Ayçiçegi Ve Bugday Rekoltesinde Atis Bekleniyor

Samsun’da geçen yil 300 bin ton olan bugday rekoltesi ’330 bin ton’, 51,6 bin ton olan ayçiçegi rekoltesi ise ’58 bin ton’ olarak bekleniyor.

Ayçiçegi Ve Bugday Rekoltesinde Atis Bekleniyor
Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, yagislarin da etkisiyle bugday ve ayçiçegi rekoltelerinde artis olacagini belirtti.

Yapilan çalismalar sonucunda ekim alanlarinda da artis oldugunu açiklayan Saglam, sulu yerlerde 450 ve 750 kiloya kadar bugday verimi aldiklari bilgisini verdi.

"Bugdayda 330 bin ton gibi bir rekolte bekliyoruz"

Samsun’daki bugday hasadindan söz eden Müdür Saglam, "Özellikle bugün itibariyla Samsun’da sahil kesimlerinde bugday hasatlarimiz bitti. Bugünlerde Vezirköprü, Havza, Ladik bölgesinde basladi.

Hasatlarimiza baktigimizda özellikle verimlerimizde kuru alanlarda 400 ve 600 kilogram arasinda degismekte, sulu yerlerde de 450 ve 750 kiloya kadar bugday verimleri alinmaktadir. Geçtigimiz yil içerisinde toplam 1 milyon 35 bin dekar alanda 300 bin ton gibi bir rekoltemiz vardi. Bu yil yagislarinda etkisiyle insallah 330 bin ton gibi bir rekolte bekliyoruz. Bu bazi alanlarda özellikle 15-20 bin dönüm gibi bir alanda yaglik ayçiçegine bir kayma oldu. Dolayisiyla mevcut olan ekim alanlarinda herhangi bir sikinti yasamadik. Hasatlarimiz çok güzel gidiyor. Biçerdöver kontrollerimiz siki bir sekilde takip ediliyor. 74 kisiyle olusan yaklasik 25 ekiple biçer kontrollerimizde yapilmakta. Ben özellikle hasat sonrasinda da çiftçilerimize seslenmek istiyorum; bugday hasadinda aniz yanginlarina kesinlikle teveccüh etmesinler. Çünkü aniz yanginlari organik maddesi olarak yararli mikroorganizmalarin tamaminin yanmasina ve topragin kalitesinin düsmesine neden olur. Biz bu topraklari atalarimizdan miras aldik ama çocuklarimizdan da ödünç aldik. Sürdürülebilir bir tarimin yapilabilecegi alanlar birakilmasi açisindan lütfen çiftçilerimiz özellikle anizlari yakmasinlar. Onlari sürüp veya aniza direk ekim makineleriyle ekim yapmalarini istiyorum. Bunun yaninda her çiftçimiz mutlaka kendi tarlasinda biçerdöverleri takip etsinler. Biçerin döküp dökmedigiyle ilgili kisimlari da aninda ilçe müdürlüklerimize, il müdürlügümüze bildirirlerse bizler müdahale ederiz" dedi.



"Ayçiçeginde 58 bin ton rekolte bekliyoruz"

Samsun’da ayçiçegi üretimiyle de bilgi veren Saglam, "Özellikle geçen yil içerisinde yaglik ay çiçegine baktigimizda bu yil geçtigimiz yildan 16 bin dekar daha fazla bir ekim alani görüyoruz. Geçtigimiz yilda 196 bin dekar bir alanda ekim vardi. Bu yil 212 bin dekar alanda yaklasik 58 bin ton gibi bir rekolte bekliyoruz. Geçtigimiz yilda yaklasik 196 bin dekar alanda 51 bin 617 ton bir rekoltemiz olusmustu. Biliyorsunuz Trakya Bölgesi’nde yogun bir sekilde su anda arazideyiz. Özellikle bitki sagligiyla alakali Trakya’da görülmüs olan bu çayir tirtiliyla ilgili teyakkuz halindeyiz. Bölgemizde Allah’a sükür su ana kadar rastlamadik. 17 ilçemizin tamaminda ekiplerimiz takip ediyor. Insallah hiçbir zarar olmadan 2022 yilinin hasadini yaparsak ayçiçeginde tahmin ediyorum dedigim gibi 58 bin ton gibi bir rekolte bekliyoruz. Ayçiçeginin avantajlari da var söyle ki 2021 yilina göre baktigimizda 29 lira mazot, 8 lira gübre destegi veriyoruz. 2021 yilinin üretiminden dolayi toplam 22 milyon 400 bin lira gibi bir destek verdik. Insallah bu yil destekte de artis yapilacaktir" diye konustu.

Kaynak: İHA