Unesco Dünya Kültür Mirasi Listesinde

Dünyada sadece tropik alanlarda yetisen ve 60 ila 100 yilda bir çiçek açan Ageva bitkisi Mugla Sitki Koçman Üniversitesi döner kavsakta 5 metrelik boyu ile dikkat çekerken, bu yil çiçek açti.

Unesco Dünya Kültür Mirasi Listesinde
Unesco Dünya Kültür Mirasi Listesi’nde bulunan ender bitki türlerinden olan Agave bitkisini yillarca yetistirenler onun çiçek açtigini göremeden öldügü, bitkinin çiçek açtigini gören insanlar kendilerini oldukça sansli hissettigi açiklandi.

Yillarca çiçek açmadigi için yüzyil çiçegi de denilen Ageva bitkisi halk arasinda ‘Sari Sabir’ veya ‘Sabirsizlik Bitkisi’ olarak da adlandiriliyor. Mugla Sitki Koçman Üniversitesi ile Egitim ve Arastirma Hastanesi arasinda Sitki Koçman Köprüsünün yaninda 5 adet yetisen ve çiçek açan Ageva bitkisinin en son çiçek açtigi il Çanakkale oldugu ortaya çikti.

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Üniversite’nin ‘Sürdürülebilir Yesil Kampüs’ çalismalarina bu bitkinin de deger katacagini söyledi.

Rektör Çiçek, ender çiçek açan Ageva bitkisinin önümüzdeki süreçte egitim ve ögretime baslayacak üniversite ögrencilerini karsilayacagini söyledi.



MSKÜ Rektörü Çiçek, “Biz buradan sürekli olarak gelip geçiyoruz. Bir ay öncesine kadar bu bitkinin alt taraflarini görüyorduk. Bir ay içinde uzadi ve çiçeklerini verdi. Bu bitki 60 ila 100 yil arasinda bir kez çiçek verebiliyor. Biz su anda ona sahit oluyoruz. Oldukça güzel bir duygu. 4 tanesi art arda açmis durumda. Bunun mensei Güney Amerika. Ülkemizde de Ege kiyilarinda iliman bölgelerinde yetisme firsati yakaliyor bu bitki. Mugla Sitki Koçman Üniversitesi yesil, sürdürülebilir kampüslerden birine sahip. Gelen herkesin çok begendigi yemyesil bir kampüse sahibiz. Üniversitemizin girisindeki Ageva Amerikana çiçegi de boy göstermis durumda su anda 4 tanesi yan yana. Sanki yeni gelecek ve aramiza katilacak arkadaslarimizi karsilamaya hazir gibi duruyorlar. Çok etkileyici bir görüntü” dedi.

Kaynak: İHA