137 Yillik Saatli Kule Ilk Günkü Özelligini Koruyor

Mugla’nin ilk Belediye Baskani Haci Süleyman Efendi tarafindan 1885 yilinda ’iftar ve sahur vaktini’ bildirmek için dönemin ünlü ustalarindan Rum Konstantin Oglu Filvari Usta’ya yaptirilan tarihi bina üzerinde bulunan saat, o günden bu yana araliksiz çalisiyor.

137 Yillik Saatli Kule Ilk Günkü Özelligini Koruyor
Mugla’nin Mentese Ilçesi’nin en eski yapilardan biri olan Saatli Kule, Mugla’nin ilk belediye baskani olan Haci Süleyman Efendi ve esi Pembe Hatun tarafindan 1885 yilinda hac dönüsünde yaptirildi. Haci Süleyman Efendi’nin Sam’da gördügü bir saat kulesi modelinin aynisini Mugla’ya döndükten sonra dönemin ünlü ustalarindan biri olan Rum Konstantin oglu Filvari Usta’ya yaptirdigi kitabede yer alirken kule 137 yildir Muglalilari zamani dogru göstermeye devam ediyor.

Saatli Kule asagidan yukariya dogru küçülen kare plandan olmak üzere bes kattan olusuyor. Alt kati dükkan olarak kullanilan kulenin besinci katina ise yuvarlak saat kadrani yerlestirilmis. Her katin cephesine sivri ve yuvarlak kemerli dikdörtgen pencereler açilmis. Tarihi Saatli Kule’de bulunan ’Çan’ sayesinde halk saati göremese de yapilan vuruslar sayesinde saatin kaç oldugunu anlayabildigi belirtildi. 137 yildir araliksiz araliksiz çalisan saat ve kule Mugla’ya gelen herkesin dikkatini çekiyor.
Kaynak: İHA