17. Sögüt Domates Kültür Festivali Basladi

Yayla domatesinin baskenti olarak anilan, Burdur’un örtü alti yetistiriciliginin öncü beldelerinden Sögüt’te bu yil 17’incisi düzenlenen Geleneksel Sögüt Domates Kültür Festivali basladi. Burdur Valisi Ali Arslantas, festival çerçevesinde yapilan en iyi sera yarismasinda dereceye giren üreticileri ziyaret ederek örnek seralarda incelemede bulundu. Bu yilki verim ve pazar durumu konularinda üreticiler ve yetkililerden bilgiler alan Vali Arslantas, dereceye giren çiftçileri tebrik ederek hayirli, bereketli, bol kazançli bir sezon geçirmeleri temennisinde bulundu.

17. Sögüt Domates  Kültür Festivali Basladi
Buradaki incelemelerinin ardindan festival alanina geçen Vali Arslantas, 29-30-31 Temmuz tarihlerinde üç gün sürecek festivalin açilisi ile Sögüt Beldesine yapilan yatirim ve hizmetlerin toplu açilis törenine katildi.

Vali Arslantas törende yaptigi konusmada üreten, çaliskan Sögüt halkina

bereketli bir sezon dileyerek, hayirli, eglenceli festival geçirmelerini diledi.

“Sögüt domatesini digerlerinden ayiran sey, beldenin iklimi”

Vali Arslantas törende yaptigi konusmada, “Bin 420 rakimli Sögüt beldemizin kaderi, iki binli yillarda Antalya, Kumluca ve Finike’ye domates isçisi olarak giden Sögütlüler sayesinde degismistir. Öncelikle domates yetistiriciligini ve ardindan ortaklik müessesiyle ürün arz ve pazarlama usullerini ögrenen Sögütlüler, iki bin yilindan önce agaç seralarda baslayan Sögüt’ün domates serencamini baska bir irtifaya çikartmislardir. Sögüt domatesini muadillerinden ayiran benzersiz tadin kaynagi, gece gündüz farkinin fazla oldugu Sögüt iklimidir. Bu sayede raf ömrü uzun, dayanikli, aromasi ve lezzetiyle öne çikan yayla domatesi yurt içi ve yurt disi pazarinda ilgi görmektedir. Tozlasmanin Bambu ari marifetiyle yapildigi seralarimizda, Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüzün katkilariyla kalintisiz gübreler kullanilmakta, hormonsuz ve tam organik leziz ürünler yetistirilmektedir” dedi.



Hasat mevsiminde beldenin nüfusu 3’e katlaniyor

Domates ticaretinin toptanci halinde ve seralarda istihdam edilen vatandaslara geçim kapisi oldugunu belirten Vali Arslantas, “Hasat mevsiminin basladigi yaz aylarinda beldemizin nüfusu üç katina çikmaktadir. Gelecege güvenle bakmak için üretmek gerekir. Devletimizin tüm kurumlari, Sögüt Beldemizde yasayan vatandaslarimizin gayretiyle girisilen bu otonom ticari faaliyetin gelismesi için gerekli tüm adimlari atmakta, yeni girisimcilerin tesviki ve hali hazirdaki üreticilerimizin karsilastigi problemlerin asilmasi noktasinda özveriyle çalismaktadir” diye konustu.

Düzenlenen festivalin önemine deginen Vali Arslantas, “Biz, bizi biz yapan degerler etrafinda kenetlenip bir oldukça güçlüyüz. Türk milleti kadar sevinçte ve kederde ortak irade ortaya koyabilme kabiliyetine sahip pek az ulus vardir. Bu nevi festivaller vesilesiyle, toplumsal hafizanin canli tutulmasi ve gelenegin atiye aktarilmasinin en az ekonomik refah nispetinde önemli oldugunu düsünüyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA