Pamukkale'de Kekik Ve Lavanta Festivali Coskusu

Denizli’de Pamukkale Belediyesi, kekik merkezi olan Gözler’de Kekik ve Lavanta Festivali düzenledi. Pamukkale Belediye Baskani Avni Örki, "Kekigi tüm dünyaya tanitmak için bu festivali düzenledik. Bu özel ürünün dünyaya ’Denizli Kekigi’ adiyla pazarlanmasi için isim tescilini yaptirdik. Bu festivalle de kekigi tüm dünyaya bir kez daha tanitacagiz" dedi.

Pamukkale'de Kekik Ve Lavanta Festivali Coskusu


Turizm kenti olan Pamukkale ayni zamanda kekigin merkezi durumunda. Dünyanin kekik ihtiyacinin neredeyse tamaminin üretildigi Denizli’nin Pamukkale ilçesinde Pamukkale Belediyesi tarafindan "Pamukkale Belediyesi Kekik ve Lavanta Festivali" düzenlendi.

Kekigin merkezi olan Gözler mahallesinde gerçeklesen ve Pamukkale Belediye Baskani Avni Örki ev sahipligi yaptigi festivale Yargitay Birinci Baskanvekili ve Yargitay Ceza Genel Kurulu Baskani Eyup Yesil, Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan, Denizli Cumhuriyet Bassavcisi Burhan Bölükbasi, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Pamukkale Kaymakam Vekili ve Merkezefendi Kaymakami Dr. Adem Uslu, MHP Il Baskani Yusuf Garip, ilçe belediye baskanlari, mahalle muhtarlari ve çok sayida vatandas katildi.



Denizli kekigi tescilini aldik

Festival Gözler Mahallesi’nde protokol üyelerinin katilimi ile Denizli Büyüksehir Belediyesi bandosu esliginde kortej yürüyüsü ile basladi.

Törende açilis konusmasi yapan Pamukkale Belediye Baskani Avni Örki, dünyanin kekik ihtiyacinin nerdeyse tamaminin Denizli’den karsilandigini ancak bu ürünün farkli illerin adiyla tanindigini ifade ederek, "Biz bu konuda önemli bir adim atarak burada verilen emek ve alin terinin bosa gitmemesi için ’Denizli Kekigi’ adinin tescilini aldik. Bundan sonra kekik denince akla ‘Denizli Kekigi’ gelecek. Kekigin tüm dünyaya bu isimle satilmasi çok önemli. Pamukkale’mizdeki 61 mahallemizin 19’unda kekik, ada çayi ve lavanta üretimi yapiliyor. Denizli denince ayva ve nar da akillara geliyor. Denizli olarak her konuda oldugu gibi bu konuda zirvede yer almanin gururunu yasiyoruz. Kekik ve lavanta konusunda farkindalik olusturmak için festival düzenledik. Burada emek veren üreticilerimizin farkli bir gün geçirmelerini de istedik” dedi.



Pamukkale Üversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan da yaptigi konusmada bu festivalde yer almaktan dolayi çok mutlu oldugunu belirterek “Kekik ve lavanta gibi bitkilerin bilimsel arastirilmasi için biz PAÜ olarak üreticilerin yanindayiz. Turizm rotasi olarak Pamukkale’den sonra Gözler, Çal’in ve Çivril’in nilüfer bahçesinin turizme kazandirilmasinin önemli oldugunu düsünüyorum. Bu konuda da PAÜ olarak üzerimize düseni yapmaya haziriz” dedi.



Kekik tanitimi çok önemli

Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan ise “Daha önce bu bölgede tütün ekimi yapiliyordu. Sonra kekik, ada çayi ve lavanta gibi iyi virüs olarak tanimlanabilecek ürünler üretilmeye baslandi. Burada üretilen ürünler insanlara saglik veriyor. Amacimiz bu festivalle hem tanitim hem de bu bölgeyi turizme kazandirmak” dedi.



En iyi kekik üreticisi yarismasi yapildi

Pamukkale Belediyesi Kekik ve Lavanta Festivali çerçevesinde “En iyi Kekik Üreticisi Yarismasi” yapildi. Belirlenen 14 tarlada üretilen kekikler boy, koku ve çesitli parametreler Denizli Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nden yetkili isimlerden olusturulan jüri tarafindan degerlendirildi. Degerlendirme sonunda birinciligi Uzunpinar Mahallesi’nden Gülay Kabalak elde ederken, Güzelpinar Mahallesi’nden Muhittin Sevim ikinci ve Gözler Mahallesi’nde Emir Kiliç üçüncü oldu. Uzunpinar Mahalesi’nden Sevilay Akbaba ve Kurtluca Mahallesi’nden Özkan Hazer’e ise jüri özel ödülü protokol üyelerinin katilimi ile verildi.

Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan ve Pamukkale Belediye Baskani Avni Örki günün anisina Yargitay Birinci Baskanvekili ve Yargitay Ceza Genel Kurulu Baskani Eyup Yesil’e aromatik bitkilerin bulundugu sepet hediye etti. Tören sonunda protokol üyeleri Gözler Mahallesi’nde bulunan lavanta bahçesine giderek burada incelemelerde bulundu.

Cosku konserlerle devam etti

Gözler Mahallesi’nde düzenlenen Pamukkale Belediyesi Kekik ve Lavanta Festivali çerçevesinde Pamukkale Belediyesi’nin el emegi ürünler sergisi, yöresel ürün stantlari ile çocuklar için eglence alanlari yer aldi. 2-3 Temmuz 2022 tarihlerinde devam edecek olan Pamukkale Belediyesi Kekik ve Lavanta Festivali çerçevesinde konserler de düzenlendi.

Ilk gün Denizli Büyüksehir Belediyesi Konservatuvari sanatçilari Özgür Dogan ve Isil Koç sahne alarak vatandaslari costurdu.
Kaynak: İHA