Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Muhalefet Ile Suriye'deki Rejimi Bizim Bir Sekilde Anlastirmamiz Lazim'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, “Muhalefet ile Suriye’deki rejimi bizim bir sekilde anlastirmamiz lazim. Aksi takdirde kalici bir baris olmaz” dedi.

Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Muhalefet Ile Suriye'deki Rejimi Bizim Bir Sekilde Anlastirmamiz Lazim'
Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, 13’üncü Büyükelçiler Konferansi kapanisinda açiklamalarda bulundu. Konferansta yapilan degerlendirmelerin büyük önem tasidigini söyleyen Çavusoglu, “Sahada ve masada güçlü bir dis politikayi, akil, adil, müsfik bir sekilde uyguluyoruz. Dis politikamiz açisindan güçlü bir kamu diplomasisi faaliyeti oldu” açiklamasinda bulundu.

“26 Agustos’ta bu mekanizmanin ilk toplantisini gerçeklestirecegiz”

Basin mensuplarinin sorularini da yanitlayan Bakan Çavusoglu, Finlandiya ve Isveç ile imzalanan Mutabakat Zapti sonucu kurulan ortak komite toplantisinin ilkinin ne zaman yapilacagina iliskin, “Isveç ve Finlandiya’dan henüz bu belgede ve açiklamalarda taahhüt ettiklerini yerine getirmediklerini görüyoruz, bu yönde atilan bir adim görmüyoruz. Açiklama var, niyetli olduklarini söylüyorlar; ama somut adim görmek istiyoruz. Bu somut adimlarin takibini yapmak için mekanizma onlarin teklifi ile kuruldu. Temmuz ayinda bir araya gelme teklifinde bulunduk. Bizim için bir zaman baskisi yok, terör ile mücadelede elbette var; ama neticede NATO ülkesi olmak isteyen onlar. Onlar da Agustos ayini teklif ettiler, 26 Agustos’ta bu mekanizmanin ilk toplantisini gerçeklestirecegiz” ifadelerini kullandi.

“Baskonsolos ve büyükelçilerimizin sayisi artmaya devam edecek”

Bakan Çavusoglu, Israil ve Misir’la sürdürülen normallesme çalismalarina iliskin gelen soruya, “Bir normallesme süreci basladi.

Bu normallesme süreci bizim ilkelerimiz ve tavizlerimizden vazgeçmek anlamina gelmedigini söylüyoruz. Özellikle Filistin konusu. Sonuçta Israil ile normallesme sürecinde adimlar atiyoruz, bunlar devam ediyor. Su an Israil’de bir seçim ortami var, seçimlere kadar olur mu, olmaz mi bir sey diyemem; çünkü iki tarafta da olmasi gerekiyor. Misir’da geçen gün açilis konusmasinda da söyledim. Suudi Arabistan ve BAE’de yakaladigimiz ivmeyi onlarla da yakalamak isteriz. Ayrica yeni misyonlar da açiyoruz, sadece bu 2 ülkeye büyükelçi atama ile degil yeni misyonlarimiz ile beraber de baskonsolos ve büyükelçilerimizin sayisi artmaya devam edecek” cevabini verdi.

“Ermenistan’in da biraz daha kararli ve cesur olmasi lazim, oyalama taktiginden vazgeçmesi lazim”

Ermenistan ile de özel temsilcilerin görüstügünü hatirlatan Çavusoglu, “Bazi adimlar atildi. Azerbaycan ile esgüdüm içindeyiz. Bunu söyleyince Ermenistan’dan bazen rahatsizlik duyuldugunu da ögreniyoruz. Ama biz en basindan beri seffaf bir ülkeyiz. Genel anlamda Güney Kafkasya’daki normallesmeden bagimsiz düsünmek mümkün degil zaten. Birlikte adim atalim, her ne kadar normallesme sürecimizde diyalogumuz ikili olsa da tüm Güney Kafkasya’nin istikrari için hepimizin adim atmasi lazim. Bu konuda Ermenistan’in da biraz daha kararli ve cesur olmasi lazim, oyalama taktiginden vazgeçmesi lazim. Biz bu konuda Türkiye olarak samimiyiz Ermenistan’in da samimi olmasi lazim, Azerbaycan’in da samimi oldugunu görüyoruz” diye konustu.



“Bugüne kadar yaptiklarimizi AB ile yapsaydik, AB küresel bir aktör olurdu”

Bakan Çavusoglu, Türkiye’nin Avrupa Birligi (AB) üyelik sürecine iliskin olusturulacak program ile Türkiye’nin nasil Avrupali oldugunun anlatilacagini söyledi.

Bu programin AB üyelik sürece ile ilgili bir stratejik hedef oldugunun altini çizen Çavusoglu, “Üyelik sürecimiz ile ilgili maalesef bir mesafe görmüyoruz. Ama biz yine teknik anlamda, siyasi engelleri kaldirip her konuyu görüsmeye haziriz diyecegiz. AB tarafindan henüz samimi görüsme, müzakere yaklasimi görmüyoruz, biraz oyalama var. Ayrica bugün Avrupa’da sorunlar var. Sorunlarin çözümü konusunda ortaya tek basina irade koyabilen tek ülke Türkiye. Sorunlarin çözümü konusunda kafa yoran, somut adimlar atan ülke Türkiye. Bizim bugüne kadar yaptiklarimiz ve yapiyor olduklarimiz AB ile yapsaydik, AB küresel bir aktör olurdu ve ayakta alkislanirdi. Bu sorunlar hepimizi etkileyen sorunlar, bu konularda da Türkiye vazgeçilmez ülke. Vazgeçilmez ülke ile sorunlarin çözümü için neler yapabiliriz, firsatlari nasil degerlendirebiliriz bunlari görüsecegiz. Avrupa’nin gerçekten buna ihtiyaci var. Avrupa’nin içinde savas var, sorun var. Içinde oldugumuz bu kitaya sorumlulugumuz da var, biraz daha odaklanmak istiyoruz, bunu söylemek istiyoruz” açiklamasinda bulundu.

“Muhalefet ile Suriye’deki rejimi bizim bir sekilde anlastirmamiz lazim”

Bakan Çavusoglu, Suriye’de amacin teröristlerin temizlenmesi oldugunu vurgulayarak, “Astana Formati’nin amaci bu sorunu bir çözüme kavusturmak. Bunun yolunun da siyasetten, diplomasiden geçtigini söylüyoruz. Diplomasi masasinda çözülecek. Muhalefet ile Suriye’deki rejimi bizim bir sekilde anlastirmamiz lazim. Aksi takdirde kalici bir baris olmaz. Orada gerçekten bagimsiz insanlar da var. Rejim de var, muhalefet de var. 11 yili geçti, birçok insan öldü. Birçok insan ülkesini terk etti. Bu insanlar dönebilmeliler, Türkiye’dekiler de dahil. Bunun için burada kalici bir baris olmasi lazim. Yeniden insa konusunda adimlar atmamiz lazim. Ateskes olmadan, baris olmadan da yeniden insa konusunda kimse yardim etmek istemiyor” dedi.



“Açik ihlale müsamaha göstermemiz mümkün degil”

Yunanistan ile Türkiye arasinda son günlerde tirmanan gerilime iliskin degerlendirmelerde bulunan Bakan Çavusoglu sunlari söyledi:

“Sonuçta burada da tüm sorunlarin hepsinin kapsamli bir sekilde çözülmesi konusunda Türkiye irade ortaya koyuyor ama Yunanistan zamana oynuyor burada. Özellikle bizim bize yakin adalarda Lozan ve 1947 Paris Baris Anlasmasi ile Yunanistan’a verilen adalarda Yunanistan’in buralari silahlandirdigi açik ortada. Biz bunu Birlesmis Milletler gündemine de tasidik. Bunun da takipçisi olacagiz. Uluslararasi hukukun ve anlasmalarin açik ihlalidir. Açik ihlale müsamaha göstermemiz mümkün degil.”

“Suriye’nin bölünmesini engellemek için Suriye’de güçlü bir yönetimin olmasi lazim”

Suriye ile herhangi bir görüsmenin olup olmayacagina dair ise Çavusoglu sunlari kaydetti:

“Bir ara istihbarat arasinda görüsmeler olmustu. Daha sonra bir kesinti oldu. Simdi tekrar basladi.

Sonuçta bu istihbaratlar arasindaki görüsmede birçok önemli konular gündeme geliyor, aliniyor. Biz Suriye’nin toprak bütünlügünü destekliyoruz. Herkesten daha fazla destekliyoruz. Yani basimizda olan bir ülkenin sinir bütünlügü toprak bütünlügü ve barisi bizi dogrudan etkiliyor olumlu anlamda. Sonuçta bölücü terör örgütlerine karsi verilecek mücadeleyi de biz her zaman destekleriz. Bizim Suriye’nin topraklarinda gözümüz yok. Suriye’de birlik beraberlik olmazsa bölünme riskiyle karsi karsiya. YPG/PKK’nin tek amaci Suriye’yi bölmek. Suriye’nin bölünmesini engellemek için Suriye’de güçlü bir yönetimin olmasi lazim.”
Kaynak: İHA