SSB Baskani Ismail Demir Açiklamasi 'Savunma Sanayii Ürünlerimizi Ihraç Ettigimiz Ülke Sayisi 170'E Ulasti'

Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, “Savunma sanayii ürünlerimizi ihraç ettigimiz ülke sayisi 170’e ulasti” dedi.

SSB Baskani Ismail Demir Açiklamasi  'Savunma Sanayii Ürünlerimizi Ihraç Ettigimiz Ülke Sayisi 170'E Ulasti'
Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, Disisleri Bakani Yardimcisi Yavuz Selim Kiran ve çok sayida büyükelçi, 13. Büyükelçiler Konferansi dolayisiyla gerçeklestirilen aksam yemeginde bir araya geldi. Ankara’da düzenlenen yemekte konusan Savunma Sanayii Baskani Demir, “Dünyanin çesitli krizlerden geçtigi bir dönemdeyiz ve bu dönemde Türkiye olarak, Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan liderliginde, ülkemizi sahada ve masada güçlü kilan “Girisimci ve Insani Dis Politika” anlayisiyla ilerliyoruz. Disisleri Bakanligimiz ve SSB arasinda, özellikle son yillarda giderek artan yakin iliski bu anlayisin en önemli tezahürlerinden birisidir. Günlük ya da tematik düzeyde Bakanligimizla yakinen sürdürdügümüz iliskiler pek çok alanda ve çalismada kurumsal derinlige kavusmustur. Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi, Yüksek Düzeyli Is birligi Konseyi, Antalya Diplomasi Forumu, Türkiye Afrika Ortaklik Zirvesi, Yeniden Asya Girisimi Türk Devletleri Teskilati gibi platformlarda, tüm çalismalara Baskanligimiz güçlü bir sekilde destek vermekte ve yer almaktadir” ifadelerini kullandi.

"2002 YILINDA SADECE 62 SAVUNMA PROJESI YÜRÜTÜLÜRKEN BUGÜN BU SAYI 750’YI GEÇTI"

2002 yilinda sadece 62 savunma projesi yürütülürken, bugün bu sayinin 750’yi geçtigini belirten Demir, "Projelerin yaklasik yarisi son 6 yilda baslatildi. 2002 yilinda yaklasik 5,5 milyar dolar bütçeli savunma projeleri yürütülürken geldigimiz noktada yaklasik 11 katlik bir artis ile yaklasik 60 milyar dolarlik proje hacmine ulasildi. 2002’de savunma sanayiinde faaliyet gösteren firma sayisi 56 iken, bugün ayni alanda yaklasik bin 500 firma faaliyet göstermektedir. Büyük dönüsümde ikinci önemli basligimiz, önceligimiz, kurumsal/sektörel etkilesimi merkeze alan savunma sanayii politikamizdir. Savunma sanayii konsepti artik egitimden enerjiye, sagliktan ulasima, gençlikten kültüre, ormandan tarima kadar genis bir alanda bazen dogrudan bazen de dolayli olarak yer almaktadir. Geleneksel tedarik kurumu olarak, basta Milli Savunma Bakanligi, Içisleri Bakanligi, Genelkurmay Baskanligi Türk Silahli Kuvvetleri, Milli Istihbarat Teskilati, Emniyet Genel Müdürlügü, Jandarma Genel Komutanligi, Sahil Güvenlik Komutanligi gibi kurumlarla çalismalarimiz yaninda; egitimde müfredat ve insan kaynaklari politikalari, enerjide gerekli teknik alt yapinin korunmasi ve yerlilestirme çalismalari, saglikta teknoloji yatirimlari, ulasimda akilli sehir uygulamalari ve haberlesme, gençlik ve kültür alanlarinda kamuoyu farkindaligi ve savunma okuryazarligi gibi konuya veya alana münhasir pek çok çalismamiz, düzenli faaliyetlerimiz bulunmaktadir” dedi.



"IHRACATIMIZI SON 20 YILDA YAKLASIK 13 KAT ARTIRDIK"

Savunma Sanayii 2021 yili ihracatinda 3 milyar 224 milyon dolar ile rekor kirdiklarini hatirlatan Demir, ”Hepimizin de gayretleriyle ihracatimizi son 20 yilda yaklasik 13 kat artirdik. 2002 yilinda sadece 248 milyon dolar savunma sanayii ihracati varken, 2021 yilinda 3 milyar 224 milyon dolar ile rekor kirdik. Bu sene Temmuz sonu itibariyle ihracatimiz 2 milyar 300 milyon dolar olarak gerçeklesmis ve yüzde 46,5’luk artisla sektörümüz, artista lider durumda bulunmaktadir. Ihracatimizin her sene sonuna dogru yükseldigini göz önüne aldigimizda 2022 yili sonu itibariyle ihracat rakamimizin 4 milyar dolarin çok üstünde olacagini öngörüyorum. Savunma sanayii ürünlerimizi ihraç ettigimiz ülke sayisi 170’e ulasti. IHA ve SIHA’lar, kara araçlari, deniz platformlari basta olmak üzere, savunma sanayiinde ihraç edilen ürün çesidi 230’a ulasti. Artik NATO üyesi ülkelere de platform ihraç eder hale geldik. Ihracat yaptigimiz ülkelere baktigimizda Türk Savunma Sanayii ürünlerinin dünyanin her bölgesine ulastigini ve bu ürünler sayesinde ürünlerimizi kullanan ülkelerle uzun soluklu stratejik ortakliklarin kuruldugunu gururla belirtmek isterim. Güncel teknolojili, yüksek kaliteli, maliyet etkin, kisitlamalara tabi olmayan ve kesintisiz lojistik destek verdigimiz ürünlerimiz karada, denizde, havada ve uzayda dost ve müttefik ülkelerin hizmetinde olmaya devam edecektir” seklinde konustu.



"SAVUNMA SANAYII IHRACATINDA 3 MILYAR DOLARI ASIYOR OLMAMIZ VE DAHA BU YILIN ILK 7 YILINDA 2 MILYAR DOLAR ÇITASINI ASMIS OLMAMIZ BÜYÜK BASARI"

Savunma sanayinde yerlilik ve millilik orani gelistikçe Türkiye’nin sahadaki caydiricilik gücünün artacagini bildiklerini ifade eden Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran ise, "Bugün dünyanin savunma sanayi ihracati gerçeklestiren firmalari arasinda ilk yüzün içerisinde 3 firmamizin olmasi savunma sanayi sektörümüzün her geçen gün envanterine yerlilik ve millilik ile insa edilmis yeni bir projeyi katmasi sahada ve masada güçlü bir Türkiye’nin en önemli kazanimlari. Türkiye gibi zorlu bir cografyada bulunan ülkeler için yerlilik ve millilik olmazsa olmaz bir unsur. Karsilastigimiz yakin ve uzak sinamalar bu yerlilik ve millilik oranini yüzde 80’lere çikarmamizin elbette önemli bir gelisme oldugunu ama yeterli olmadigini bizlere isaret ediyor. O yüzden sektörümüzün bu çabayi devam ettirmesini önümüzdeki dönem için önemli buluyoruz. Türkiye’nin yerlilik ve millilik orani gelistikçe ve buna paralel olarak sahadaki caydiricilik gücü arttikça ülkemize ciddi bir uluslararasi talebinde geldigini yakindan müsahede ediyoruz. Savunma sanayii ihracatinda 3 milyar dolari asiyor olmamiz ve daha bu yilin ilk 7 yilinda 2 milyar dolar çitasini asmis olmamiz büyük basari. Ve bunu diplomatik engellere ve önümüze çikarilan zorluklara ragmen basardik” degerlendirmesinde bulundu.

(Hidayet Türkyilmaz/IHA)
Kaynak: İHA