BM Özel Raportörü Alsalem, Türkiye'nin Kadina Siddet Konusunda Son 15 Yilda Önemli Adimlar Attigini Belirtti

Birlesmis Milletler (BM) Kadina ve Kiz Çocuklarina Yönelik Siddet, Nedenleri ve Sonuçlari Özel Raportörü Reem Alsalem, Türkiye’nin aile içi siddet dahil kadinlara ve kiz çocuklarina yönelik siddetle mücadele etmek ve ayrimciligi ortadan kaldirmak için son 15 yilda önemli adimlar attigini söyledi.



BM Kadina ve Kiz Çocuklarina Yönelik Siddet, Nedenleri ve Sonuçlari Özel Raportörü Reem Alsalem, 18-27 Temmuz tarihleri arasinda Türkiye’de kadinlara ve kiz çocuklarina yönelik siddetin çoklu ve kesisen nedenlerini inceledi. Ardindan Türkiye gözlemlerine iliskin bir basin toplantisi düzenleyen Alsalem, Türkiye Cumhuriyeti’nin daveti üzerine ülkeye geldigini, amacinin kadin ve kiz çocuklarina karsi siddetin durumunu degerlendirmek oldugunu vurgulayarak, ziyareti sirasinda yabanci uyruklu kadinlarin da durumlarini degerlendirmeye gayret ettigini kaydetti.

Alsalem, kadina siddet konusunda Türkiye’nin imza attigi uluslararasi sözlesmeler oldugunu hatirlatarak, "Istanbul Sözlesmesi ile ilgili konu basta konusuldu. Ben Türkiye’nin bu sözlesmeden çekilmis olmasini üzüntü ile karsiliyorum. Bununla ilgili Danistay karari açiklandi, bunu da üzüntü ile karsiladim. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni sözlesmeden çekilme kararini yeniden degerlendirmeye ve sözlesmeyi taniyan ülkeler arasina tekrar katilmaya tesvik ediyorum. Sözlesmeden çekilmenin önemli olmasinin nedenlerinden bir baskasi ise ülkede sözlesmeden çekilmeyi isteyen küçük azinligin görüslerine uymanin aslinda bakarsaniz ülkenin diger uluslararasi insan halklari sözlesmeleri ve yönetmeliklerine dair tutumunu da etkileyebilecegi endisesidir" açiklamasinda bulundu.

Türkiye’nin aile içi siddet dahil kadinlara ve kiz çocuklarina yönelik siddetle mücadele etmek ve ayrimciligi ortadan kaldirmak için son 15 yilda önemli adimlar attigina dikkati çeken Alsalem, "Kadina karsi siddetin önlenmesine dair kanun önemli bir yasal çerçeve koymaktadir. Cinsel siddet suçu için güç kullanim sarti aranmamaktadir. Evlilik içi tecavüz bir suç olarak açikça tanimlanmaktadir, suç olarak tanimlandigi için bu çok iyi bir durumdur. Ülke 2007’den bu yana 4 eylem plani kabul etmistir. Bazi bosluklarin olduguna dair yetkililer ile görüsmeler de yaptik. Bazi maddeler Türkiye’nin uluslararasi insan haklari yükümlülükleri ile uyumlu degil diye görüslerimi ilettim. Kadina ve kiz çocuklarina karsi islenen her türlü siddet suçuna iliskin cezasizligin her türlü ortadan kaldirilmasi çok önemli" diye konustu.



"Türkiye aslinda çok iyi bir pozisyonda bu tür verileri toplamak için, cinayetleri degerlendirmek için bir gözlem evi kurabilecek bir pozisyonda"

Türkiye’ye 18 yas alti bütün çocuk evliliklerinin yasaklanmasi konusunda karar almasi yönünde çagrida bulundugunun altini çizen Alsalem, "Geçen yil 300’den fazla kadin öldürülmüstür. Anladigim kadariyla bakanliklar kendi aralarinda veri paylasiyorlar aslinda. Zaman zaman Içisleri Bakanligi tarafindan bunlarin halk ile paylasildigini da biliyoruz. Bu veri sistematik olarak toplanmiyor, yeterince kapsayici degil. Türkiye aslinda çok iyi bir pozisyonda bu tür verileri toplamak için, cinayetleri degerlendirmek için bir gözlem evi kurabilecek bir pozisyonda" dedi.

Kaynak: İHA