Basin Ilan Kurumundan AYM Karariyla Ilgili Açiklama

Basin Ilan Kurumu, TBMM tarafindan 195 sayili BIK Teskiline Dair Kanunun ’’Müeyyide’’ baslikli 49. maddesinde degisiklik yapilana kadar Basin Ahlak Esaslari kapsamindaki basvurularin toplanti gündemine alinmamasina karar verdi.

Basin Ilan Kurumu’ndan yapilan yazili açiklamada, "Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 10 Mart 2022 tarihinde oy çoklugu ile aldigi 2016/5903 basvuru numarali karari, Resmi Gazete’nin 10 Agustos 2022 tarih ve 31919 sayili nüshasinda yayimlanmistir. Kurumumuzca, gerekçesiyle birlikte bugün ögrenilen AYM kararina iliskin; kamuoyunun bilgilendirilmesi adina asagidaki açiklamanin yapilmasina gerek duyulmustur. En basta vurgulamak isteriz ki, 02 Ocak 1961 tarih ve 195 sayili Basin Ilan Kurumu Teskiline Dair Kanunun “Müeyyide” baslikli 49. maddesi, bugüne kadar hiç degismemistir. Genel Kurulumuz, söz konusu maddeye dayanarak 1961, 1964, 1994 ve 2022 yillarinda Basin Ahlak Esaslarini belirlemistir. Bütün bu mevzuat hükümleri birçok mahkeme kararinda hukuki kaynak olarak kabul edilmistir. Hatta AYM’nin 2016/5653, 2016/73997 ve 2017/30597 basvuru numarali kararlarinda, anilan kanun hükmünün kanunilik ölçütünü karsiladigi açikça vurgulanmistir. Bu tespitin ardindan Anayasa Mahkemesi, basin ahlak esaslari ile ilgili olarak kendisine yapilan basvurulari münferit olarak ele almis ve müeyyide kararinin ölçülülük ilkesine uygun olup olmadigini esastan incelemistir.

Ancak bu son karariyla AYM, 195 sayili Kanunun 49. maddesinde yapisal bir sorun tespit ederek, önceki görüsünden ayrilmis ve anilan kanun hükmünün temel hak ve hürriyetlerin sinirlanmasinda kanunilik unsurunu tasimadigi sonucuna varmistir. Bugün, AYM’nin görüs degisikligi içeren bu karari, kanun maddesinin iptali karari degildir. AYM, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ilgili kanun maddesi hükmünün; kararda bahsi geçen dengeleme ölçütleri göz önüne alinarak yeniden düzenlenmesini önermektedir. Önemle belirtmek isteriz ki, AYM kararinda, kisilik haklarina saldiri mahiyetinde olan ve elestiri sinirlarini asan ve/veya kanunlarinda yaptirima baglanan suç kapsaminda yer alan haberlerin, yaptirima tabi tutulmasinin hukuk devletinin bir geregi oldugu ifade edilmektedir. Kararda, basinin niteliklerini artirma ve basinin özellikle ekonomik özgürlügünün tesisini saglama gayesiyle kurulan bir kuruma, müeyyide uygulama yetkisinin verilebilecegi hükme baglanmaktadir. Dolayisiyla AYM, Basin Ilan Kurumu’nun müeyyide uygulama yetkisinin bulundugunu açikça ifade etmektedir" denildi.

Açiklamada, olaganüstü gündemle toplanan ve AYM’nin kararini bu çerçevede degerlendiren Yönetim Kurulunun, TBMM tarafindan 195 sayili Kanunun 49. maddesinde degisiklik yapilana kadar Basin Ahlak Esaslari kapsaminda yapilan basvurulari toplanti gündemine almamaya karar verdigi belirtildi.
Kaynak: İHA