'Yaz Aylarinda Vücuttaki Ödem Artiyor'

Ödemin dokularda olmasi gerekenden fazla sivinin birikmesi olarak bilindigini aktaran Dyt. Yildiz Melek Aksoylu, "Genel olarak ellerde, ayaklarda, bacaklarda ve kollarda ödem görülebilir. Dönemsel olarak degiskenlik göstermekle birlikte yaz aylarinda ödem artiyor" dedi.

'Yaz Aylarinda Vücuttaki Ödem Artiyor'


Medicana International Istanbul Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Dyt. Yildiz Melek Aksoylu, ödem ile ilgili bilgiler verdi. Ödemin dokularda olmasi gerekenden fazla sivinin birikmesi olarak bilindigini aktaran Dyt. Yildiz Melek Aksoylu, "Genel olarak ellerde, ayaklarda, bacaklarda ve kollarda ödem görülebilir. Dönemsel olarak degiskenlik göstermekle birlikte yaz aylarinda ödem artiyor. Ödemle basa çikmak için önce sebebini tespit etmek gerekiyor. Dokular içerisinde asiri sivi birikiminin meydana gelmesi, ödeme yol açiyor. Bu ödem birikimi de vücudun farkli bölgelerinde siskinlige sebep oluyor" ifadelerini kullandi.

"Bazi saglik sorunlari ödemin kaynagi olabiliyor"

En dogru tespitin alaninda uzman bir doktor tarafindan yapilmasi gerektigini vurgulayan Dyt. Yildiz Melek Aksoylu, ödemin sebepleri ve tedavi süreci ile ilgili su bilgileri verdi: "Vücutta meydana gelen ödemin nedenleri merak edilen konularin arasinda yer aliyor. Kalp ve dolasim problemleri, tiroit hastaliklari, böbrek hastaliklari, bazi enfeksiyonel hastaliklar, kadinlarda adet dönemi ve menopoz, hormonal degisiklikler, tansiyon hastaliklari ödeme neden olabilir. Bu hastaliklardan biri varsa ödem problemi yasama ihtimaliniz çok yüksektir. Fakat sagligina dikkat edenler ödem sorununu kolayca çözebilirler. Tiroit probleminiz varsa gerekli tedaviyi almadan ödem problemini engelleyemezsiniz. Demir eksikligi yasiyorsaniz eksikligi gerek ilaç gerek beslenme ile yerine koymaniz gerekir. Yüksek tansiyon probleminiz varsa ve yüksek sodyumlu besleniyorsaniz ödem sorunu yasamak kaçinilmazdir. Ilk adim hastaliga bagli nedenleri doktorunuz ile görüsmek ve yasamsal faaliyetlerinizi gözden geçirmektir.”

"Aktif spor yapmak ödem için mükemmel bir ilaç"

Günümüzde her yere ulasim araçlariyla gidildigini söyleyen Dyt. Yildiz Melek Aksoylu, "Çogu zaman masa basi çalisiyor, hareket etmekten yoksun kaliyoruz. Aktif spor yapabilmenin ödem için mükemmel bir ilaç oldugunu söyleyebilirim. Gerek spor salonunda gerek dogada gerekse de evde yasantiniza hareket katmalisiniz. Istedikten sonra her yerde hareket edebilirsiniz. Fiziksel aktivite kaslarinizin güçlenmesini saglar, güçlü kaslarla dolasim daha hizlidir. Uyuyan bir dolasimla oturdugunuz yerde sistiginizi hissederseniz ki masa basi çalisanlar bu konudan çok yakinir. Günde 15 dakika veya yarim saat diyerek küçümsemeyin. Günlük yarim saat yürümek, yapmamaktan daha iyidir” dedi.



"Ödem sorunlariniz için beslenmenizi gözden geçirin"

Beslenme aliskanliklarinin sagligi etkiledigi gibi ödem problemlerine de neden oldugunu belirten Dyt. Yildiz Melek Aksoylu, “Su tüketimi bu problemlerin en basinda gelmektedir. Su tüketimi cinsiyete, yasa, fiziksel aktivitenize ve agirliginiza göre degisir. Gereginden az su tüketmek hem ödeme neden olmakta hem de metabolizmayi yavaslatmaktadir. Su tüketiminin gereginden fazlasi da zararlidir. Fazla su da ödem yapar ve elektrolit kaybina neden olarak sizi halsizlestirir. Düsünmekte bile güçlük çekersiniz. Meyve suyu, çay, kahve gibi içecekler su yerine geçmemektedir. Aksine fazla çay ve kahve tüketmek su kaybina neden olur ve dokulariniz siser. Tek tip beslenmek yani sadece karbonhidrat veya sadece protein agirlikli beslenmek hem kilo almaniza hem de ödeme neden olur. Protein agirlikli besleniyorum diye hiç sebze tüketmiyorsaniz ve proteini gereginden fazla tüketiyorsaniz yaglanmaya bagli dokularda sivi birikmesi yasarsiniz. Karbonhidrat içeren besinler vücut tarafindan parçalandiginda su açiga çikar ve yine gereginden fazla tüketiliyorsa ödem kaçinilmazdir. Alerji veya intoleransiniz olan besinlere karsi da dikkatli olmalisiniz. Bunlarda metabolizmaniza zarar vererek kabizliga ya da ishale bagli ödem sorunlari yasamaniza neden olacaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA