Firat Çakiroglu Davasinda Eski Rektör Ile Dekana Verilen Cezalar Onandi

Firat Yilmaz Çakiroglu’nun ögrencisi oldugu Ege Üniversitesi yerleskesinde öldürülmesine iliskin, dönemin rektörü Prof. Dr. Candeger Yilmaz ile Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ersin Doger’e "görevi ihmal" suçundan verilen 20’ser bin liralik adli para cezasi, Izmir Bölge Adliye Mahkemesinin karariyla kesinlesti.

Firat Çakiroglu Davasinda Eski Rektör Ile Dekana Verilen Cezalar Onandi


20 Subat 2015’te Ege Üniversitesinde çikan olayda, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. sinif ögrencisi Firat Yilmaz Çakiroglu hayatini kaybetmis, 7 kisi ise yaralanmisti. Olayla ilgili gözaltina alinan Sosyoloji Bölümü 4. sinif ögrencisi Nurullah Semo tutuklanmisti. Nurullah Semo, "kasten öldürmek" ve "devletin birligini ve ülkenin bütünlügünü bozmak" suçlarindan ayri ayri agirlastirilmis müebbet hapisle cezalandirilmisti.

Çakiroglu’nun üniversite yerleskesinde öldürülmesinde ihmali oldugu iddia edilen, aralarinda eski rektör Candeger Yilmaz’in da bulundugu üniversitenin bazi eski yöneticileri hakkinda, Yüksekögretim Kurulu, sorusturma izni vermis ve saniklar hakkinda "görev ve yetkinin kötüye kullanilmasi" suçundan dava açilmisti. Izmir 41. Asliye Ceza Mahkemesi, yargilama sonunda, Candeger Yilmaz ile Prof. Dr. Ersin Doger’in "görevi ihmal" suçunu isledikleri gerekçesiyle yirmiser bin lira adli para cezasina çarptirilmasina karar vermisti. Saniklar Özkan ve Silkü’nun ise beraatine karar verilmisti.

Izmir Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi, Izmir 41. Asliye Ceza Mahkemesinin kararini, Cumhuriyet savcisi, katilanlar vekili ve sanik avukatlarinin itirazlari üzerine inceledi. Daire, yerel mahkemenin kararinin hukuka uygun oldugunu, delillerde ve islemlerde herhangi bir eksiklik olmadigini, ispat bakimindan degerlendirmenin yerinde oldugunu, eylemin dogru olarak nitelendirildigini bildirdi. Dönemin rektör yardimcisi Prof. Dr. Atilla Silkü ile genel sekreter Prof. Dr. Mehmet Bülent Özkan hakkinda verilen beraat kararlarina iliskin itirazlari da yerinde bulmayarak reddetti.

Saniklar hakkindaki, 8 ay 10 gün süreyle kamu görevi hak ve yetkisinin kullanmalarinin yasaklanmasina iliskin karar ise temel cezanin belirlenis sekli dikkate alinarak "takdiren 150 güne" düsürüldü. Dairenin verdigi karar, cezalarin adli para cezasi olmasi nedeniyle kesinlesti.
Kaynak: İHA