Çocuklarina Hikaye Anlatirken Yazar Oldu

Iki çocuk annesi Filiz Macit, çocuklarina anlattigi hikayeler begenilince yazar oldu. Ogullarina okudugu kitaplardaki argo kelimelerden rahatsiz oldugunu belirten Macit, “Oradaki hikayeleri begenmeyince kendim anlatmaya basladim” diyerek yazarliga baslama sürecini anlatti.

Büyükçekmece’de yasayan iki çocuk annesi Filiz Macit, ogullarina okudugu çocuk kitaplarindaki argo kelimelerden rahatsiz olarak kendi ürettigi hikayeleri anlatmaya basladi.

Anlattigi hikayeler arkadaslari ve onlarin çocuklari tarafindan da begenilen Macit, hikayeleri diger çocuklarin da okumasini isteyerek bir yayinevine gönderdi. Hikayeleri yayinevi tarafindan çok begenilince kendisinden iki kitap daha yazilmasi istendi. Bunun üzerine profesyonel yazarlik hayati baslayan Filiz Macit, kitaplarini uzman pedagog ve psikologlara da göstererek onaylarini aldi. Satistaki kitaplardan olumlu geri dönüsler aldigini belirten Macit, son yazdigi “Canim arkadasimla tatil anilarim” isimli Iki karakterden birinin isminin ve cinsiyetinin okur tarafindan belirlenen kitabini da çikartti. Kitaplarinda verilen sözlerin tutulmasi, hediye vermenin ve almanin güzelligi gibi ögretiler içerdigini ileri süren Filiz Macit, yeni çikaracagi kitaplarinda da iyi insan olmak adina mesajlar bulunacaginin altini çizdi.

“Çocuklarima hikaye anlatirken, ‘Neden bu isi profesyonel olarak yapmiyorum?’ dedim”

Yazar olma sürecini anlatan Filiz Macit, “Daha önce çocuklarima farkli farkli kitaplar okuyordum. Kitaplarin içerisinde bazi argo kelimeler vardi. Günlük hayatta kullanmiyoruz. Çocuklarimin kullanmasini hiç istemiyorum çünkü ‘Of’lar ‘Üf’ü ‘Üf’ler ise diger söylemleri getirir. Oradaki hikayeleri begenmeyince kendim anlatmaya basladim. Hemen hemen her aksam bir hikaye anlatiyordum. Bir gün yine iki oglum odama geldiler ve hikaye anlatmami istediler. Yataga 4 kisi uzandik ve anlatmaya basladim. ‘Bir tane kral varmis, onun kocaman yatagi varmis. Kral, büyük oglu, küçük oglu ve en son da kraliçe yatmis’ diyerek basladim. Daha sonra bu hikaye her aksam anlatilinca sekil aldi ve akrabalarimin çocuklarina da anlatmaya basladim. 3-14 yas arasindaki çocuklara hatta Türkçe bilmeyen bir çocuga da Ingilizce çevrilerek bu hikaye anlatildi ve çok begenildi. Güzel geri dönüsler alinca da ‘Neden profesyonellige dökmüyorum?’ dedim ve eserleri yayinevine gönderdim. Ilk olarak ‘Kralin büyük yatagi’ni gönderdigimde çok begenildi ve bunu set olarak çikartmak istediler. Daha sonra ‘Kralin kayip taci’ ve ‘Kralin sihirli sandigi’ isimli iki hikaye daha yazdim. Onlar da hem psikolog ve pedagoglar tarafindan hem de benim çevremdeki egitim bilimciler tarafindan begenildi” dedi.



“Kitabin okuyucusu olan çocuk ayni zamanda yazari da olabilir”

En son çikardigi kitap hakkinda konusan Macit, “Geçen yaz tatildeyken ‘Canim arkadasimla tatil anilarim’ diye bir hikaye yazdim. Onda da ‘Neden okuyucusu olan çocuk, ayni zamanda kitabin yazari da olmasin’ dedim. Kitap içerisinde bazi bosluklar biraktim. Bunlar konusma balonu ve noktaciklar seklindeydi. Iki karakter var, birinin adi Umut, digerinin de ismi ve cinsiyeti yok. Orada çocuk kendi ismini kullansin istedim. Çok içime sinen bir çalisma oldu. Su anda da okuyucularla bulusuyor ve çok güzel geri dönüsler aliyorum. Amacim çocuklarin hayal gücünü kullanmalariydi. Yillar geçtikten sonra ebeveynlerinin kitabi göstererek, ‘Yillar önce sana bu kitabi almistik. Bu cevaplari vermissin.” diyerek yüzlerinde tebessüm olusturmak istiyorum. Kral serisinde ise verilen sözlerin tutulmasi, hediye vermenin ve almanin güzel bir sey oldugu gibi durumlari anlatmaya çalistim. Yazmis oldugum ama ilgili yayinevlerine vermedigim hikayelerim var. Çevremde geri dönüsleri çok güzel oldu. Insallah o hikayeleri de kagida dökecegim ve okuyucularla bulusacak. Su anda yeni yazacagim kitaplarda da iyi insan olmak adina güzel mesajlar veren hikayelerim var” diye konustu.

Kaynak: İHA