'Castorone' Isimli Gemi Çanakkale Bogazi'ndan Geçti

Karadeniz’de bulunan 540 milyar metreküplük dogalgaz rezervinin karaya çikartilmasi için derin denizlerde boru serpme islemini yapacak olan ‘Castorone’ isimli gemi Çanakkale Bogazi’ndan geçerek, Marmara Denizi’ne dogru yol aldi.

'Castorone' Isimli Gemi Çanakkale Bogazi'ndan Geçti
Karadeniz’de bulunan 540 milyar metreküplük dogalgaz rezervinin karaya çikartilmasi için hem deniz hem de kara kisminda yaklasik 5 bin çalisanla çalismalar devam ediyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO) ekipleri de gece gündüz çalismalarini sürdürüyor. Karadan yaklasik 170 kilometre açikta bulunan Sakarya Gaz Sahasi’ndan Filyos Dogal Gaz Isleme Tesisine gazin ulusmasini saglayacak borularin büyük bir kismi ‘Castorone’ isimli dev gemi tarafindan yapilacak. Sig kesimlerde ‘Castoro 10’ isimli geminin yaptigi islemlerin ardindan ‘Castorone’ derin denize borulari serecek.

Derin denizde boru serpme islemini yapacak olan ’Castorone’ isimli gemi saat 6.00 sularinda Ege Denizi’nden Çanakkale Bogazi’na giris yapti. Saat 7.45 siralarinda Çanakkale önlerinde olan gemi, Kilitbahir Kalesi ve ’Dur Yolcu’ yazisi önünden ilerleyerek bogazin manevra yapilmasi en güç noktasi olan Nara Burnu’nu döndükten sonra Marmara Denizi’ne dogru yol aldi. ‘Castorone’ isimli geminin 6 Temmuz tarihinde Filyos limaninda olmasi bekleniyor.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla, 13 Haziran’da, Filyos’ta gerçeklesen törenle Karadeniz’e ilk borular indirilmisti. Erdogan, törende yaptigi konusmada, "Bugün ’Bismillah’ diyerek ilk borulari denize indiriyor, ardindan da ilk kaynagimizi yapiyoruz. Derin deniz tarafinda da insallah ilk kaynagi önümüzdeki ay vuracagiz" demisti.

Derin denizlerde boru yerlestirme islemini yapacak olan Bahama bayrakli "Castorone" isimli gemi, toplam 325 metre uzunlugunda ve 39 metre genisliginde, 102 bin 32 groston agirliginda olan geminin geçisine, Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügüne ait römorkörlerle Sahil Güvenlik ekipleri de eslik etti.
Kaynak: İHA