Bakan Nebati'den CHP'li Faik Öztrak'a Cevap

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, “Sayin Faik Öztrak, sorumsuzca yaptiginiz açiklamalara partinizin siyaset çizgisini bildigimiz için artik hiç sasirmiyoruz” dedi.

Bakan Nebati'den CHP'li Faik Öztrak'a Cevap
Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, “Sayin Faik Öztrak, sorumsuzca yaptiginiz açiklamalara partinizin siyaset çizgisini bildigimiz için artik hiç sasirmiyoruz. Ancak büyük resmin sadece bir kösesini gösterip eksik bilgiyle gerçegi çarpitma çabaniz asla kabul edilemez. Her seyden evvel sizin pervasizca ‘uyduruk’ diye tabir ettiginiz model kapsaminda ve gelisen kosullara göre devreye aldigimiz uygulamalar sayesinde üretimde, büyümede, ihracatta ve istihdamda Cumhuriyet tarihimizin rekorlarini kirmaya devam ediyoruz. Ihracatimizdaki önemli artisa ragmen cari dengedeki bozulmanin ana sebebi küresel çalkantilar sonucunda enerji emtialarinda son 2 yildan bu yana gerçeklesen astronomik fiyat artislaridir. Örnegin dünyada dogalgaz fiyatlari salgin baslangici olan 2020 yilindan bu yana 10 kattan daha fazla bir artis göstermistir. Iste tam da bu yüzdendir ki Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde Abdülhamid Han sondaj gemimizi de devreye alarak toplamda 2 sismik arastirma ve 4 sondaj gemisiyle dünyada esine az rastlanir bir sondaj filosu olusturarak milletimizin hizmetine sunduk. Cumhurbaskanimizin bugün 34 Hidroelektrik Santrali’nin açilisini yapmasi, Mavi Vatan, Karadeniz Dogalgazi, Akkuyu Santrali, devam eden karasal sondaj çalismalari, yesil enerji yatirim ve desteklerimiz de hep bu yüzdendir” ifadelerini kullandi.

Bakan Nebati’nin paylasiminin devami söyle:

“Bu kazanimlar, spekülatif ve çarpitilmis tweetler atarak degil, milletimizle birlikte birçok cephede verdigimiz kararli mücadeleler sonucunda elde ettigimiz kazanimlardir. Sizin de Hazine Müstesari oldugunuz dönemden bilmeniz gerektigi üzere ‘net hata noksan’ kalemi, farkli yerlere çekmeye çalistiginiz gibi ‘kaynagi belirsiz’ bir para girisi degildir. Teknik hesaplamalarda zaman uyumsuzluklari, beyan hatalari gibi durumlari kapsar. Eski göreviniz itibariyla çok iyi bildiginizi umdugum bu konuda vatandaslarimizin zihnini bulandirmaya dönük manevralarinizi milletimizin takdirine birakiyorum. Cari denge konusuna dönecek olursak, içinde bulundugumuz 2022 yili Ocak-Haziran döneminde enerji hariç degerlendirildiginde cari islemler dengesinde 8,1 milyar dolar; yillik bazdaki cari islemler dengesindeyse 35 milyar dolar fazla vermeyi basardik. Büyümenin güçlü oldugu bir dönemde, enerji hariç cari dengedeki bu olumlu görünüm, gerçeklestirdigimiz yapisal dönüsümlerin bir yansimasidir. 2020 yilinda 28,9 milyar dolar olan enerji faturamiz 2021 yilinda 50,7 milyar dolara yükselmistir. Ulastigimiz ekonomik büyüklügün ve rekor seviyede artan küresel enerji fiyatlarinin sonucu olarak bu faturanin 2022 sonunda 100 milyar dolar seviyelerine yükselmesi öngörülmektedir. Asagiya enerji hariç cari islemler dengesi tablosunu da birakiyorum. Baktiginizda siz de rahatlikla göreceksiniz ki pandeminin zirve yaptigi 2020 yili disinda son yillarda istikrarli bir enerji hariç cari fazla söz konusudur. Gerçek budur.”

Kaynak: İHA