Cografi Isaretli Dügün Takisi

Amasya’nin Tasova ilçesinde yetistirilen cografi isaret tescilli Tasova çiçek bamyasi artik dügünlerde tescilli taki olarak kullaniliyor.

Cografi Isaretli Dügün Takisi
Tasova’da yetistirilen cografi isaret tescilli lezzetli Tasova çiçek bamyasinin bir kilosu gram altinla yarisiyor. Bugünlerde kurusunun kilosu 800 ile 850 liradan alici bulan bamya çiçegi, sari rengi ve parasal degerini hiç yitirmedigi için geçen yillarda ‘çeyrek altin’ günümüzde ise güncel kurdan dolayi ‘gram altin’ olarak adlandiriliyor.

Tasova’da bir kir dügün salonunda dünya evine giren Isil ve Mehmet Sahin çiftinin dügünlerinde gelinin amcasi Birol Torun, çifte taki takmak yerine, “gram altin” degerinde bamya takti.

Amca Birol Torun, “Bizim Tasova bamyasi, Tasova’nin gram altini oldugu için yegenim Isil’a, gram altin niyetine bamya taktim. Hayirli ugurlu olsun” dedi.

Bamya alicisi Ömer Hanci, “Yaklasik 20 yildir bamya alim-satimini yapiyorum. Gördügünüz gibi Amasya Tasova bamya pazarindayiz. Köylü elde ettigi ürünü Tasova pazarina getirip, burada ihtiyaci dogrultusunda pazarlar, bizde burada alimini yapariz. Bamyayi kisaca söyle tarif edebilirim. El emegi, göz nuru, alin teri diyebiliriz. Bir gram altinla es degerdir bamyanin bir kilosu. Bamya çok degerli bir üründür” diye konustu.

‘Tasova çiçek bamyasi’ olarak cografi isareti alinip, kaydi yapilan ve çok degerli bir ürün oldugunu vurgulayan Tasova Belediye Baskani Bayram Öztürk, “Bizim için hem maddi anlamda hem de bir kalite olmasi hasebiyle çok degerlidir. Kilosu 800 ile 850 lira civarinda bir rakamdir” dedi.

Tasova çiçek bamyasina geçmis yillarda ‘çeyrek altin’ dendigini ve günümüzde güncel kurdan dolayi ‘gram altin’ dendigini dile getiren Baskan Öztürk, “Dügünlerde hediye takmak bizim için önemli. Geleneksel bir tutumdur. Gram altin yerine bir kilo bamya götürmek bu hediyelesme anlaminda uygulanan bir yöntemdir” diye konustu.

Kaynak: İHA