ATB Baskani Çandir Açiklamasi 'Turizm Ve Hizmet Sektöründe Hareketlilik, Tarimda Ivme Kaybi Var'

Antalya’da turizm ve hizmet sektörünün sezonu hareketli geçirdigini belirten Antalya Ticaret Borsasi (ATB) Yönetim Kurulu Baskani Ali Çandir, “Bir taraftan buna sevinirken, tarim sektöründeki ivme kaybindan da tedirginlik duymaktayiz” dedi.

ATB Baskani Çandir Açiklamasi 'Turizm Ve Hizmet Sektöründe Hareketlilik, Tarimda Ivme Kaybi Var'
Antalya Ticaret Borsasi Temmuz ayi Meclis toplantisi, Meclis Baskani Erdogan Ekinci baskanliginda çevrim içi yapildi. Artan korona virüs vakalari nedeniyle yüz yüze toplanti yerine çevrimiçi toplandiklarini kaydeden Meclis Baskani Erdogan Ekinci, maske ve mesafe uyarisinda bulunurken, asi olunmasi çagrisini yineledi. Yönetimin bir aylik çalismasi hakkinda üyelerin bilgilendirildigi Meclis’te, ATB Yönetim Kurulu Baskani Ali Çandir, tarim ve ekonomiye iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Pençe-Kilit operasyon bölgesinde ve Firat Kalkani harekât bölgesinde teröristlerin saldirisinda sehit olan asker ve koruyuculara Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakinlarina bassagligi dileyerek konusmasina baslayan Baskan Çandir, “Milletimizin basi sag olsun. Terörü besleyen, terörden beslenen herkese lanet okuyorum” dedi.



Yangina karsi teyakkuz çagrisi

Temmuz ayinin her yönüyle sicak geçtigini söyleyen Baskan Çandir, nemi düsük sicak havalarin en büyük tehlikesinin orman yangini oldugunu belirtti.

Çandir, ormanlara karsi dikkatli olunmasi uyarisinda bulunan Çandir, “Özellikle geçen yil yasadigimiz büyük orman yanginlarindan dolayi hepimiz teyakkuzda olmaliyiz. Binlerce yillik ormanlarimizi, yillarin emegi tarim alanlarimizi ve canlarimizi kaybetmistik. Bu yil için simdiye kadar özellikle Ege kiyilarinda benzer üzücü olaylari yasiyoruz. Her zaman söyledigim gibi yasadiklarimizdan ders çikarmali kriz yönetimi yerine risk yönetimini benimsemeli ve planlamaliyiz” diye konustu.



Korona virüs uyarisi

Korona virüs salgininin tamamen sona ermedigini vurgulayan Baskan Çandir, uzun bayram tatilinin de etkisiyle son dönemde ciddi bir salgin riskiyle karsi karsiya oldugumuzu kaydetti.

Vaka sayilarinin hizla artmasinin korkutucu oldugunu ifade eden Çandir, “Her ne kadar simdilik hastaneye ve yogun bakima yatislar düsük oranda olsa da vaka artis yüzdeleri 40 kat civarinda bulunmaktadir. Virüsün canlarimizi aldigini unutmayalim. Hepimizin daha dikkatli olmasini, kapali ve kalabalik mekânlarda mutlaka maske takmamizi önemle istirham ediyorum” diye konustu.



Tarimda ivme kaybi

Antalya’nin lokomotif sektörlerinden turizm ve hizmet sektörünün sezonu hareketli geçirdigini belirten Çandir, “Bir taraftan buna sevinirken tarim sektöründeki ivme kaybindan da tedirginlik duymaktayiz” dedi.

Tarimda son 6 ayi geçen yilin ilk 6 ayi ile karsilastiran Çandir, “Ivme kaybini görmekteyiz” dedi.

Antalya’nin Haziran ayi ihracatinin 178 milyon dolar oldugunu, yilin ilk yarisinda geçen yila göre yüzde 12,5 artisla 1 milyar 63 milyon dolarlik ihracat gerçeklestigini kaydeden Çandir, bunda yüzde 33 artisla 200 milyon dolari geçen madencilik, yüzde 17 artisla 160 milyon dolara yaklasan mobilya, kâgit ve orman ürünleri ile yüzde 23 artisla 120 milyon dolar olarak gerçeklesen kimyevi maddeler ve mamulleri gruplarindaki artislarin etkili olduguna dikkat çekti.

Tarimsal ihracat azaldi

Antalya’nin Haziran ayi tarim ve gida ürünü ihracatinin geçen yilin ayni ayina göre yüzde 15,4, yas meyve sebze ihracatinin ise yüzde 15 azaldigini belirten Çandir, “Haziran ayinda tarim ve gida ürünü ihracatimiz 87,5 milyon dolar, yas meyve sebze ihracatimiz ise 44,4 milyon dolar olarak gerçeklesmistir. Yilin ilk 6 ayinda ise geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 2,2 artisla 319 milyon dolarlik yas meyve sebze ve 571 milyon dolarlik da tarim ve gida ürünü ihracati gerçeklesmistir” diye konustu.



Süs bitkileri ihracati

Antalya ihracatinda önemli bir yere sahip süs bitkileri sektörü ihracatindaki düsüse dikkat çeken Ali Çandir, “Haziran ayi süs bitkileri ihracatimiz geçen yilin ayni ayina göre yüzde 29 azalarak 3.8 milyon dolara gerilemistir. Geçen yilin ilk yarisinda 45 milyon dolar seviyesine ulasan kentimiz süs bitkileri ihracati bu yilin ilk yarisinda yüzde 10,4 azalarak 40 milyon dolara gerilemistir. Ancak bu gerilemenin yüzde 90’i son iki aya aittir” dedi.

Sektör paydaslarinin süs bitkileri ihracatindaki düsüsü Subat ayinda Isparta’da yasanan asiri kar yagisi nedeniyle olusan verim ve kalite kaybina bagladigini söyleyen Çandir, “Ancak, 4 ay üst üste sektörel ihracatin düsmesi bunun bir egilim haline gelmesi tehlikesini de barindiriyor. Sektör paydaslarinin bu konuya dikkat etmesi, sektörel degerlendirmelerde bulunmasi, ihracattaki gerilemeyi durdurucu ve ihracati artirici faaliyetlerde bulunmasi sektörün faydasina olacaktir” uyarisinda bulundu.

Döviz uyarisi

Ihracat performansindaki ivme kaybinin yilin ikinci yarisinda devam etme riski bulundugunu söyleyen Baskan Çandir, son bir iki aydir özellikle Avrupa Birligi bölgesinde giderek artan bir ekonomik durgunluk tehlikesinden bahsedildigine dikkat çekti. Çandir, enflasyonla mücadelenin birinci siraya konmasinin kaçinilmaz sonucu olarak tüm dünya ile birlikte Avrupa Birligi’nin de faiz silahini kullanmaya basladigini belirtirken, “Öyle anlasiliyor ki ekonomik durgunluk tehlikesi onlar için enflasyon kadar önem tasimamaktadir. Dolayisiyla önümüzdeki dönemde dövize erisimin daha zor ve daha pahali oldugu bir ekonomik iklime dogru ilerlemekteyiz. Tüm arkadaslarimdan bu durumu dikkate almalarini önermekteyim” degerlendirmesinde bulundu.

Yurtiçi ticarette önemli bir gösterge olan çek ile ödeme hacminde Mayis ayinda Antalya’da yillik yüzde 129 gibi ciddi bir artis yasandigini belirten ATB Baskani Ali Çandir, ülke genelinde bu aylik artisin yüzde 57 civarinda oldugunu kaydetti.

Antalya’nin sezona hazirlik bakimindan ülke ortalamasindan pozitif ayristigini söyleyen Çandir, “Fakat krediye erisimde ve kredi kullaniminda ülkemiz ortalamasinin gerisinde kaldigimizi da görmekteyiz. Ayni dönem itibariyle kentimizde kredi kullanimi yüzde 50 artmisken ülke ortalamasi yüzde 58 artmistir” dedi.



“Tarima özel önem vermeliyiz”

Antalya’nin yaz sezonunu ülke ortalamasinin üzerinde bir hareketlilikle geçirdigini belirten Çandir, bu hareketliligin kente ve sektöre ne kadar yansidigiyla ilgili ciddi bir sorun oldugunu söyledi.

Çandir, “Hep söyledigim gibi esas olan belirli bir sektöre ve yere yogunlasmis hareketlilik yerine kentin en ücra mahallesine yayilmis ekonomik hareketlilik, kentimiz için her zaman daha evla olmustur. Bunun için de tarima özel önem vermeliyiz sözümü bir kez daha hatirlatmak isterim” diye konustu.

Meclis’te üyeler, sektörlerine iliskin degerlendirmelerde bulunurken, yasadiklari sikintilari paylasti.
Kaynak: İHA