81 Il Valiligine 'Bogulma' Genelgesi

Içisleri Bakanligi son dönemde meydana gelen bogulma vakalarina karsi valilikleri uyardi. Bakanlik gönderdigi genelge ile valiliklerden sosyal donati alanlari yeterli görülen ve can güvenligi riski tasimayan deniz, göl, gölet vb. yüzülebilir yerlerin her yil mart ayinin sonuna kadar “yüzme alani” olarak belirlenmesini ve kamuoyuna duyurulmasini istedi.

81 Il Valiligine 'Bogulma' Genelgesi


Son dönemde yasanan bogulma vakalarinin ardindan Içisleri Bakanligi’ndan 81 il valiligine "bogulma" konulu genelge gönderildi. Genelgede alinacak tedbirlerin denizler, göl ve göletler, barajlar, sulama kanallari, akarsu yataklari ve havuzlarda yasanabilecek bogulma olaylarinin ve can kayiplarinin önlenmesi açisindan büyük önem arz ettigi belirtildi.

Bakanlik 2022 yilinda meydana gelen 476 suda bogulma olayinda 244 kisin hayatini kaybetmesi, 287 kisinin kurtarilmasi üzerine gönderdigi genelgede, tedbirlerin, denizler, göl ve göletler, barajlar, sulama kanallari, akarsu yataklari ve havuzlarda meydana gelebilecek bogulma olaylarinin ve can kayiplarinin önlenmesi açisindan büyük önem arz ettigi belirtildi.

Bogulma olaylarinin engellenmesine yönelik tedbirler 5442 sayili Il Idaresi Kanununun 11’inci maddesince “Il sinirlari içinde huzur ve güvenligin, kisi dokunulmazliginin, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliginin saglanmasi ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir. Bunlari saglamak için vali gereken karar ve tedbirleri alir.” hükmü hatirlatilarak, bogulma olaylarinin önüne geçilmesi için valiliklerden çesitli tedbirlerin alinmasi istendi.

BAZI SU ALANLARINDA YÜZMEYE MÜSAADE EDILMEYECEK

Saglik, güvenlik ve sosyal donatilar açisindan yeterli görülen, can güvenligi riski tasimayan deniz, göl, gölet vb. yüzülebilir yerlerin her yil mart ayinin sonuna kadar “yüzme alani” olarak belirlenecek ve kamuoyuna duyurulacak. Bu alanlarin disinda kalan deniz, göl, gölet, baraj, sulama kanali, akarsu, sulama ve hayvan içme suyu göletleri, sel kapani, regülatör, su iletimi, desarj veya taskin kontrol kanali vb. alanlarda suya girilmesine kesinlikle müsaade edilmeyecek ve bu alanlara yönelik ilave tedbirlerin planlanacak. Yüzme alanlarinda yüzme sinirlari (kiyidan itibaren 200 metreye kadar) yüzer donanimlarla isaretlenecek be bu alanlarda yüzme sinirlarini gösteren uyarici levhalarin bulundurulacak. Yüzme alani olarak belirlenen ve sinirlari isaretlenen bu alanlara, her türlü motorlu veya motorsuz deniz aracinin girmesi ve bu alanlarda yaris, gösteri vb. herhangi bir aktivite yapilmasi engellenecek.

IKAZ LEVHALARI KONULACAK

Sahillerde çeken akinti üreten yerlerin tespiti yapilacak ve bu bölgeler ikaz dubalariyla isaretlenecek. Bogulma olaylarinin yasandigi deniz, göl, gölet, akarsu, su kanali vb. alanlarda ve kontrolsüz plajlarda suya girilmesinin can güvenligi açisindan tehlike arz ettigini belirten isaret ve ikaz levhalari konulacak ve bu alanlara yönelik ilave tedbirler planlanacak.

VATANDASIN BILGILENDIRILMESI IÇIN AFIS

Insan sagligi ve can güvenligi açisindan yüzmeye uygun olmayan alanlar konusunda vatandaslar ve turistlerin bilgilendirilmesi amaciyla otobüs duraklari, otogarlar, sahil seritleri ve plaj gibi yerlere ilan panolarina uyarici afisler asilacak. Çesitli kurum ve kuruluslara devredilen tesislerin (baraj, gölet, sel kapani, regülatör, su iletimi, desarj veya taskindan koruma kanali gibi) çevresine insan geçisinin engellenmesi amaciyla fiziki güvenlik tedbirleri (tel çit, korkuluk, uyari levhalari gibi) ilgili kurumlarca ya da isletmecisi tarafindan alinacak.

Sahil kesiminde devriye/denetim faaliyeti icra eden kolluk/belediye personeline ilk yardim egitimi verilecek. Suda bogulma olaylari sonrasinda uygulanacak ilkyardim kurallarini anlatan brosürlerin farkindalik olusturmak üzere ilkögretim, ortaögretim ve üniversite ögrencileri ile turizm tesisleri ve su sporlari isletmelerine dagitilacak. Yüzme alanlarindaki yogunluga ve risk durumuna göre ilgili isletme tarafindan Türkiye Sualti Sporlari Federasyonundan belgeli cankurtaran görevlendirilecek.

SU ÜRÜNLERI AVCILIGI YASAKLANACAK

Denize yogun olarak girilen yerlere öncelik verilmek üzere yüzme alanlarinda ilk yardim kabini/odasi olusturulacak ve gerekli personel/malzeme destegi saglanacak. Yüzme alanlarindan faydalanan vatandaslarin can güvenligi açisindan bu alanlarda her türlü su ürünleri avciligi yasaklanacak. Yüzme alanlari içerisinde oyun gruplarinin (sisme ve diger yüzer su parki) ve cankurtaranin görüs alanini olumsuz etkileyen diger büyük hacimli yapilarin olusturulmasina izin verilmeyecek.

Il/ilçelerde olusturulacak denetim ekipleri tarafindan sik ve düzenli denetimler gerçeklestirilecek. Bölgesel turizm sezonlari süresince, özellikle kontrolsüz sahillerde ve çevresinde yogun saatler arasinda denetimler artirilacak Sahillerde bulunan plaj isletmelerinin cankurtaran ve gerekli can kurtarma araç/gereçlerini bulundurmalarini saglamak amaciyla gerekli denetimlerin yapilacak. Görev yapan cankurtaranlarin standartlara uygunlugu ve yeterli kurtarma ve ilk yardim ekipmanina sahip olup olmadiginin belirli araliklarla denetlenecek. Özellikle hafta sonu ve bayram tatillerinde yüzme alanlarinda/plajlarda denetimlerin artirilacak. Cankurtaran istasyonlarinda halkin görebilecegi yerlere cankurtaran brövesinin bir örnegi, çalisma saatlerinin ve flamalari anlamlarinin asilacak. Cankurtaranin olmadigi veya denize girmenin tehlikeli ve yasak oldugu durumlarda cankurtaran istasyonlarina kirmizi flama çekilip sinir flamalari kaldirilarak cankurtaranin olmadigi ve denize girmenin tehlikeli ve yasak oldugunun anons sisteminden duyurulacak.

ISTEKLILERE CANKURTARANLIK EGITIMI VERILECEK

Okullarda “Çeken Akinti”, sulama kanallarinda, barajlarda ve insan sagligi ile can güvenligi açisindan yüzmeye uygun olmayan yerlerde suya girilmesinin tehlikeleri hakkinda egitimler verilecek. Üniversiteler ve diger paydas kurum/kuruluslar araciligiyla kamuoyunda farkindaligi artirici panel, seminer, sempozyum, çalistay vb. etkinlikler düzenlenecek.

BILGILENDIRME FAALIYETLERINE AGIRLIK VERILECEK

Turizm merkezleri basta olmak üzere yogun olarak denize girilen yerlerde “Boyunuzu Geçebilir”, “Çeken Akinti”, “Alkollü Sekilde Denize Girmek Risklidir”, “Yüzme Bilmeden Denize Girmek Tehlikelidir”, “Kayaliklardan Atlamak Hayati Tehlike Tasir” gibi uyarici ibareler içeren brosürlerin dagitilacak. Il/ilçelerde paydas kurum/kuruluslarla is birligi içerisinde yüzme kurslari/programlari düzenlenmesi ve/veya isteklilere cankurtaranlik egitimi verilecek.

(Emin Ferhat Sevilir - IHA)
Kaynak: İHA