Geçmisi 7 Bin Yila Dayanan Ata Tohumunda Hasat

Diyarbakir’da 7 bin yilla dayanan ata tohumunu eken çiftçi, bugday hasadini gerçeklestirdi. 400 dönümün bir kismini gübresiz ve ilaçsiz eken çiftçi Özkan Yildirim, bekledikleri gibi olmasa da mevcut sartlarda hasattan memnun oldugunu dile getirdi.

Geçmisi 7 Bin Yila Dayanan Ata Tohumunda Hasat
Kayseri Kültepe ilçesinde arkeolojik kazilarda çikarilan küpte bulunan ve 7 bin yillik oldugu degerlendirilen Siyez bugdayi tohumunun ekimi Diyarbakir’da da yapildi. 5 parçadan olusan 400 dönüm ekili bugdayin bir kisminda gübre ve zirai ilaç kullanilirken bir kisminda ise ne gübre ne de zirai ilaç kullanilmadigi belirtildi. Son yagislar üzerine birden bastiran sicaklarin verimde bekleneni karsilamadigini belirten çiftçi Özkan Yildirim, olumsuz duruma ragmen, bazi parçalarda gübre ve ilaç kullanilmamasina ragmen ayni verimi aldiklarini ifade etti.

Çiftçi Özkan Yildirim, Diyarbakir geneli 5 parçada bölüm bölüm 400 dönüme ekim yaptiklarini animsatti. Parçalarda gübre ve zirai ilaç kullaniminin da oldugu, az gübre ve hiç gübre kullanilmayanda oldugunu belirten Yildirim, “Bu biçtigimiz parçada hiç gübre ve zirai ilaç kullanmadik. Bu ata tohumu ve geçmisi 7 bin yila dayaniyor. Diger bugdaylara göre ortalama bir hafta, 10 gün geç biçiliyor. 5-6 dönüm civarinda bir depo doluyor. Sicaklar geldi, hektarda düsüs var. Diyarbakir genelinde bütün bugdaylar için. Sadece ata tohumu degil, digerlerinde de düsüs var. Biçer deposu her sene 4 ton gelirken bu sene 3 ton 200, 3,5 ton arasi agirlikta oluyor. Bu bugdayda 650-700 arasi bekliyoruz. Bir basakta ortalama 100 tane olanda var, 250’de var, 70’de var, 180 ve 220’de var. Bu bugday protein olarak çok yüksek. Nereden bakilirsa 17-18 protein geliyor” dedi.



“Topraklarimiza artik kimyasal islemiyor”

Ata tohumu bugdayin hem makarnalik hem de ekmeklik oldugunu aktaran Yildirim, “Maliyet olarak zirai ilaç ve gübre kullanmadigimiz için büyük bir katkidir. Maliyeti düsürür. Topraklarimiza artik kimyasal islemiyor. Insallah hayirlisiyla Türkiye için umutlu olur. Bahar ayinda 900 ile 1000 kilo arasi bekliyorduk. Kuru alanlarda bir kere fiskiye ile sulama yaptik. Su an görünen 650-750 kilo geliyor. Yine bakip tartacagiz. Bir ara sicaklar 20 dereceden 40 derecelere çikti. Bütün bugdaylar etkilendi. Verim bekledigimiz gibi degil. 650-750’de bu sartlarda, gübresiz, zirai ilaçsiz salama su yapmadan gayet güzeldir. Bizi en mutlu eden ata tohumumuzun kimyasal kabul etmemesi. Ne zirai ilaç ne de gübre. Gübre kullandigimiz ve gübresiz ayni verimi aliyoruz. Ilaç ve gübre de dis ülkelerden geldigi için bu da ülke için bir maliyettir. Allah’in izniyle 5-6 seneye Türkiye’nin çogu yerinde ektikleri zaman herkes görüp ona göre deneyecek. Bizde burada deneme amaciyla insanlara verecegiz. Türkiye kazanacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA