Italya Basbakani Draghi'ye Senatodan Güvenoyu

Italya’da koalisyon hükümetinde meydana gelen siyasi çatlagin ardindan parlamentonun üst kanadi senatoda yapilan güven oylamasinda, 3 partinin oylamayi boykot etmesine ragmen Basbakan Mario Draghi, 95’e karsi 38 oyla güvenoyu aldi.

Italya Basbakani Draghi'ye Senatodan Güvenoyu


Italya Basbakan Mario Draghi, koalisyon hükümetinin ortaklarindan 5 Yildiz Hareketi’nin (M5S), 14 Temmuz’da hükümetin hazirladigi ekonomik yardim paketi için parlamentoda yapilacak olan oylamayi boykot etmesinin ardindan patlak veren siyasi krizin ardindan parlamentonun üst kanadi senatoda güven oylamasi yapildi. M5S, Kuzey Ligi Partisi ve Forza Italia Partisi tarafindan boykot edilen oylamada, Basbakan Draghi, 95’e karsi 38 oyla güvenoyu aldi.

Draghi oylama öncesi yaptigi konusmada, erken seçimden kaçinmak için senatörlerden koalisyon hükümetine destek istemis, “Su ana kadar ülkeyi daha iyi hale getirmemize izin veren, samimi ve somut yeni bir güven anlasmasina ihtiyacimiz var” demisti.

Siyasi kriz

Hükümetin, Ukrayna-Rusya Savasi artan enerji fiyatlariyla mücadele için hazirladigi yaklasik 23 milyar euro degerindeki ekonomik yardim paketi 14 Temmuz’da parlamentonun üst kanadi Senato’da oylanmis, koalisyon hükümetinin ortaklarindan M5S, söz konusu yardin paketinin yeterli olmadigini öne sürmüs ve oylamayi boykot etmisti. Yardim paketi oylamasina 211 senatör katilirken, 39 "Hayir" oyuna karsilik 172 "Evet" oyuyla yardim paketi Senato tarafindan onaylanmisti.

Draghi, boykotun ardindan istifasini Cumhurbaskani Mattarella’ya sunmus, Cumhurbaskani Mattarella ise, Draghi’nin istifasini kabul etmemis ve parlamentoya hitap ederek krizi çözmesini istemisti.
Kaynak: İHA