Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde BM Karsiti Gösterilerde Can Kaybi 15'E Yükseldi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde dünden bu yana devam eden Birlesmis Milletler (BM) karsiti gösterilerde can kaybinin 15’e yükseldigi bildirildi. Hayatini kaybedenler arasinda 3 BM personeli oldugu aktarildi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde BM Karsiti Gösterilerde Can Kaybi 15'E Yükseldi
Orta Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde dünden bugüne Birlesmis Milletler (BM) karsiti gösteriler devam ediyor. Daha önce Kuzey Kivu eyaletinde yer alan Goma’da 5 kisinin hayatinin kaybettigini açiklayan yetkililer, yine ayni eyalette yer alan Butembo’da 3’ü BM personeli, 7’si sivil olmak üzere toplam 10 kisinin protestolar sirasinda hayatini kaybettigini aktardi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde dünden bu yana devam eden BM karsiti gösterilerde can kaybi 15’e yükselmis oldu.

“Çeteler tesisleri atese veriyor"

BM Sözcü Yardimcisi Farhan Haq New York’ta gazetecilere verdigi demeçte, "Çeteler tas ve molotof kokteyli atiyor, üsleri basiyor, yagmaliyor, tahrip ediyor ve tesisleri atese veriyor" ifadelerini kullanarak, Butembo’daki BM üssüne yapilan saldirida 1 BM Baris Gücü askeri ile 2 BM Polisinin hayatini kaybettigini aktardi.

Haq, "Durum çok degisken ve takviyeler seferber ediliyor" ifadelerini kullanarak, BM güçlerine azami itidal ve sadece uyari atesi yapmalari yönünde emir verildigini aktardi.

Butembo polisi tarafindan yapilan açiklamada ise, BM Baris Güçlerinin saldirilara karsilik vermesi sonucu 7 sivilin hayatini kaybettigi bildirildi.

Hayatini kaybeden BM personelinden 2’sinin Hintli, 1’inin Fasli oldugu belirtildi.

BM personelinin evleri basildi iddiasi

Görgü taniklari, ordunun eslik ettigi bir araç konvoyunda bulunanlarin Goma’dan tahliye edilen BM personelinin evlerini bastigini öne sürdü.

BM karargahi ve lojistik deposu yagmalandi

Ülkedeki BM Istikrar Misyonu’nun (MONUSCO) ülkeyi terk etmesi talebiyle dün patlak veren gösterilerde, BM karargahi ve lojistik deposu yagmalanmis ve atese verilmisti. Göstericiler, yollari kapatarak, BM karsiti sloganlar atarak BM karargahina yürümüstü. Göstericileri dagitmak için BM güçleri göz yasartici gaz kullanirken, havaya ates etti. Göstericiler ise BM güçlerine tas atarak karsilik verdi. Siddet olaylari nedeniyle BM personeli helikopterlerle bölgeden tahliye edilmeye baslandi.

Dünyanin en büyük barisi koruma operasyonlarindan biri

MONUSCO, dünyanin en büyük barisi koruma operasyonlarindan biri olarak biliniyor. Kasim 2021 itibariyle Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne 12 binden fazla asker ve bin 600 polis konuslandirildi. MONUSCO, ülkenin dogusunda onlarca yildir devam eden çatismalari durduramamasi nedeniyle sik sik elestirilirken, Misyon yillardir yavas yavas geri çekiliyor.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Ruanda, Uganda ve Burundi sinirinin bulundugu dogusunda 120’den fazla silahli grup sivil katliamlar yaparak, milyonlarca insani yerinden etti.
Kaynak: İHA