Çin'den ABD'ye Tayvan Uyarisi Açiklamasi 'Atesle Oynayan Kendini Yakar'

Çin Disisleri Bakanligi, Çin Devlet Baskani Xi Jinping ile ABD Baskani Joe Biden arasindaki telefon görüsmesine iliskin yayinladigi yazili açiklamada, Xi’nin Çin’in Tayvan’in bagimsizligina ve dis güçlerin müdahalesine siddetle karsi çiktigini vurguladigi ifade edilerek, "Atesle oynayan kendini yakar. ABD tarafinin bunu açikça görebilecegini umuyoruz" denildi.

Çin'den ABD'ye Tayvan Uyarisi Açiklamasi 'Atesle Oynayan Kendini Yakar'


ABD Baskani Joe Biden ve Çin Devlet Baskani Xi Jinping, ekonomik ve jeopolitik gerilimler de dahil olmak üzere ikili iliskileri ele almak üzere telefonda görüstü. Liderler arasindaki 5’inci görüsme iki saatten fazla sürerken, Çin Disisleri Bakanligi görüsmeye iliskin yazili açiklama yayinladi.

Liderlerin, Çin-ABD iliskileri ve çikarlari hakkinda samimi bir iletisim ve fikir alisverisinde bulundugu aktarilan açiklamada, “Degisim ve düzensizlik dünyasi ile karsi karsiya kalan uluslararasi toplum ve dünyanin dört bir yanindaki insanlar, Çin ve ABD’nin dünya barisini ve güvenligini saglamasini, küresel kalkinma ve refahi tesvik etmede liderligi üstlenmesini bekliyor. Bu, iki büyük ülke olan Çin ve ABD’nin sorumlulugundadir” denildi.

“Xi, Tayvan Bogazi’nin her iki tarafinin da tek ve ayni Çin’e ait oldugu gerçegini ve statükonun açik oldugunu vurguladi”

Xi’nin görüsmede, Çin’in Tayvan sorununa iliskin ilkeli tutumunu ayrintili olarak açikladigi aktarilan açiklamada, “Xi, Tayvan Bogazi’nin her iki tarafinin da tek ve ayni Çin’e ait oldugu gerçegini ve statükonun açik oldugunu vurguladi. Üç Çin-ABD ortak bildirisi, iki tarafin verdigi siyasi taahhütleri somutlastiriyor ve tek Çin ilkesi, Çin-ABD iliskilerinin siyasi temeli. Çin, ‘Tayvan bagimsizligina’ yönelik ayrilikçi hareketlere ve dis güçlerin müdahalesine kesinlikle karsi çikiyor” denildi.

“Atesle oynayan kendini yakar”

Çin hükümetinin ve halkinin Tayvan sorunundaki konumunun net oldugu vurgulanan açiklamada, “Çin’in ulusal egemenligini ve toprak bütünlügünü kararlilikla korumak, 1,4 milyardan fazla Çinlinin kesin iradesidir. Kamuoyuna meydan okunamaz. Atesle oynayan kendini yakar. ABD tarafinin bunu açikça görebilecegini umuyoruz. ABD, tek Çin ilkesine saygi göstermeli ve üç ortak bildiriyi hem sözlü hem de fiili olarak uygulamalidir” denildi.

Biden, ABD’nin Tayvan konusundaki politikasinin degismedigini belirtti

Beyaz Saray tarafindan yapilan açiklamada ise, Tayvan konusunda Baskan Biden’in ABD politikasinin degismedigini, ABD’nin statükoyu degistirmeye veya Tayvan Bogazi’ndaki baris ve istikrari baltalamaya yönelik tek tarafli çabalara siddetle karsi çiktigini vurguladigi belirtilmisti.

ABD’den Tayvan’a ziyaret krizi

ABD Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi’nin Çin’in üzerinde hak iddia ettigi Tayvan’a muhtemel ziyaretiyle ilgili endiselerin artmasi üzerine Çin bu konuda sert yanit vermisti. Pelosi’nin ABD’den gayri resmi savunma destegi alan ancak Çin’in kendi topraklarinin bir parçasi olarak gördügü Tayvan’a ziyareti durumunda Çin’in böyle bir geziyi bir provokasyon olarak görecegi ifade edildi.

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Zhao Lijian, "ABD kendi yolunda gitmekte ve Çin’e meydan okumakta israr ederse kesinlikle güçlü tepkilerle karsilasacaktir" demisti. Pelosi, Tayvan ziyaretini gerçeklestirmesi halinde en son 1997’de dönemin ABD Temsilciler Meclisi Baskani Newt Gingrich tarafindan ziyaret edilen Tayvan’a seyahat eden en üst düzey ABD yetkilisi olacak.

Biden, geçen hafta yaptigi bir açiklamada ise ABD yetkililerinin su anda Tayvan’i ziyaret etmesinin "iyi bir fikir olmadigini" söylemisti.
Kaynak: İHA