaktadir. Bu durum, 2021 agustos ayinda akdedilen toplu sözlesmede öngörülmüs ögretim yilina hazirlik ödenegi miktarinin satin alma gücünün, ödenegin amacini karsilayamayacak sekilde asiri düsmüs oldugunu ortaya koymaktadir. Bu nedenle, 657 sayili Kanun’un ek 32. maddesi çerçevesinde 2022 ve 2023 yillarini kapsayan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarina Yönelik Mali ve Sosyal Haklara Iliskin 6. Dönem Toplu Sözlesme’nin ‘Egitim, Ögretim ve Bilim Hizmet Koluna Iliskin Toplu Sözlesme’ bölümünün 11. maddesine göre ödenmekte olan 2022 ve 2023 yillarina münhasir ögretim yilina hazirlik ödeneginin en az yillik TÜFE degisim oranina tekabül eden tutarda artirilmasi ve bu amaçla ilgili toplu sözlesme metninde degisiklik yapilmasi elzemdir.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA