KAPSÜL'de Türkiye'nin Dis Politikasi Konusuldu

Konya Büyüksehir Belediyesi, önemli akademisyenlerin katilimiyla “Dünyadaki Stratejik Kasirga Karsisinda Türk Dis Politikasi” konulu konferans düzenledi.

KAPSÜL'de Türkiye'nin Dis Politikasi Konusuldu
Konya Büyüksehir Belediyesi tarafindan “Dünyadaki Stratejik Kasirga Karsisinda Türk Dis Politikasi” konulu konferans gerçeklestirildi.

KAPSÜL Teknoloji Platformu yerleskesinde gençlerin katilimiyla gerçeklesen konferansin moderatörlügünü Cumhurbaskanligi Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Dr. Murat Yilmaz yapti.

Konferansa konusmaci olarak katilan Prof. Dr. Birol Akgün, insanligin çok radikal degisimlerin yasandigi olaganüstü bir dönemden geçtigini ifade etti.

Akgün, “2. Dünya Savasi’ndan sonra olusan büyük ekonomik, politik denge ve denklemler bitti. Güç, üretim, fikirler, teknoloji, siklet merkezleri bati merkezli dünyadan bati disi dünyaya dogru kaymaya basladi.

Yeni dönemin en belirgin özelligi bu. Düne kadar bizim kitaplarda okumus oldugumuz ekonomide, siyasette, uluslararasi iliskilerde ve diger alanlarda bize isik tutan teorileri çok daha dikkatli okumak ve zihnimizi bunlarin sinirlandirmasina izin vermemek gerekir. Iste biz IHA’lardan SIHA’lara kadar yapamayacagimiz seyleri yapabilir hale geldik. Düsleyemeyecegimiz seyleri düsleyebilir hale geldik” diye konustu.

Prof. Dr. Mehmet Sahin, küresel güçlerin Irak, Suriye, Lübnan ve Israil hatti üzerinde bilerek tepindiklerini belirterek, “Bu hat bizim hemen güneyimiz. Bu hattin özelligi; Imam-i Azam hatti olmasidir. Bu hat, Selahaddin Eyyübi hattidir. Bu hat, Yavuz Sultan Selim hattidir. Bu hat güçlü oldugunda sadece Türkler güçlü olmuyor, Islam dünyasi da güçlü oluyor. Ama bu hatti yiktiginizda Islam dünyasi parçalaniyor. Son yillarda bu hat üzerinde savas sürdürüyorlar” ifadelerini kullandi.

Prof. Dr. Zakir Avsar, “Biz bir sey basaramayiz, üretemeyiz, biz yapamayiz baskasi yapar gibi bir anlayis var bizde. Oysaki Türkiye yillardir bunu yikip geçiyor artik. Böyle bir sey yok. Türkiye her seyi yapan, her seyi basaran, her seyi daha da iyi yapabilecek olan bir ülke. Artik Türkiye bizim zihnimizdeki kaliplara da sigmayan bir ülke. Iste bizim siyasetimizin temel problemlerinden birisi de Türkiye’nin bu gerçegini bir türlü okuyamiyorlar” dedi.

Prof. Dr. Salih Yilmaz ise, Rusya-Ukrayna savasi üzerinden kurulmak istenen yeni dünya düzeninde Türkiye’nin rolünden ve öneminden bahsederek, Amerika Birlesik Devletleri’nin kurdugu düzene; Rusya, Türkiye ve Çin’in itiraz ettigini söyledi.

Yilmaz, “Umut ederim ki Ukrayna savasi sonrasi Türkiye yine dis politikasi basta olmak üzere hakkin, adaletin yaninda olacak ve siz gençler de bu yeni dünya düzeni içerisinde görev alip dünyamiza barisi getireceksiniz” dedi.

Son olarak söz alan konusmacilardan Dr. Hayati Ünlü ise, konferansa katilanlara Türkiye’nin Asya siyasetinde benimsedigi devlet davranisi modelini ve bu davranisin nasil isledigini anlatan bir konusma gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA