Ordu, Tibbi Ve Aromatik Bitki Üretimine Göz Kirpiyor

Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler’in Ordu’yu ticari degeri yüksek olan tibbi ve aromatik bitkilerin üretim merkezi haline getirmek amaciyla baslattigi çalismalar basarili sonuçlar veriyor.

Ordu, Tibbi Ve Aromatik Bitki Üretimine Göz Kirpiyor
Bu kapsamda kurulan örnek bahçe ve seralarda incelemelerde bulunan Baskan Güler, “Ordu ekonomisine yeni bir boyut kazandirmak istiyoruz. Findikta dönümünden 2 bin, 2 bin 500 TL kazanilirken tibbi ve aromatik ürünlerden 25-30 bin TL kazanç elde etme imkani var. Hatta bu 80-90 bin TL’ye çikiyor. Bu noktada Ordu’da yepyeni bir sahayi deniyoruz” dedi.

Ordu’da klasik belediyecilik alaninda birçok yatirimi hayata geçiren Büyüksehir Belediyesi, uygulamaya koydugu sira disi çalismalar ve özellikle yeni tarim projeleriyle vatandaslara yeni gelir kaynaklari olusturuyor. Büyüksehir Belediyesi tarafindan baslatilan Ordu Ilinde “Tibbi ve Aromatik Bitki Yetistiriciliginin Yayginlastirilmasi” projesi kapsaminda Altinordu, Persembe, Ünye ve Kabadüz ilçelerinde olusturulan deneme bahçelerindeki üretimler devam ediyor. Büyüksehir Belediyesi ayrica olusturdugu Tropikal Bitkiler, Ata Tohumu ve Örtü Alti Yetistiriciligi Uygulama ve Egitim Alani ile bu alandaki çalismalara da büyük önem veriyor.

Bitkiler, Bio-inovasyon Merkezi’nde isleniyor

Sari kantaron, ekinezya, tibbi nane, aynisefa, limon otu, biberiye, kekik ve lavanta gibi 16 çesit bitkinin yetistirildigi bahçelerde, yeterli olgunluga ulasmis ürünler daha sonrasinda hasat edilip Karadeniz’de ilk ve tek olan Ordu Büyüksehir Belediyesi Biyo-Inovasyon Merkezi’nde islemlerden geçirilerek sabun, yag, çay gibi çesitli ürünlere dönüstürülüyor.

Yepyeni bir is sahasi ortaya çikiyor

Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler’de Tibbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama Bahçesi, Tropikal Bitkiler, Ata Tohumu ve Örtü Alti Yetistiriciligi Uygulama ve Egitim Alani’ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Burada yetistirilen ürünleri ve tarim alaninda yapilan birçok çalismayi inceleyen Baskan Güler, personelden de bilgiler aldi.

Ordu’da yepyeni bir saha olusturmak amaciyla çalismalar yaptiklarini dile getiren Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler, olusturulan örnek bahçelerle ürünlerin Ordu topraklarinda yetistigini göstermek istediklerini ve basarili olduklarini söyledi.



Birçok alanda kullanilan tibbi ve aromatik bitki ile tropikal bitki yetistiriciliginin Ordu tarimina ve ekonomisine yeni bir boyut kazandirmak istediklerinin altini çizen Baskan Güler, su ifadelere yer verdi:

“Biz üreticilerimize birçok ürünün oldugunu göstermek amaciyla çok önemli çalismalar yaptik. Olusturdugumuz bahçelerde, stevya, tibbi nane, kekik, ekinezya, melisa, lavanta, limon otu gibi16 çesit bitki var. Bunlar çok güzel verimi yüksek ürünler. Bu ürünler arasinda daha evvel denenmeyen birçok ürünler de mevcut. Findikta dönümünden 2 bin, 2 bin 500 TL kazanilirken bu ürünlerden 25-30 bin TL kazanç elde etme imkâni var. Hatta bu 80-90 bin TL’ye çikiyor. Bunlar tibbi aromatik bitkiler oldugu için hem tibbi olarak ilaç yapiminda hem kozmetikte kullanilabiliyor. Bu noktada Ordu’da yepyeni bir sahayi deniyoruz. Ordu ekonomisine katkisi olacak. Issizlige engel olacak. Dolayisiyla burada yogun bir çalisma sürdürüyoruz. Bunun disinda kuskonmaz gibi ayni zamanda gastronomide kullanilan çok önemli bir ürün bu. Onun disinda enginar çalismalarimiz var. Enginar Ordu’yu çok sevdi. Karpuz, kavun denemelerimiz var. Geçen yil 18 kg’lik 8 tane karpuz çikmisti bir çekirdekten. Simdi o denemeleri burada yapiyoruz. Serada ve açik alanda kavun denemelerimiz var. Dolayisiyla Ordu ekonomisine yeni bir boyut kazandirmak istiyoruz. Hem issizlige çözüm olacak hem de gelir kaynagi olarak daha zenginlesmemizi saglayacak. Ayni zamanda yeni bir sanayi kolunu ilaç ve kozmetik sanayini burada olusturuyoruz.”
Kaynak: İHA