'Hac Ibadeti, Ögrettigi Ilkeler Ve Mesajlarla Müslümanlarin Hayatinin Tamamini Kusatan Bir Ibadettir'

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanligi tarafindan düzenlenen “Büyük Hac Sempozyumu”nda yaptigi konusmada, “Hac ibadeti, ögrettigi ilkeler ve mesajlarla Müslümanlarin hayatinin tamamini kusatan bir ibadettir" dedi.

'Hac Ibadeti, Ögrettigi Ilkeler Ve Mesajlarla Müslümanlarin Hayatinin Tamamini Kusatan Bir Ibadettir'


Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanligi tarafindan “Pandemiden Sonra Hac: Ritüeller ve Bakim” basligiyla Mekke’de düzenlenen “Büyük Hac Sempozyumu”na katildi.

Baskan Erbas hac ibadetinin her açidan çok boyutlu ve genis çerçeveli bir ibadet oldugunu belirterek, “Hac ibadeti, ögrettigi ilkeler ve mesajlarla Müslümanlarin hayatinin tamamini kusatan bir ibadettir” ifadelerini kullandi.

“HAC YOLCULUGUNU EN GÜZEL HALE GETIRMENIN YOLLARINI ARAMALIYIZ”

Yarim asir öncesine kadar hac yolculugunun günler süren mesakkatli bir yolculuk oldugunu hatirlatan Baskan Erbas, “Teknolojinin gelismesiyle beraber yolculuklar kolaylasmis ve yolculuk süreleri kisalmistir. Ancak hizli ve yogun seyahat hareketliliginin getirdigi farkli meseleler ortaya çikmistir. Ayrica her halükarda hac yolculugunun kendine ait birtakim hususiyetleri de vardir. Dolayisiyla her daim yeniden ele alarak bu yolculugu en güzel ve en verimli hale getirmenin yollarini aramak gerekir” açiklamasinda bulundu.

“HAC ISLEMLERINI E-DEVLET SISTEMIYLE KOLAYLASTIRDIK”

Insanlarin islerini artik dijital mecralar üzerinden gerçeklestirdigine dikkat çeken Baskan Erbas, “Bu anlamda ülkemizde, basvuru asamasindan hac yolculuguna kadar tüm is ve islemler internet üzerinden e-devlet sistemi ile güvenli ve kolay sekilde yapilmaktadir. Vatandaslarimiz bulundugu yerden hac için uçus bilgilerini, konaklama sekillerini, egitim, pasaport, asi durumlarini söz konusu e-devlet sistemi üzerinden takip edebilmektedir” dedi.

Baskan Erbas, hac yolculugunun önemli konularindan birisinin de saglik, hijyen ve salgin hastalik tedbirleri oldugunu belirterek, “Iki yildir yasadigimiz küresel salgin göstermistir ki, artik pek çok sey eskisi gibi olmayacaktir. Salgin ve bulasici hastaliklardan korunma, temizlik ve benzeri alanlara daha çok hassasiyet gösterilmeli, her açidan gerekli tedbirlerin alinmasi gibi konular hac yolculari için daha bir özenle takip edilmelidir. Özellikle hac yolculugu boyunca israftan kaçinmak ve çevre temizligine riayet konusunu azami derecede önemsiyoruz. Türkiye olarak ‘sifir atik’ ve ‘yesil hac’ gibi basliklarla bu bilinci canli tutmaya çalisiyoruz” sözlerine yer verdi.

“HACDA HER MÜMIN KENDISINI BÜYÜK ISLAM AILESININ BIR FERDI OLARAK GÖRMELIDIR”

Hac yolculugunun manevi boyutunun ise egitim, irsat, bilgilenme süreçlerini kapsadigini bildiren Baskan Erbas, “Bu asama hacca hazirlik sürecidir. Hac hem menasiki hem de hikmetleri bakimindan çok genis çerçeveli bir ibadettir. Kutsal beldelere, Islam’in dogdugu, vahyin nazil oldugu, Allah Resulünün yasadigi topraklara yolculuk yapacak olan haci adayinin bunlarla ilgili yeterli bilgiye ve bilince sahip olmasi gerekir. Özellikle mümin kardesligi ve ümmet bilinci konusunda heyecan ve duyarliliklar güçlendirilmelidir. Hac ibadeti boyunca her mümin kendisini büyük Islam ailesinin bir ferdi olarak görmelidir” dedi.

Baskan Erbas, hac ibadetinin verimli olabilmesinin manevi açidan yapilan hazirliklara bagli oldugunu isaret ederek, “Türkiye olarak hac için kutsal topraklara gelecek olan her vatandasimiza düzenli seminerler ve egitimler yapiyoruz. Bugün egitim, irsad ve bilgiye ulasma konusunda teknolojinin getirdigi pek çok imkana sahibiz” seklinde konustu.



“MÜSLÜMAN ÜLKELER OLARAK HER ALANDA ORTAK ÇALISMALAR VE ISBIRLIGI YAPMALIYIZ”

Dünyada degisen ve gelisen sartlarin yeni sorunlar ve imkanlar getirdigini ve bu sartlar altinda Müslümanlarin hac ibadetini en iyi sekilde yapabilmesi için yapilacak olan toplantilarin ve akademik çalismalarin önemine deginen Baskan Erbas, “Hac ve egitim gibi konular basta olmak üzere Müslüman ülke ve topluluklar olarak her alanda ortak çalismalar, müzakereler ve tecrübe paylasimi yapmamizda büyük faydalar vardir” degerlendirmesinde bulundu.

Baskan Erbas, sempozyumun Islam alemi için hayirli sonuçlara vesile olmasi temennisiyle konusmasini tamamladi. Iki gün sürecek olan sempozyuma, birçok ülkeden Müslüman idareciler, akademisyen, hukukçu ve düsünce insanlari katiliyor.

(Irfan Altikardes - IHA)
Kaynak: İHA