Biçakçilarin Yorucu Mesai Sürüyor

Kurban Bayramina sayili günler kala biçak bileme ustalari talebi karsilamak için yogun mesai harciyor. Kurban kesecek vatandaslar, biçak ve satir gibi aletlerini bileyletmek için biçakçilarin yolunu tutuyor.

Biçakçilarin Yorucu Mesai Sürüyor
Bayram hazirliklarinda önemli bir yer tutan biçakçilar, kurban kesimi, deri yüzümü ve et dogramak için vatandaslarin getirdigi biçaklari bileme makinesiyle keskinlestiriliyor. Kurban Bayrami için üretilen yeni biçaklarin tezgahlardaki yerini aldigi dükkanlarda, vatandaslarin getirdigi biçaklar da bileme makinesiyle keskinlestiriliyor. Biçak bilme isleminde biçagin yanmamasi ve iyi egelenmesi gerekiyor. Vatandaslar da hayvanlarin kesim esnasindan eziyet çekmemesi ve kesim sonrasi etlerin rahat bir sekilde dogranmasi için isini ehil ustalara birakiyor. Kentte, biçak 8, nacak ve balta ise 15 liradan bileniyor.

Biçaklarini bileyletmek için gelen vatandaslardan Metin Demir, “Kurban Bayrami yaklastigi ve biçaklara ihtiyaç oldugu için biçaklari biletmeye geldim. Kurbana eziyet vermemek ve etlerin daha rahat kesilmesi ve derinin daha güzel yüzülmesi için biçaklarimi bileyletiyorum.” dedi.

Menduh Sahin isimli vatandas ise, “Her yil oldugu gibi isi ehline getirdik. Isi ehline getirmemizdeki sebeplerden bir tanesi kurbanimizin rahat bir sekilde kesimini saglamamiz. Kurban etlerini daha düzgün kesebilmek ve kendimize zarar vermek için isi ehline getirdik. Biçak ve satirlarimizi getirdik. Biz bunlari daha önce çok denedik ve rezil olduk. Hayir mübarek gün sende bir gün geliyor. Biçak biletmek için geldik. Hayvanimizi rahat bir sekilde kesmek için derisini rahat bir sekilde yüzmek için etlerimizi daha düzgün dogramak için isin adresine geldik.” seklinde konustu.

Yillardir biçakçilikla ugrasan biçakçi Soner Nurdugdu da, “Kurban Bayrami geldi ve basladik mesaiye ve nasip, kismet olursa hayvanlarin düzgün bir sekilde kesilmesi için çalisiyoruz. Bileleme isleminde en önemlisi biçaklarin yanmamasina dikkat etmek lazim. Hayvanlarin rahat kesimi için bu isleri yapiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Biçakçi Abdullah Nurdogdu ise “Yogun bir sekilde kurban mesaisine basladik. Bilemelerimiz yogun bir sekilde devam etmektedir. Burada mühim olan kurban biçaklarinin suyunu kaçirmadan özenle bilenmesi ve bunu ehil olan kisilere yaptirirlarsa onlar da vebalde kalmazlar. Hayvanlara eziyet etmemek gerekiyor. Biçagin keskinligi çok önemlidir. Ehil insanlar yapmali ki sonra kestikleri etten de lezzet almalari ve etin yumusakligi içinde çok önemlidir. Bileme islemini taslama, sonra keçe sonra da çapak alma ve bilege vurma islemi ile tamamlariz.” diye konustu.

Kaynak: İHA