'Hemoroidal Hastaliklarin Belirtisi Kanser Ile Karistirilabiliyor'

Rektal kanama hem hemoroidal hastaligin hem de kolorektal kanserin en sik görülen belirtilerinden olmasi nedeniyle toplumda kafa karisikligina sebep oldugunu belirten Prof. Dr. Ilker Sücüllü, “Bastan söylemek gerekir ki hemoroid memesinin tedavisiz kalmasiyla kansere dönüsme riski bulunmamaktadir. Dikkat edilmesi gereken nokta halk arasinda makat bölgesindeki her sisligin ve agrinin hemoroid olarak isimlendirilmesi gerçegidir. Rektal kanama yakinmasi olan tüm hastalar endoskopik cihazlarla degerlendirilmelidir” dedi.

'Hemoroidal Hastaliklarin Belirtisi Kanser Ile Karistirilabiliyor'


Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Cerrahi Onkoloji Bölümünden Prof. Dr. Ilker Sücüllü, halk arasinda sikça merak edilen hemoroidal hastalik ile kanser arasindaki iliski hakkinda bilgiler verdi. Prof. Dr. Sücüllü, hem hemoroidal hastaligin hem de kolorektal kanserin ortak belirtilerinden olan kanamanin kafa karisikligina yol açtigini belirterek, “Hemoroidal hastalik, anüsün içinde yer alan ve büyük abdest tutma mekanizmamizin önemli bir bileseni olan hemoroid adi verilen damarsal yastikçiklarin sarkma ve kanama gibi sikayetlerle kendini göstermesidir. Hemoroidal hastaligin en belirgin sikayetlerinden biri olan kanama, ayni zamanda kolorektal yani kalin bagirsak kanserlerinde de sik görülen bir belirti olmasi nedeniyle bu konuda kafa karisikligi olusturur. Bastan söylemek gerekir ki hemoroid memesinin hastalik sürecinde, tedavisiz kalmasiyla kansere dönüsme riski bulunmamaktadir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta halk arasinda makat bölgesinde ele gelen her türlü sisligin hemoroid olarak isimlendirildigi gerçegidir. Yani doktor muayenesi olmadan kisinin kendi kendisine koyacagi bir hemoroidal hastalik teshisi çok ciddi risk arz etmektedir” diye konustu.



"Endoskopik cihazlarla tani konulmali"

Kolorektal kanserin bagirsak içerisinde yer alan mukozadan kaynaklandigina dikkat çeken Prof. Dr. Ilker Sücüllü, söyle devam etti: "Öncelikle mukoza içerisinde büyüme gösteren tümör bu asamada mukozal zedelenme yaparak lümen içerisine kanama gösterebilir. Bu kanama, tümör makata yakin alanda yerlestiginde daha asikar bir kanama seklinde kendisini gösterebilir. Makattan kanama yakinmasi olan bir hastaya yüzeysel bir muayene ile hemoroidal hastalik teshisi konulmasi ve bu konuda tedavi planlanmasi altta yatan bir tümörün daha ileri bir evre hale gelmesine neden olabilecek son derece yanlis bir yaklasimdir. Makattan kanama yakinmasi olan tüm hastalarin, artik saglik merkezlerinde kolayca ulasabilecekleri endoskopik cihazlarla ileri degerlendirilmelerini yaptirmalari gerekmektedir. Hemoroidal hastaligin tedavi planlanmasi, kolonoskopik degerlendirmeler neticesinde lümen içerisinde bulunabilecek bir tümöral lezyon olmadigindan emin olunarak yapilmalidir."
Kaynak: İHA