Iranli Muhalifleri Türkiye'den Kaçirmayi Planlayan Saniklar Hakim Karsisinda

Iranli muhalifleri Türkiye’den kaçirmayi planladiklari iddia edilen ve aralarinda Savunma Sanayi sirketi sahibi Ihsan Saglam ile açiga alinan savci Davut Yilmaz’in da oldugu 16 tutuklu sanigin yargilanmasina baslandi.

Iranli Muhalifleri Türkiye'den Kaçirmayi Planlayan Saniklar Hakim Karsisinda


Iranli muhalifleri Türkiye’den kaçirmaya çalistiklari iddiasiyla, Milli Istihbarat Teskilati (MIT) ile Istanbul TEM Sube Müdürlügünün operasyonuyla yakalanan ve aralarinda By Saglam Savunma sirketinin sahibi Ihsan Saglam ile açiga alinan Savci Davut Yilmaz’in da bulundugu 16 sanigin yargilanmalarina Istanbul 23.Agir Ceza Mahkemesi’nde baslandi.

‘’Casus savciymis. Ne casusu? Bosu bosuna cezaevinde yatiyorum’’

Durusmada savunma yapan sanik Davut Yilmaz, ‘’’Ihsan Saglam’a Denizli’ye giderken arabami vermistim. Keske vermeseydim. Megerse adam kaçirmaya girmisler. Ben suçlu, kriminal bir insan miyim? O kadar örgütlü suçlar savciligi yaptim. Bu kadar saçma bir iddianame görmedim. Ben böyle bir olay olduguna da inanmiyorum. Örgüt yok. Üç kisinin ifadesiyle gözaltina alindim. 40 polisle evimi bastilar, didik didik aradilar. Casus savciymis. Ne casusu? Bosu bosuna cezaevinde yatiyorum” diyerek hiçbir Iran devlet görevlisiyle alakasi olmadigini söyledi.



Sanik Yilmaz savunmasinin devaminda, ‘’Hala devletin savcisiyim, açikta da olsam devletten maasimi aliyorum. Ailem lojmanda oturuyor. Kaçma süphem yok. Bu kumpas bir gün patlayacak. Kumpasi yapanlar bir gün yargilanacak ve cezaevine girecek. Kumpasin yargi ayagi da var’’ seklinde konusarak tahliyesini talep etti. Durusmada diger saniklar da üzerlerine atili suçlamalari kabul etmediklerini söyleyerek tahliyelerini talep etti.

3 saniga tahliye

Mahkeme heyeti, saniklar Mehmet Emin Araci, Behnaz Ebrahimihajisarayi ve Tuba Eren’i adli kontrol sartiyla tahliye edilmesine karar verdi. Heyet, diger saniklarin tutukluluk halinin devamina hükmederek durusmayi erteledi.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, 16 süpheli hakkinda ‘suç islemek amaciyla örgüt kurma’, ‘suç örgütüne üye olma’, ‘devletin gizli kalmasi gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amaciyla temin etme’, ‘cebir, tehdit ve hile kullanarak kisiyi hürriyetinden yoksun kilma’ suçlarindan cezalandirilmalari talep edildi.

Hazirlanan iddianamede, süpheli Davut Yilmaz’in 23 yildan 42 yila kadar, süpheli Ihsan Saglam’in ise 24 yildan 52 yil 6 aya kadar hapis cezasi talep edildi. Diger 14 süpheli için de degisen oranlarda hapis cezalari istendi.
Kaynak: İHA